Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Нардеп Москаль «настрочив» Клюєву звернення русинською мовою

Народний Вісник 19531 перегляд

Опубліковано - 27.07.2012 16:11 | Всі новини | Версія для друку

Нардеп Москаль «настрочив» Клюєву звернення русинською мовою
Нардеп Москаль «настрочив» Клюєву звернення русинською мовою
Народний депутат Геннадій Москаль направив секретарю Ради національної безпеки і оборони України Андрію Клюєву депутатське звернення щодо бездіяльності Державної прикордонної служби України, а також СБУ та МВС у справі прокладки «контрабандного» тунелю під українським кордоном.

Текст звернення написаний русинською мовою, яку законом Ківалова-Колесніченко (КаКа) визнано однією з регіональних мов.

В якості русинсько-українського перекладача Г.Москаль рекомендує А.Клюєву використовувати його заступника Нестора Шуфрича, який неодноразово публічно заявляв, що вважає себе русином, повідомляють «НікВєсті».

Наводимо текст звернення повністю:

«Важливий пане Ондраш!

Уткриття словенськимі поліціянтамі пудземного Тонел, ош прокладений на окраіні Унгвар пуд україньських-словенським готар, указуйе на вто, ош украіньскі контрабандисти іспользувуть у свойум ділові методи латіньско-амеріцьких Колигов, кутрі пуд землев совавут у США наркотики ай нелегалув. Айбо в нашум случайі поражайе НЕ лем наглусть контрабандістув, айбо й докус бездіятільнусть україньських силових структур, котору ніяк ні мош ани об’ясніті, ани управдаті. Ізонанджений з пуслидньим словом техніки тонель дійствовав травня мало пару рокув. Тицяли ним не лем цігеретліки, айбо й нелегалув, а може бути, што й наркотики ай оружійе (типирька йсе унадіть сльедствійе). Айбо нич ні ясно, што всьий сісь годину чинили розвудчіки-прикордонники, кутрі малі ні допустити, сякий, ай СБУ тай МВС. І Кулько б щи совали тою тонель цігаретліки, Кидь б не словенскі поліціянти.

Пудкарпатя майї грініцю НЕ лем з Словенському, айбо і з Мадарщінов, Польща тай Руминійов. Ци ніє Такі ж тонелі пуд носом у погранічнікув і пуд цими країнами?

Прошу вас файно, ги сікрітаря РНБО, вучворіті комісійу, ош би файно вивчила Усі обстоятільства Копаня тонель ай причини біздіятільності силових органув Пудкарпатя ай погранічнікув тай ізонаджіті їх д утвіту. »
Нагадаємо, що виявлений словацькою поліцією 600-метровий контрабандний тунель під кордоном з Україною вів до ділянки на околиці Ужгорода, яка раніше належала співробітникові СБУ.

Тунель під кордоном, обладнаний електрикою, колією і вагонетками, які використовувалися для контрабанди сигарет (а також можливо наркотиків і нелегальних емігрантів) в країни Євросоюзу, на українській стороні привів до підвалу нового особняка на вулиці Запорізькій, на околиці Ужгорода.

Як ми повідомляли раніше, Громадська ініціатива «Чорний Комітет» разом з представниками угроруської (русинської) діаспори в Києві під стінами Київської мерії висунула перелік вимог, посилаючись на закон про мови, серед яких одна була про уведення русинської мови одною з регіональних мов у Києві, де, за словами організаторів, мешкає більше 10 % вихідців із Закарпаття.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Народний Вісник»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Церква - скоріш лікарня для грішників, ніж музей святих”
Ебігайл Ван Берен

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.