Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Церква “наїхала” на давнє слов`янське сонячне свято

Духовний світ 14162 перегляди

Опубліковано - 6.07.2010 21:09 | Всі новини | Версія для друку

Своє...
Своє...
Православна церква закликає не святкувати слов`янське язичницьке свято Купала – день «узаконення розпусти», як вона вважає.

«З кожним роком в Україні все ширше відзначається ніч на 7 липня – так званого Купала. Дуже часто це «свято» називають «Іваном Купалом», але це неправильно. У Православній церкві в цей день припадає свято Різдва Іоана Предтечі. У язичників ні про якого «Івана» і мови бути не може. Назва «Купала» пов’язана з одним із ритуальних дійств цього свята», – про це йдеться у статті кандидата богослов’я, священика Василія Паплика на офіційному сайті УПЦ (КП), повідомляє ZIK.

Як розповідається у статті: «Купало – одне з головних свят стародавніх язичників-слов’ян, хоча походження у нього, швидше за все, не слов’янське. Купало (Купайло) – свято Ярила – божества Сонця.

Дим жертовного вогню, згідно язичницьким повір’ям, – найкоротший спосіб доставки енергії жертв на «небо». Саме тому в ніч Купала прийнято палити вогнища це – залишкове явище стародавніх культів, сенс яких вже не пам’ятають і самі язичники (цікаво, а з якою метою тоді палять в церкві свічки? - прим. “Аратти”). З цим і пов’язаний звичай стрибати через вогнище – це те, що залишилося від жеребкування. Вибрати людську жертву іноді не наважувався навіть жрець. Тому хлопці і дівчата стрибали через вогнище до тих пір, поки хто-небудь не падав в нього (як кажуть - “без коментарів”, - "Аратта"). Вважалося, що таким чином «боги» вибрали собі жертву.

Після принесення жертв починалися оргії. Оскільки з Сонцем асоціювалося плодотворне начало, і воно вважалося джерелом життя і родючості, то і його культ мав на увазі саме це активне «запліднення» – злягання з випадковим партнером і було кульмінацією «дивної і таємничої» ночі Купала. У ніч напередодні Купала старі діви мали право зачати від будь-якого чоловіка в селі, не заслуживши на засудження сусідів і не навівши вічної ганьби на голову своєї майбутньої дитини.

Протягом всієї історії християнської Русі-України з язичницькими купальськими обрядами боролося духовенство Православної церкви, закликаючи своїх духовних чад не брати участі у цих бісівських забавах та жертвоприношеннях.
Чуже... Обирай, думай...
Чуже... Обирай, думай...
Світські організатори купальських святкувань, звичайно, не припускають для своїх вечірок подібного сценарію і навіть не говорять про це, але, упроваджуючи це свято в народну свідомість, вони закладають фундамент до відродження його у всій повноті.

Як стверджують християнські духовники, для православного християнина брати участь у таких язичницьких святкуваннях є неприпустимим. Кожен повинен знати всю правду про історію цього “поганського” свята і закликати інших не брати участі у ньому. Тим більше, що 7 липня ми святкуємо Різдво Іоана Предтечі, про якого сказав Спаситель, що немає більшого від народжених жонами ніж Іоан, тому слід сходити до храму, прославити Хрестителя Господнього та звернутися до нього з молитвою», – пише священик.

Від “Аратти”. Хочемо нагадати поважним священослужителям, що більшість християнських обрядів, - це адаптовані язичницкі святкування (наприклад, колядування, щедрування, і найголовніше дійство - освячення крашанок і великоднього хліба на "Пасху" або Великдень, назва якого також запозичена).

Також хочемо нагадати, що православна церква на цій землі чужа за своєю суттю, оскільки є запозиченою з Близького Сходу і її насадження супроводжувалося знищенням носіїв давніх етнічних вірувань, а також інших "єретиків", які виступали проти церковного мракобісся.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Духовний світ»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.