Аратта - На головну

17 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Асиметрія обличчя: ліва половинка красивіша за праву?

У світі науки 17752 перегляди

Опубліковано - 19.02.2013 15:52 | Всі новини | Версія для друку

Антропологи давно звернули увагу на феномен асиметрії обличчя
Антропологи давно звернули увагу на феномен асиметрії обличчя
Ваша краща половина - це ліва половина, стверджують американські вчені. Їх експерименти показали: фотографії лівої частини обличчя викликають більшу симпатію, ніж зображення правої.

Ви теж помічали, що на фотографіях ваше обличчя виходить красивіше зліва? Не у всіх, але у 90% людей саме так. Чому ж?

За словами дослідників Келсі Блекберна (Blackburn Kelsey) і Джеймс Шірілло (Джеймс Schirillo) з Університету Wake Forest в США, люди оцінюють емоції одне одного в основному за виразом обличчя. Наші, виключно спеціалізовані м’язи, здатні передавати унікальні емоції, а ліва половина обличчя може відображати їх найбільш інтенсивно і точно. Результати дослідження опубліковані в журналі Experimental Brain Research.

Вірогідно, цей факт давно відомий багатьом художникам - велика частина портретів, як правило, демонструє лівий профіль людини.

У ході свого дослідження вчені попросили учасників оцінити приємність чорно-білих фотографій чоловіків і жінок, що демонструють або праву, або ліву половину їхнього обличчя. Деякі фотографії були дзеркально відображені так, що права сторона на світлині опинялася ліворуч, - щоб зробити результати тесту більш об’єктивними. Вчені виявили, що у всіх учасників більш щире розташування викликали зображення лівих половин осіб, навіть якщо вони були дзеркально відображені і здавалися правими.

Зацікавленість у зображенні вчені оцінювали не тільки за результатами опитування, але і по мірі розширення зіниць. Як відомо, зіниці розширюються, коли нас щось цікавить, і звужуються, коли ми бачимо щось неприємне.

У результаті виявилося, що зображення лівої частини обличчя дійсно вважаються більш емоційними і приємними з естетичної точки зору.

Пояснити цей феномен можна тим, що ліва частина обличчя контролюється правою півкулею головного мозку, що відповідає за образне мислення.

Одним з перших хто звернув увагу на асиметрію обличчя був відомий радянський антрополог М.М.Герасімов. Він першим встановив, що асиметрична будова обличчя прямо диктується асиметрією черепа. З цього він зробив висновок про необхідність проводити реконструкцію роздільно по половинам обличчя.
Ліва половина обличчя здається більш привабливою
Ліва половина обличчя здається більш привабливою

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.