Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені з’ясували, чому люди продовжують вірити в надприродне

У світі науки 18373 перегляди

Опубліковано - 11.11.2015 04:24 | Всі новини | Версія для друку

Вчені з’ясували, чому люди продовжують вірити в надприродне
Вчені з’ясували, чому люди продовжують вірити в надприродне
Американські психологи визначили, чому люди вірять у надприродні сили природи. Вся справа в тому, що мозок розпізнає ірраціональні думки за допомогою однієї ділянки, а виправляє їх - абсолютно іншою групою нервових клітин.

"Навіть тоді, коли всі умови є ідеальними для того, щоб людина могла помітити помилку в своїх міркуваннях, і коли у людини є вся мотивація і можливості поводитися раціонально, магічна інтуїція все одно перемагає", - розповів Джейн Райзен з університету Чикаго, - повідомляє РІА "Новості".

"Навіть тоді, коли всі умови є ідеальними для того, щоб людина могла помітити помилку в своїх міркуваннях, і коли у людини є вся мотивація і можливості поводитися раціонально, магічна інтуїція все одно перемагає", - розповідає Джейн Райзен (Jane Risen) з університету Чикаго (США).

Як пояснює Райзен, вона почала вивчати цю проблему після того, як зацікавилася поведінкою спортивних фанатів. Багато з них є цілком раціональними і навіть невіруючими людьми, однак коли справа стосується матчів їхньої улюбленої команди, майже у кожного фаната є свій набір ритуалів і прикмет, яким вони приписують надприродні сили.

Райзен спробувала розкрити походження цих забобонів, абсурдність яких люди повністю усвідомлюють, і, тим не менше, продовжують в них вірити, спостерігаючи за поведінкою кількох таких людей і намагаючись описати роботу їхньої психіки за допомогою математичної моделі.

Як пояснює психолог, людина вміє мислити, образно висловлюючись, двома способами - "швидко" і "повільно". Під першим поняттям вчені припускають інтуїтивне мислення, що дозволяє нам швидко і просто виходити з життєвих ситуацій і приймати одномоментні рішення, а під другим - більш енерговитратний спосіб мислення, який в основному працює, коректуючи помилки першого.

Як вважає Райзен, сам факт того, що забобони продовжують тяжіти над розумом людини навіть у тому випадку, якщо вона розуміє їх помилковість, говорить про те, що за роботу "повільного" мислення відповідає не один, а два регіони мозку.

Перший з них відповідає за розпізнавання помилок, а другий - за їхнє виправлення. На зв’язок між ними можуть впливати ті частини мозку, які відповідають за роботу почуття інтуїції, заважаючи обміну інформації між ними.

Це, як вважає Райзен, і пояснює те, чому багато спортивних фанатів поводяться вкрай забобонно, а менеджери у великих компаніях часто приймають ірраціональні рішення.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Навчаючи інших, ми вчимося самі”
Сенека

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.