Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Уквітчаний Львів. Відбувся І Міжнародний конкурс українського романсу ім. Квітки Цісик

Мистецький погляд Регіон: Львівська область 26281 перегляд

Опубліковано - 6.04.2011 04:46 | Всі новини | Версія для друку

Володарка Гран-прі І Міжнародного конкурсу українського романсу імені Квітки Цісик львів’янка Оксана Муха
Володарка Гран-прі І Міжнародного конкурсу українського романсу імені Квітки Цісик львів’янка Оксана Муха
Конкурс мав статус міжнародного й тривав у рамках українсько-американського проекту «Незабутня Квітка», який має на меті проведення концертів та вечорів пам’яті, присвячених американській співачці українського походження Квітці Цісик, що померла 1998-го у віці 44 років від раку молочної залози.

Засновник і продюсер конкурсу — екс-одесит, а тепер — американець, музикант Алекс Гутмахер, який лікувався від саркоми в одній клініці з Квіткою і переміг хворобу. «Ми хочемо показати нашим конкурсом, що любов до української культури, до української пісні присутня в усьому світі, — наголосив «Дню» Алекс Гутмахер. — Але наш конкурс має також соціально-благодійний підтекст: привернути увагу до онкологічних проблем, зокрема, раку молочної залози, від якого померла не тільки Квітка, а й її мама й сестра. Відтак хочемо придбати мамограф для гірських районів Львівщини», повідомляє “День”.

До участі в заході зголосилися понад тридцять учасників. Журі, до складу якого входили народна артистка України Ніна Матвієнко, начальник відділу культури етносів України та української діаспори Міністерства культури й туризму України Любов Зубко, генеральний директор Національного симфонічного оркестру України Олександр Горностай, композитор Кирило Стеценко та Алекс Гутмахер, відібрало до фінального туру чотирнадцять учасників, які представляли вісім країн світу — Польщу, Латвію, Естонію, Румунію, Угорщину, Росію, Молдову та США і, звичайно ж, Україну (Донецьк, Харків, Чернівці та Львів). Наймолодша учасниця приїхала на конкурс з Івано-Франківська — це 15-річна Тетянка Лаврів.

Конкурс став подією для львів’ян — і в перший день, коли відбувався, власне, конкурс, і в другий, коли підбивали підсумки, в залі Львівської філармонії був не аншлаг — переаншлаг. Гран-прі виборола львів’янка Оксана Муха. Приз глядацьких симпатій — 17-річна Христина Махно (США), яка, до речі, навчається в тій самій школі, де вчилася Квітка Цісик. Перше місце поділили харків’янка Люцина Хворост та чернівчанин Віталій Соболєв, друге — Ольга Акулова з Донецька та Роман Медену з Угорщини, третє — Світлана Сасу з Молдавії та Едуард Наточев із Росії. Дипломи конкурсу отримали й виконавці з Естонії, Румунії, Польщі та Латвії.

У межах конкурсу відбулося відкриття Музею Квітки в школі №54, що знаходиться на вулиці Квітки Цісик, для якого Алекс привіз фотографії та особисті речі співачки, які передала родина з Америки до Львова. Вшанували пам’ять Квітки й висадженням у Саду світового українства, що був закладений торік у Шевченківському гаю (Музей народної архітектури та побуту), яблуньки та калини.

А представникам української та американської родини Квітки Цісик – племінниці Марті Качмар-Цісик (Львів) та чоловікові Квітки - Еду Раковичу (США) передали сертифікати, які засвідчують, що на небосхилі в сузір'ї Овна з’явилася зірка на ймення Квітка...

Як зазначили продюсер Алекс Гутмахер та головний спонсор конкурсу підприємець із Одеси Дмитро Волков, вони докладуть максимум зусиль, щоб зробити конкурс «Незабутня Квітка» щорічним. Прикметно, що захід помітили на найвищому рівні — конкурс схвалили телеграмами Президент України Віктор Янукович, міністерства культури та закордонних справ.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.