Аратта - На головну

11 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Газове “кидалово”. НАК “Нафтогаз” звернувся у ГПУ з заявою на дві фірми-трейдери, які не розрахувалися за імпортний газ

Скандал 6561 перегляд

Опубліковано - 3.10.2013 11:39 | Всі новини | Версія для друку

Газове “кидалово”. НАК “Нафтогаз” звернувся у ГПУ з заявою на дві фірми-трейдери, які не розрахувалися за імпортний газ
Газове “кидалово”. НАК “Нафтогаз” звернувся у ГПУ з заявою на дві фірми-трейдери, які не розрахувалися за імпортний газ
НАК лише через рік почав робити хоч якісь активні дії щодо стягнення мільярдних боргів із трейдерів, яким продав російський газ ще у березні 2012 року, але так і не отримав оплату за нього.

НАК "Нафтогаз України" звернулася до Генеральної прокуратури з листом за підписом в.о. голови Вадима Чупруна з проханням вжити заходів прокурорського реагування" щодо компаній "Газукраїна-Коммерс" і "Газукраїна-Трейдинг", які не повернули "Нафтогазу" 4,5 млрд грн боргу за поставлений природний газ.

У прес-службі Генпрокуратури вчора коментувати звернення НАК не стали.

Як писало раніше ZN.UA, договори з обома компаніями було укладено ще у березні минулого року. Кінцева дата розрахунків за обома договорами минула 14 липня 2012 року. У грудні 2012 року-січні 2013 року "Нафтогаз" звернулася з позовом до цих компаній з вимогою повернути основний борг і пеню. Примітно, що назви структур співзвучні з трейдинговою компанією "Газукраїна-2009" у Сергія Курченка, яка змінила назву на ВЕТЕК. Там, звичайно ж, зв’язок з обома фірмами заперечують.

У листі НАК зазначає, що не бачить можливості стягнення боргу у примусовому порядку, оскільки "розгляд господарських справ компанії продовжується вже тривалий час, з призначенням судово-економічних експертиз і неодноразовим відкладенням судового розгляду".

У монополії уточнюють, що за договорами, за якими виникла заборгованість, постачався імпортний природний газ, куплений за зовнішньоекономічними контрактами, за якими встановлено чіткі терміни розрахунків, а також жорсткі санкції за порушення їхніх умов. Якщо контрагенти компанії не покриють борг перед нею, то НАК, можливо, доведеться залучати комерційні кредити для розрахунку з постачальниками, пише "Коммерсантъ-Україна" з посиланням на документ.

Звернення до прокуратури - це не єдина спроба "Нафтогазу" вирішити свої фінансові проблеми.

Як розповіли у прес-службі "Укргазвидобування", за минулий місяць компанія збільшила вартість відвантаження зрідженого газу. За даними джерела в "Укргазвидобуванні", ціна зросла у 50 разів - до 3,5 тис. грн за тонну. За словами співрозмовника, це було зроблено для того, щоб хоч якось компенсувати збитки від реалізації у цьому році скрапленого газу трейдинговим компаніям за цінами, у п’ять разів нижчими за ринкові (2,1 тис. грн за кубометр проти 10 тис. грн). Згідно з повідомленням біржі, покупцями виступили "Київоблпропангаз", "Чернівці-СПБТ", "Донецьк-Побутскрапгаз", "Харківспецгазпостач", "Черкаси-Газпоставка". Про ці структури також практично нічого невідомо.

Офіційно результати аукціону досі не оприлюднено. Всі зазначені трейдери, окрім ТОВ "Черкаси-Газпоставка", створено у вересні 2011 року і раніше торгівлею скрапленим газом вони не займалися. Після аукціону трейдери звернулися з позовами до судів, вимагаючи зобов’язати "Укргазвидобування" укласти відповідні договори купівлі-продажу газу. Судові розгляди тривають досі. Збільшивши вартість відвантаження газу для трейдерів, "Укргазвидобування" зможе додатково отримати $ 30 млн до кінця року, відзначає генеральний директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн.

На думку президента київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександра Тодійчука, якщо Генпрокуратура втрутиться у конфлікт з постачальниками "Нафтогазу", це дозволить монополії повернути борг і закінчити рік з прибутком. ""Нафтогаз" - державна компанія,- відзначає голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.- І якщо в Кабміні і прокуратурі не хочуть, щоб цієї зими населення залишилося з холодними батареями, їм варто серйозно поставитися до звернення НАК".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.