Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Кремлі відреагували на лист Ягланда про помилування Сенцова

Імперія «Совок» 5082 перегляди

Опубліковано - 26.06.2018 16:47 | Всі новини | Версія для друку

У Кремлі відреагували на лист Ягланда про помилування Сенцова
У Кремлі відреагували на лист Ягланда про помилування Сенцова
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд офіційно звернувся до президента Росії Владіміра Путіна із закликом помилувати українського режисера Олега Сенцова, засудженого до 20 років тюрми за звинуваченнями в “тероризмі”.

Цю інформацію BBC News Україна підтвердили в Раді Європи.

"Так, лист відправили, сьогодні його опублікують", - повідомили в прес-службі РЄ.

Російська сторона вже прокоментувала це звернення.

Прес-секретар президента Росії Дмітрій Пєсков не знає, чи надійшов цей лист у Кремль, але вказав на те, що це звернення не може бути підставою для якихось юридичних дій.

"Ви знаєте, що таке прохання з точки зору російського законодавства не може бути підставою для якихось дій, тому що, ви знаєте, яка є процедура помилування в РФ", - цитує пана Пєскова агентство "Інтерфакс".

20 червня у Москві Турбйорн Ягланд зустрічався із російським омбудсменом Татьяной Москальковою, з якою також обговорював звільнення Сенцова.

Він заявив, що готовий особисто звернутися до президента Путіна із проханням про помилування на підставі Європейської конвенції з прав людини.

"Разом і до кінця"

Український кінорежисер Олег Сенцов, який відбуває 20-річний тюремний термін в Росії, 14 травня оголосив про початок безстрокового голодування.

Він заявив, що своїм протестом він домагається звільнення усіх політичних в’язнів і просив не ставити його на перше місце серед них, а сприймати як одного із українців, утримуваних у російських тюрмах за політичними мотивами.

"Єдиною умовою припинення голодування є звільнення усіх українських політв’язнів, котрі перебувають на території РФ. Разом і до кінця. Слава Україні!", - ідеться у зверненні, яке він передав у травні через адвоката.

Те, що він оголосив про голодування рівно за місяць до початку Чемпіонату світу з футболу, який стартував у Росії 14 червня, не випадковість. Він розрахував, що буде фізично спроможний голодувати близько двох місяців, тобто, до завершення мундіалю.

Сенцов відбуває покарання в колонії "Білий ведмідь" в Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

Арешт і покарання

10 травня 2014 року Олега Сенцова, а також Геннадія Афанасьєва, Олексія Чірнія та Олександра Кольченка затримали у Сімферополі. Їм було пред’явлено звинувачення у підготовці терористичного акту, їх назвали членами організації "Правий сектор".

За інформацією ФСБ РФ, затримані готувалися "у складі терористичної організації до здійснення вибухів у ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу "Вічного вогню" і пам’ятника Леніну в Сімферополі".

Їх також звинуватили у підпалі офісів громадської організації "Русская община Крыма" та представництва партії "Единая Россия" в Сімферополі 14 і 18 квітня 2014 року.

Під час судових слухань з’ясувалося, що хлопці таки причетні до підпалення дверей офісу проросійської організації. Але як заявляв Олександр Кольченко, "підпал не є терактом".

Захисники наполягали, що у такий спосіб вони протестували проти незаконних дій Росії у Криму.

Звинувачення Сенцова і Кольченка ґрунтувалися на показах трьох осіб, двоє з яких - це Олексій Чірній і Геннадій Афанасьєв, яких також засудили за цією справою. На суді вони від своїх показів відмовилися і заявили, що слідство "вибило" їх катуваннями.

Третій свідок, Олексій Пирогов, раніше притягувався до відповідальності за пограбування і наркотики, у нього знайшли пакет марихуани. Правозахисники не виключали, що його могли змусити співпрацювати з ФСБ.

Окружний військовий суд у Ростові-на-Дону у травні 2015 року засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, визнавши його винним в "організації терористичного угрупування". Обвинувачі попросили засудити Сенцова до 23-х років.

Президент РФ Володимир Путін визнавав правомірність засудження Олега Сенцова, він заявляв, що його покарали за "терористичну", а не режисерську діяльність.

Сенцов і Кольченко категорично відкидали висунуті їм звинувачення і вважали, що їх судять за участь у Майдані та активну позицію із захисту української державності в Криму.

"Я не буду ні про що вас просити. Тут усім усе зрозуміло. Суд окупантів не може бути справедливим за визначенням. Нічого особистого, ваша честь", - заявляв в останньому слові Олег Сенцов.

Разом із засудженим до 10-ти років Олександром Кольченком вони співали гімн України.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Імперія «Совок»»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращі закони народжуються зі звичаїв”
Жозеф Жубер

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.