Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Землетрус в Японії зрушив тектонічну платформу на 20 метрів і зсунув земну вісь на 17 см

Стихія 10598 переглядів

Опубліковано - 14.03.2011 09:47 | Всі новини | Версія для друку

Землетрус привів до зсуву власної осі Землі
Землетрус привів до зсуву власної осі Землі
За оцінками японських сейсмологів, землетрус в Японії зрушив тектонічну платформу, на якій розташована країна, на 20 м на схід та змістив масу Землі таким чином, що планета стала обертатися швидше на 1,8 мікросекунди.

Також стало відомо, що деякі райони країни, такі, як найбільш постраждалі від стихії префектури Івате і Фукусіма, стали нижче від колишнього рівня на 75 см.

У NASA уточнили параметри зсуву осі Землі після землетрусу в Японії

Найсильніший землетрус в Японії привів до зсуву власної осі Землі, навколо якої планета збалансована за масою, на 17 сантиметрів, і до скорочення тривалості земних діб на 1,8 мікросекунди.

Ці уточнені дані навів Річард Гросс з Лабораторії реактивного руху Національного космічного агентства США (NASA). Два дні тому вчений повідомляв, що вісь змістилася на 15 сантиметрів, а доба скоротилася на 1,6 мікросекунди.

Попередні розрахунки вдалося перевірити і скоригувати на основі даних орбітальних супутників США. Їх дані дозволяють скласти найбільш точну картину змін, що відбулися на планеті. Вчений вважає дуже ймовірними нові коригування з урахуванням збереження високої сейсмічної активності в Японії. Однак вони будуть вкрай незначними, повідомляють vesti.ru з посиланням на ІТАР-ТАСС.

Як пояснив Гросс, власна вісь Землі, яку не можна плутати з віссю обертання планети, зміщується постійно під впливом будь-яких подій, які призводять до зміни розподілу мас великих об'єктів на поверхні.

"Тривалість доби змінюється точно так, як фігурист нарощує швидкість обертання свого тіла на місці, притискаючи руки до боків. Землетрус в Японії змістив масу Землі таким чином, що планета стала обертатися трохи швидше. Відповідно, тривалість доби скоротилася", - додав учений NASA.

Фахівець порівняв катаклізм в Японії з торішнім землетрусом біля берегів Чилі. Він змістив власну вісь Землі на 8 сантиметрів і скоротив тривалість доби на 1,26 мікросекунди.
Аналітики зазначають, що землетрус, а також цунамі і аварії на атомних електростанціях (АЕС), що виникли після цього, завдали країні, чия економіка є третьою в світі, більшої шкоди, ніж оцінювалося раніше.

Нагадаємо, після землетрусу в місті Кобе, що стався в 1995 році, економіка Японії знизилася на 2%.

Якщо постачання країни електроенергією виявиться порушеним протягом довгого періоду, випуск значної частини продукції в Японії буде призупинено, вважають аналітики.

Наразі світові ціни на нафту вищі, ніж після землетрусу в Кобі - а Японія є одним з основних імпортерів "чорного золота". Національна валюта - ієна - зараз дорожча, ніж у 1995 р., а бюджет держави менший. Все це може призвести до різкого зростання податків у Японії, впевнені експерти.

Нагадаємо, землетрус магнітудою 9,0 стався в Японії 11 березня, він викликав цунамі заввишки більш ніж десять метрів. Епіцентр землетрусу перебував у 373 кілометрах на північний схід від Токіо, його вогнище залягало на глибині 24 кілометри. Незабаром в тому ж районі сталося ще кілька потужних підземних поштовхів магнітудою понад 6,0.

За останніми даними, кількість загиблих і зниклих без вісті в результаті землетрусу і цунамі в Японії перевищує 4,5 тисячі осіб.

Кількість загиблих від землетрусу і цунамі тільки в префектурі Міягі може досягти 10 тисяч осіб, повідомив глава місцевої поліції Набуто Такеуті на прес-конференції в Міягі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Стихія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Християнська етика була явним противенством поганської. Коли поганство головними чеснотами громадянина вважало гордість, смілість, неуступчивість, – християнство бачило свій ідеал у покорі, податливості та незлобності. Поганин (культурний чоловік) любив гарну одежу, пахощі, чистоту, тілесну красоту – християнин усе те вважав чортівською спокутою, гріхом та злочином. Світ і природа, що (...) були джерелом усього живого, всієї краси, всієї радості, в очах християнина – се минущі тіні, ілюзії, чортяча мана, джерело зла, гріха та чортячої спокуси. Більшого, повнішого противенства годі собі уявити ”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.