Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Майбутнє вільне грузинське місто Лазіка - концепція і перспективи

Новини Сакартвело 20582 перегляди

Опубліковано - 25.06.2012 17:34 | Всі новини | Версія для друку

Майбутнє вільне грузинське місто Лазіка - концепція і перспективи
Майбутнє вільне грузинське місто Лазіка - концепція і перспективи
У нового міста Лазіка буде спеціальний статус і його визначить конституція Грузії.

Концепція Лазіка і конституційні зміни поки ще в стадії обговорення. Над концепцією вже понад місяць працюють представники агентства стратегічного розвитку та Міністерства юстиції, а також спеціальна комісія, що укомплектована в основному депутатами, і експертами, повідомляє «Бізнес Грузія».

Загальні напрямки концепції ця група розробила разом з авторами ідеї вільних міст Марком Клугманом і помічником Пола Ромера - Мауро Делорензо, а на спеціальній конференції, що була організована Вільним університетом та Мін’юстом Грузії, вислухала пов’язаний з будівництвом вільного міста досвід безпосередньо від представників Гондурасу.

Ця країна перша в Латинській Америці, яка заради того, щоб зробити економічне диво, вирішила побудувати нове, автономне і вільне місто за рахунок приватних інвестицій, і з цією метою вже зробила важливі кроки.

За загальною концепцією, що розроблена робочою групою, Лазіка повинна мати гарантований Конституцією незалежний правовий статус і в місті має дотримуватися верховенство закону. Для цього місто повинне мати незалежну правову систему: житель Лазіка повинен мати можливість самому вибирати метод і місце дозволу позови. Велика частина суду повинна бути переведена на аутсорсинг, з цієї точки зору, - за висновком робочої групи, - найбільш відповідним є британський суд. Згідно з концепцією, місцева адміністрація міста повинна бути незалежною від уряду країни і сама повинна вирішувати, якого типу інституційний устрій вона вважає за кращий, - менеджерський або демократичний. Все це має забезпечувати Конституція.

Економіка Лазіка повинна бути максимально вільною, іноземному капіталу та інвестиціям не повинні створюватися бар’єри, майно має бути захищене і у всіх має бути можливість вибирати бажану валюту. Все місто поетапно повинне будуватися на основі приватних іноземних інвестицій.

За такою концепцією роль уряду полягає всього лише у забезпеченні вигідним, надійним, знайомим, безпечним і стабільним середовищем для інвестицій.

Виділена для Лазіка територія - єдине місце на перехресті Європи та Азії в радіусі 2000 кілометрів, де реально можна побудувати вільне місто.

Поряд з цим, в контексті транспортних зв’язків і основних інфраструктур ця територія на досить вигідних позиціях: на відстані 10, 20 і 70 кілометрів знаходяться три морських порти - Кулеві, Поті і Батумі. Поблизу від Лазіка знаходяться також і два міжнародні аеропорти - Поті в 20 кілометрах, і Батумі на відстані 70 кілометрів. Місто в основному розташується на автомобільній магістралі, що перетинає країну зі сходу на захід, а залізниця зв’яже її з іншими регіонами Грузії та сусідніми країнами.
За даними агентства стратегічного розвитку, в радіусі 2000 кілометрів від Лазіка знаходяться 27 країн Європи, Центральної Азії, Середнього Сходу та Північної Африки. Економіка цих країн в 2011 році зросла в середньому на 4,37%. У цих 27 країнах - 53 великих міста, в 33 з них проживає понад один мільйон чоловік. Сукупна населення тільки 53 міст перевищує 121 мільйонів. Всі п’ятдесят три міста мають міжнародний аеропорт. Тривалість польоту приблизно 150 хвилин.

Всього в цих містах 235 спеціальних економічних зон, які діляться на кілька основних типів: технопарки, тобто інноваційні зони, що переслідують метою залучення інвестицій у високі технології. Організовані індустріальні зони, метою яких є стимулювання індустріального виробництва. Туристичні та рекреаційні зони для заохочення туристичної та спортивної інфраструктури. Портові зони - для стимулювання транзитного вантажообігу, і вільні зони для залучення цільових інвестицій.

З метою стимулювання ці спеціальні економічні зони в основному пропонують інвесторам: різні податкові пільги, вільний рух капіталу і репатріацію, дешеву землю і різноманітний вибір місця розташування, можливість найму іноземної робочої сили, вільний імпорт транзитних вантажів, складування та перевантаження, збільшену амортизацію на IT програмному забезпеченні, вільну митну політику і готову інфраструктуру.

Через гарне положення Грузії в міжнародних індексах у Лазіка є кілька конкурентних переваг: ​​режими преференцій з великими і високого рівня ринками, в тому числі з Євросоюзом і США, низькі показники корупції і можливість легко робити бізнес. Крім того, за проведеними Євросоюзом дослідженням, Грузія визнана однією з найбільш безпечних країн в Європі.

Однією з найбільш проблемних сторін Грузії в міжнародних індексах є дотримання прав власності та судова реформа. На основі конституційних гарантій у Лазіка з’являється можливість зняти цю проблему з порядку денного.

Довідка «Аратти»:

Лазіка (груз. ლაზიკა) - майбутнє велике портове місто, що має бути побудоване на чорноморському узбережжі Грузії між Анакліа і Кулеві в безпосередній близькості від кордону з Абхазією. Планується, що воно стане стане головним торговим і економічним центром Західної Грузії.

Вперше про його будівництво Президент Грузії оголосив на зустрічі з населенням Зугдіді 4 грудня 2011 (в день виборів до Держдуми Росії). За словами Михайла Саакашвілі через 10 років Лазіка стане другим за величиною містом після Тбілісі з населенням півмільйона жителів. Будівництво розпочалося в травні 2012 року з будівництва Будинку юстиції, основні інфраструктурні роботи будуть завершені в 2012-2013 роках, а до 2015 року буде завершено будівництво частини міста.

Перспектива будівництва міста Лазіка в грузинському регіоні Самегрело викликала в Росії переляк. Ідея Саакашвілі зводить на «ні» колосальні «олімпійські витрати» Москви і позбавляє Росію клієнтів кластера приморського і гірсько-лижного курортів, - так думають у Росії.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Новини Сакартвело»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минуле корисне тільки в тому сенсі, що вказує нам шляхи та засоби до розвитку”
Генрі Форд

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.