Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Парламент не задовольнив прохання прем’єра про відставку

Влада 3598 переглядів

Опубліковано - 30.05.2019 15:17 | Всі новини | Версія для друку

Парламент не задовольнив прохання прем’єра про відставку
Парламент не задовольнив прохання прем’єра про відставку
Депутати у четвер відмовилися підтримати відставку Володимира Гройсмана з посади прем’єр-міністра України, що означало б й відставку всього уряду.

За таке рішення проголосували 97 парламентарів. Підтримали відставку: "Батьківщина", "Опозиційний блок", Радикальна партія Олега Ляшка та "Самопоміч".

Прем’єр подякував депутатам, хоча й зазначив, що рішення про відставку було обдуманим.

За його словами, багато звинувачень на адресу уряду не правдиві та зумовлені дочасними виборами.

"Ви сьогодні говорили не про Україну, ви говорили про себе, для деяких з вас найбільш важливо — ваш мандат, ваш рейтинг, ваш значок, ваша недоторканість, а для мене важливі — Україна й українці, бо я хочу тут жити, я хочу тут працювати, я хочу, щоби на вулицях, коли я зустрічаю людей — вони посміхались, а не плакали, а якщо й плакали, то це були сльози радості", — сказав він з трибуни Ради.

Прем’єр написав заяву про відставку відразу після інавгурації Володимира Зеленського, який у своєму виступі в парламенті розкритикував уряд та закликав написати заяви про звільнення, якщо Кабінет міністрів не може розв’язати проблеми.

Того ж дня голова Адміністрації президента Андрій Богдан в ефірі "112 Україна" заявив, що через відставку прем’єра "ніхто плакати не буде".

"Ніякого колапсу не станеться. І можливо, це буде одне з найбільш правильних рішень прем’єр-міністра, якщо він зробить таке публічне самознищення", - додав він.

"Голосувати за відставку — нелогічно"

Перед розглядом питання відставки у парламенті прем’єр заявляв, що за посаду не тримається.

"Я ніколи у своєму житті не тримався за жодну посаду і не збираюсь триматись за посаду — я подав заяву про відставку з посади, яку ви сьогодні розглядаєте. З іншого боку, я ніколи не боявся відповідальності", — сказав Володимир Гройсман.

Він додав, що останнім часом багато хто говорить про дефолт, але це не його сценарій, не "сценарій для українців", оскільки передбачатиме значні втрати для громадян, інфляцію та припинення економічного зростання.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій перед голосуванням сказав, що проти відставки уряду.

"У ці важкі для країни часи нам вкрай необхідно зберігати стабільність і у Верховній Раді країни і в уряді, поки хтось робить експерименти над країною".

Ще до початку засідання парламенту фракція БПП провела засідання, на якому за словами заступника голови Ігоря Кононенка, вирішила не підтримувати відставку прем’єра.

"Країна на чотири місяці не може лишитись без керівництва. Звичайно, може бути виконувач обов’язків, але він не зможе підписувати рішення уряду. Не можемо країну аж до вересня лишити без повноцінного прем’єра", — сказав він.

Таку ж заяву зробив й інший член колишньої коаліції — фракція "Народного фронту".

"Ми не можемо з розпущеною Радою ще й лишити країну без повноцінного уряду. Думаю, відставки сьогодні не буде", — розповіла BBC News Україна заступник голови фракції Вікторія Сюмар.

Як розповіли ВВС News Україна співрозмовники в Раді, Гройсман дещо охолов до ідеї відставки, саме тому і з’явились рішення БПП та "Народного фронту".

"Можливо охолов і зрозумів, що не варто втрачати такий медійний майданчик перед виборами", — розповів співрозмовник.

Народний депутат від БПП та представник уряду у парламенті Вадим Денисенко заявив журналістам, що Володимир Гройсман подав у відставку у відповідь на заяву новообраного президента й відразу запропонував розпочати консультації, щодо кандидатури нового голови уряду.

За словами Денисенка, логіка полягала у тому, що після звільнення чинного уряду мали внести кандидатуру нового складу Кабміну, але жодних кроків у цьому напрямку не здійснили, тому звільнення Гройсмана зараз не призведе до фактичної зміни уряду.

"З моєї точки зору, зараз абсолютно не логічно голосувати за відставку уряду Гройсмана, бо ми матимемо той самий уряд Гройсмана ще два місяці", — сказав він.

Заступник голови "Батьківщини" Сергій Соболєв розповів журналістам, що їхня фракція визначатиметься із голосуванням "в останній момент, коли ми почуємо аргументи Гройсмана і його бачення, хто і як керуватиме урядом після відставки".

"Найменше ми хочемо відповідати за той хаос, який можливий після відставки", - сказав депутат.

За його словами, усі "ключові питання мають бути після парламентських виборів".

При цьому лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко сказала ЗМІ у кулуарах парламенту: "Якщо вже подана написано власноруч заява Гройсман про відставку, парламент не просто має задовольнити цю відставку, а зобов’язаний відправити у відставку цей уряд і потім сформувати тимчасовий уряд".

Лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко заявив, що його партія підтримує відставку уряду через відсутність успіхів в економіці та "проведення політики сировинної залежності та жалюгідного виживання, сліпе виконання вказівок Міжнародного валютного фонду".

Прем’єр рекордсмен

Уряд Володимира Гройсмана Верховна Рада призначила 14 квітня 2016 року, що робить його найдовшим урядом в історії України.

Звільнення голови уряду, згідно з Конституцією, тягне за собою відставку всього Кабміну. Проте країна не залишилась би без уряду й у такому випадку.

"Після того, як парламент проголосує, й прийме мою відставку... Я продовжую працювати прем’єр-міністром до утворення нового уряду, так само продовжують працювати усі міністри... Навіть статусу в.о. немає", - сказав раніше Володимир Гройсман в інтерв’ю телеканалу ICTV.

Конституція дійсно вказує, що відправлений у відставку уряд продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету міністрів.

Усього до складу нинішнього Кабміну входять: сам прем’єр, 16 міністрів, двоє виконуючих обов’язки та шестеро віце-прем’єрів (двоє з них також міністри).

За декілька днів до інавгурації Володимира Зеленського у відставку подав міністр закордонних справ Павло Клімкін, а в день складення присяги новообраним головою держави — міністр оборони Степан Полторак. Обоє міністрів, згідно з Конституцією, призначаються парламентом за поданням президента.

Заяви Клімкіна і Полторака поки не розглянули відповідні комітети Верховної Ради.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.