Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Пам’ятки Трипільської культури готуються для показу на виставках світу

Колиска цивілізації Регіон: м.Київ 39060 переглядів

Опубліковано - 24.02.2006 18:35 | Всі новини | Версія для друку

Модель Трипільського храму
Модель Трипільського храму
Вчора віце-Прем’єр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко провів нараду, присвячену проблемам Трипільської культури і підготовці майбутньої світової виставки трипільських пам’яток за кордоном. А сьогодні вже лунають обурення науковців Інституту археології з цього приводу.

Як повідомляє сайт 5 каналу, науковці закликають не ідеалізувати Трипільську культуру, і не робити з неї колиску європейської цивілізації. За їхніми словами, трипільська культура, якою так захоплюється Президент, є лише вузьким, уже дослідженим, проміжком історії.

Денис Козак, заступник директора Інституту археології НАН України, каже: “Створити наукову концепцію Трипільської культури неможливо громадським організаціям і державним структурам, чиновникам. Наукова концепція повинна розроблятися науковцями. Як вони обійдуться без інституту археології? Що це таке буде? Ми вже зв'язалися з музеєм у Торонто. Ми вже сказали про те, що тут готується в Україні. І ми не допустимо компроментації України у світі”.

Але не уточнив, про яку компроментацію йдеться. Звичайно, що не обійтися без Інституту археології, бо він видає дозвіл на вивіз закордон історичних і археологічних цінностей. Це його монопольне право і з певного часу різновид бізнесу. До речі, віце-Прем’єр Кириленко дав доручення МВС України на перевірку фондів Інституту археології НАН України.

А чи є монопольним правом Інституту археології вирішувати, кому і якою мірою займатися Трипільською культурою? Для того, щоб цікавитися і популяризувати цю величну культуру, яка існувала на значній території України з 5400 р. до н.е. і до початку ІІІ тисячоліття до н.е., також потрібний дозвіл Інституту археології?

В Інституті археології НАН України погоджуються, що популяризувати Трипілля треба. Але дивуються, чому до дискусії не запросили науковців. От і винуватий тепер Кириленко, що на робочу нараду не запросив науковців! А чому науковці Інституту археології ігнорують запрошення громадських організацій, що займаються Трипіллям, брати участь в дискусії?

Свіжий приклад: 10-11 грудня 2005 року в Києві відбулася друга наукова конференція Українського благодійного фонду “Трипілля”, на яку були запрошені археологи-трипіллязнавці. Але вони проігнорували цю конференцію, чому – залишається питанням. Хоча і подейкують, що команду “не пущать” дав сам директор Інституту археології, народний депутат Петро Толочко.

Інститут археології раніше також проводив виставкову роботу. Як ми дізналися на офіційному сайті Інституту археології, остання виставка по Трипільській культурі “Трипільський світ” проводилася в США в 1993 році. А взагалі, свої останні виставки Інститут археології проводив в 1999 році – “Скарби скіфів» в США та “Льодовиковий період в Європі” (Німеччина).

І якщо науковці з Інституту археології не погоджуються зі своєю місією археологів, яка полягає в тому, щоб займатися розкопками і тлумаченням знахідок, то чому вони так ревностно ставляться до намагання Кириленка рганізовувати виставки без їхньої участі. Чому шість років не провели жодної виставки?

До речі, ви можете висловити свій погляд на питання, яке науковці Інституту археології НАН України закликають не піднімати - «Україна - колиска європейської цивілізації?», на нашому форумі.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Колиска цивілізації»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Скільки рабів, стільки ворогів”
Сенека

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.