Аратта - На головну

21 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Втому за кермом прирівняли до горілки

Охорона здоров`я 7800 переглядів

Опубліковано - 20.01.2011 23:09 | Всі новини | Версія для друку

Сон за кермом - наслідки трагічні
Сон за кермом - наслідки трагічні
Втома за кермом так само небезпечна, як і алкогольне сп’яніння, стверджують вчені. Якщо водій крутить кермо три з гаком години без перерви, то це можна прирівняти до сп’яніння.

Водії, що заснули за кермом, - це ті ж п'яні водії, стверджує “Медікфорум”.

За статистикою близько 40% всіх ДТП відбувається з вини п'яних водіїв. Але мало хто рахував, яка частка аварій доводиться на автолюбителів, які через сильну втому втрачають концентрацію уваги. Деякі дослідники вважають, що число таких випадків наближається до 50%.

На жаль, якщо співробітник ДАІ може перевірити шофера на вміст алкоголю в крові, то визначити ступінь його втоми досить проблематично, хоча у пункт 2.9.-б ПДР України прямо забороняє керувати транспортним засобом у хворобливому стані або у стані стомлення.

Дослідники з британського Університету Кардіффа закликають взагалі заборонити водіям, що нещодавно здобули права, керувати автомобілями вночі (доречі, колись такий пункт Правил дорожнього руху для водіїв, чий стаж менше 2 років, діяв в Україні). Вчені вважають, що в одній тільки Британії це врятує сотні життів і позбавить тисячі людей від тяжких травм. За оцінками фахівців, 20% всіх ДТП в країні відбуваються з вини водіїв, що заснули за кермом. Кожен третій автолюбитель зізнався, що коли-небудь дрімав просто за кермом.
Крім заборони на водіння в нічний час для новачків, експерти також закликають ввести двогодинний ліміт на керування автомобілем без перерви в нічний час. Правда, поки не зовсім ясно, яким саме чином поліцейські зможуть перевірити, скільки часу знаходиться людина за кермом (хоча всі автобуси і вантажні автомобілі, що здійснюють міжміські та міжнародні перевезення, обладнуються тахографами, показання яких перевіряється дорожніми патрулями). Можливо, в майбутньому вчені зможуть розробити спеціальні тести, що визначають ступінь концентрації уваги.

А поки фахівці знову радять водіям: якщо ви почали відчувати втому, якщо ви відчуваєте, що вас хилить в сон, негайно зупиніть машину де-небудь у безпечному місці і поспіть хоча б 10-15 хвилин. Короткий сон надасть освіжаючий вплив на мозок.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.