Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чергова афера Кремля і їхніх українських маріонеток

Зона економічного дива 11710 переглядів

Опубліковано - 10.10.2007 12:23 | Всі новини | Версія для друку

Чергова афера Кремля і їхніх українських маріонеток
Чергова афера Кремля і їхніх українських маріонеток
Поки на Банковій метикують, як зліпити чергову ширку, московські таваріщі не без допомоги гопника Януковича вчергове пограбували українців. Зухвало і відкрито.

Для того, щоб остаточно домовитися про врегулювання українського газового боргу перед Газпромом прем`єрам України і Росії Віктору Януковичу і Віктору Зубкову знадобилися більше трьох годин переговорів за закритими дверима. Причому про підсумки переговорів пресу повідомили тільки загальними словам, мовляв, дякувати Богу, пришли до взаєморозуміння. Разом з тим напередодні зустрічі Януковича із Зубковим міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявив, що погодив схему розрахунків з Газпромом.

Проте на рівні прем'єрів спливла не тільки принципово інша сума – більше 2 мільярдів доларів проти 1,3 мільярдів заявлених раніше. Але і тема виплати частини довга шляхом передачі на баланс «Газпром експорт» енної кількості належного RosUkrEnergo газу, вже закачаного до українських підземних газосховищ.

Джерела, знайомі з умовами операції, стверджують, що всі розрахунки будуть грошовими: "Газпром експорт" придбає за ціною $130 за тис. кубометрів у RosUkrEnergo газ, що зберігається в ПХГ, за що і заплатить RosUkrEnergo $1,2 млрд, після чого RosUkrEnergo поверне борги "Газпрому" на ту ж суму. Проте, зауважує видання, ще напередодні Київ не збирався передавати "Газпрому" газ з ПГ(Підземних газосховищ).

За даними українських газотрейдерів, йдеться про запаси газу, які є, по суті, традиційними зарезервованими постачаннями в енергосистему України. Раніше українські компанії платили "Газпрому" гроші за поставлений в ПГС газ лише після його продажу кінцевим споживачам, стверджує видання. Закачування "Газпром" здійснює з квітня по жовтень, а пік споживання припадає на листопад-січень. Отже виходить, що "Газпром" зажадав собі аванс – кошти від продажу газу RosUkrEnergo отримала б лише у 2008 році.

При цьому "Газпром" може провести всю операцію буквально на папері – цей же газ може бути проданий RosUkrEnergo взимку-навесні 2008 року для потреб українського ринку або відправлений на експорт. Майбутня ціна на газ для України залежить від закупівельної ціни в Туркменії, яка, за даними Комерсант-Україна, має намір підвищити ціни з $100 до $150 за тис. кубометрів. Таким чином, кредитуючи в черговий раз RosUkrEnergo, "Газпром" може розраховувати мінімум на $30-50 прибутку з кожної тисячі кубометрів купленого вчора газу. "Подивимося, що буде в січні", - так прокоментував операцію один з топ-менеджерів "Газпрому".

Решту суми "врегульованого" боргу – $929 млн. – Україна вже почала погашати грошима. Проте, Київ попередили, що у разі збоїв в реалізації схеми Україні слід чекати скорочення постачань на суму затриманих платежів.

Від “Аратти”: нам із самого початку було абсолютно зрозуміло, що гучні заяви газпромівських діячів, “джинса” у пресі, туманні заяви українських урядовців - звичайна шумова завіса, яка мала б прикрити банальну аферу із енергетичними ресурсами за безпосередньої участі керівників сусідньої держави.

І цього разу актори грали настільки фальшиво, що аферу довелося прокручувати відкрито. Мабуть часу для ретельної підготовки забракло.

А суть її банальна і примітивна, як експропріація хутряних шапок у населення.

Кожного року, від початку існування ситеми ГТС України, починаючи із весни відбувається закачка газу в унікальні підземні газосховища, аналогів яким немає в світі - бо це, природні порожнини, в яких були родовища газу. Тому, щоб їх наповнити мільярдами кубометрів - потрібно багато часу.

Нині, російський Газпром ці газосховища нібито орендує, використовучи як для транзиту у Західну Європу, так і для продажу газу країнським споживачам у період пікового попиту, тобто восени і взимку. Матеріально, паливо належить постачальнику, чи то Газпрому, чи його фірмам-прокладкам, типу РосУкрЕнерго. Його продаж традиційно здійснюється за фактом споживання.

Отже, Янукович і Бойко фактично погодилися двічі сплатити за газ, який так і лишатиметься у ПГС: зараз, за ціною $130 за тисячу кубометрів і взимку, коли буде нова ціна, яка приблизно на $30-50 виросте. Це при тому, що формально, як стверджують ті ж самі російські джерела, Україна взагалі навіть не претендувала на цю власність, яка належала РосУкрЕнерго(50% - Газпром, 50% - фізичні особи українського громадянства).

І це - тільки авансовий платіж українських громадян за можливу політичну конструкцію легітимізації віртуальних “симпатій” українців, яку прийнято називати ширкою. Проти якої, вірогідно, не буде заперечувати гарант.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Зона економічного дива»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.