Аратта - На головну

12 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Газова війна-4. “Газпром” винайшов спосіб виснаження паливних резервів України

Газоват 6358 переглядів

Опубліковано - 10.03.2015 12:10 | Всі новини | Версія для друку

Газова війна-4. “Газпром” винайшов спосіб виснаження паливних резервів України
Газова війна-4. “Газпром” винайшов спосіб виснаження паливних резервів України
Російський газовий монополіст різко і без попередження “Нафтогазу” збільшив постачання палива в Європу.

"Газпром" з 6 березня різко наростив поставки газу в Європу, пише "Комерсант".

За даними європейських газотранспортних операторів, транзит через Україну зріс майже на 40%, в основному на пункті здачі Вельке-Капушани на українсько-словацькому кордоні, де прокачування зросло в 2,2 рази, до 107,7 млн кубометрів. Близько 70% додаткового газу пішло в Італію, решта в південну Німеччину. Також "Газпром" майже вдвічі збільшив подачу газу через Nord Stream, приблизно до 95 млн кубометрів на добу. Завантаження газопроводу Ямал-Європа виросло на 19%, до 82 млн кубометрів на добу. Додатковий газ був приблизно порівну розподілений між Німеччиною та країнами Північно-Західної Європи. У "Газпромі" відмовилися коментувати причини такого різкого збільшення поставок.

З вересня 2014 року "Газпром" скоротив постачання в Європу газа, почавши з українського напрямку транзиту. Монополія розраховувала, що це змусить ЄС відмовитися від реверсних поставок в Україну. Коли до кінця 2014 року стало зрозуміло, що прийом не працює, "Газпром" знизив до мінімальних рівнів поставки по Nord Stream і Ямал-Європа. Задум полягав у тому, щоб змусити європейців вичерпати запаси газу в сховищах і підняти ціни на спотовому ринку: це зробило б реверс в Україну комерційно невигідним і дало б Росії козир у переговорах з ЄС з широкого кола питань. Але, хоча запаси в європейських ПСГ до початку березня впали до мінімуму, ціна газу на споті серйозно не змінилася, в основному завдяки приходу СПГ і очікуванню зниження цін за контрактами з нафтовою прив’язкою.

Джерела Ъ в "Газпромі" пов’язують різку зміну політики зустрічами, що відбулися 5 березня: до Володимира Путіна прибув прем’єр Італії Маттео Ренці, а до глави "Газпрому" Олексія Міллера - глава німецької Wintershall Райнер Зеле. Wintershall - один з найстаріших партнерів "Газпрому" в Європі, до недавнього часу вони також були партнерами по Verbundnetzgas (VNG). Зараз у VNG найнижчий рівень заповнення ПСГ в Німеччині (21,8%), у іншого німецького партнера "Газпрому" - компанії Ewe - всього 23%. На думку співрозмовників "Ъ", Райнер Зеле переконував "Газпром" збільшити поставки. "На споті в Європі продається мало фізичного газу, можливо, Wintershall не вистачає, щоб виконати зобов’язання за форвардними контрактами", - говорить одне з джерел "Комерсанту". "На зустрічі з Маттео Ренці могли бути досягнуті політичні домовленості, наприклад, щодо європейських санкцій", - припускає інший співрозмовник "Ъ".

Співрозмовники "Ъ" в газових компаніях вважають, що зараз спотовий СПГ у Західній Європі можна купити за $250 за тисячу кубометрів, необхідності в російському газі немає. Проблеми можуть бути тільки у тих, хто традиційно сильно залежав від "Газпрому".

Але тепер ускладнилася ситуація для України, якій доводиться підтримувати різко збільшений транзит за рахунок ПСГ, виснажених за опалювальний період. У п’ятницю "Нафтогаз" знову звинуватив "Газпром" у порушенні контракту, нагадавши, що монополія не має права без попереднього попередження так різко збільшувати добові потоки. Українській компанії в підсумку довелося відмовитися від закачування в ПСГ і повернутися до відбору газу. Більш того, за даними "Укртрансгазу" за 7 березня, Україна, незважаючи на теплу погоду, у кілька разів збільшила купівлю російського газу - до 23,5 млн кубометрів на добу. Якщо відбір продовжиться, таку передоплату "Нафтогазу" потрібно буде внести вже сьогодні. Наявність передоплати дозволить "Газпрому" продовжити постачання в Донбас нібито в рамках контракту з "Нафтогазом". Підтримка транзиту без покупки російського газу стане для "Нафтогазу" дуже важким завданням, а якщо українська компанія з технологічних причин не зможе повністю виконати транзитну заявку "Газпрому", російська сторона може використовувати цей факт як свідчення ненадійності України як транзитного маршруту.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Людина – це духовна істота. Саме тепер на часі звернення до традицій і духовності рідного народу. Чесність, щирість, мудрість – ось що вимагається від нових людей України. Потрібна Нова Січ – Духовна Січ! ”
О.Бердник, український філософ і письменник, засновник Української Духовної Республіки

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.