Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Рада підтримала відставку Смолія з посади голови НБУ

Влада 3311 переглядів

Опубліковано - 3.07.2020 17:47 | Всі новини | Версія для друку

Рада підтримала відставку Смолія з посади голови НБУ
Рада підтримала відставку Смолія з посади голови НБУ
Верховна Рада підтримала постанову про відставку Якова Смолія з посади голови Національного банку.

За рішення проголосували 286 народних депутатів, проти – 43. 11 парламентарів утрималися, 29 не голосували. В основному проти відставки голови Нацбанку висловилися представники фракцій «Голос» та «Європейська солідарність».

У своїй промові перед голосуванням Смолій вказав на здобутки Нацбанку під час своєї роботи: оздоровлення банківської системи, низьку інфляцію та збільшення обсягів золотовалютних резервів, а також стабільність під час коронавірусної кризи.

«Я йду з високо піднятою головою, залишаю НБУ під вашу відповідальність. Дякую», – підсумував він.

Натомість критики Смолія з числа народних депутатів звинувачували його в надто пізньому зниженні облікової ставки, виведенні з ринку банків (які НБУ вважав неплатоспроможними) і надмірному, на їхню думку, зміцненні гривні. Деякі звинувачували Нацбанк у співпраці з Міжнародним валютним фондом та іншими донорами, яка нібито підважує незалежність України.

Представник «Голосу» Ярослав Железняк, який підтримав Смолія, спитав його, хто саме чинив на нього політичний тиск, яким той пояснив свою відставку. Колишній вже голова НБУ не назвав прізвищ, проте натякнув, що президент України Володимир Зеленський та уряд щонайменше були свідками спроб такого тиску.

«Протягом останнього року біля НБУ – проплачені мітинги, на яких виступають сидячи тут народні депутати. Місяць блокування мого будинку, будинків моїх заступників. Це системний цілорічний тиск. А що стосується рішення, яке я прийняв, то протягом останнього року на нарадах за участі народних депутатів, представників Кабінету міністрів, прем’єр-міністра, президента неодноразово в бік НБУ звучали заклики «залити економіку грішми», скасувати Базельські принципи регулювання банківської системи, встановити курс, «щоб експортерам було краще», поставити інфляцію 11% і курс 30, бо такі параметри закладені в державний бюджет. Ці гасла змусили мене ухвалити це рішення, про яке я сьогодні вас проінформував», – відповів Смолій.

Ввечері 1 липня голова Національного банку Яків Смолій написав заяву про звільнення за власним бажанням через «систематичний політичний тиск». В Офісі президента запевнили, що Нацбанк залишатиметься незалежним органом.


До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.