Аратта - На головну

17 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Виявляється, Сонячна система не має чітких меж

Невідоме 13607 переглядів

Опубліковано - 12.12.2007 16:12 | Всі новини | Версія для друку

Виявляється, Сонячна система не має чітких меж
Виявляється, Сонячна система не має чітких меж
Агентство NASA виступило із заявою про те, що космічний корабель Voyager 2, запущений в 1977 році, досяг ближньої межі Сонячної системи, яка виявилася неоднорідною та без чіткого радіуса.

Вчені NASA говорять про те, що зовнішні межі нашої Сонячної системи в деяких регіонах дуже втиснені всередину системи. Подібний ефект, на їхню думку, відбувається через магнітне поле міжзоряного простору.

У Сонячної системи немає чітко визначеної межі. Нею фахівці називають межі геліосфери - величезної бульбашки у просторі, заповненої сонячним вітром (потоком заряджених частинок, які постійно викидаються Сонцем увсебіч з величезною швидкістю).

На певній відстані швидкість сонячного вітру різко падає й перестає бути надзвуковою. Ділянка, у якій це відбувається, називається межею ударної хвилі. Це і є межа, яку перетнули Voyager 1 ще в 2004 році й Voyager 2, і яку можна вважати межею внутрішньої геліосфери.

Спостереження, проведені космічним кораблем Voyager 2, показали, що так звана південна півсфера, яка є частиною геліосфери Сонячної системи, значно втиснена в Сонячну систему, у випадку ж із протилежною стороною Сонячної системи сказати те ж саме не можна.

Раніше фахівці лише припускали, що межі Сонячної системи можуть бути асиметричними, а тепер одержали практичне підтвердження цієї ідеї.

Обоє космічні апарати були запущені в 1977 році для дослідження далеких планет Сонячної системи. Першим штучним апаратом, що перетнув межу ударної хвилі, став Voyager 1. Це сталося в грудні 2004 року. На ньому, однак, уже не працювали прилади для виміру швидкості, щільності й температури сонячного вітру, доводилося покладатися на непрямі дані.

Тому перетинання межі Voyager 2, що відбулося в серпні 2007 року, підтвердило той факт, що геліосфера - не ідеальна куля, вона сплющена.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Марно пояснювати дурням і начальникам: перші слухають і нічого не розуміють, другі все розуміють і тому не слухають”
Михайло Мамчич

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.