Аратта - На головну

10 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


5 етапів еволюції телефону

Технології 8949 переглядів

Опубліковано - 8.08.2006 12:09 | Всі новини | Версія для друку

5 етапів еволюції телефону
5 етапів еволюції телефону
Винахідник першого телефону не міг продати свій патент за $100 тис., а сьогодні обсяг ринку тільки стільникового зв’язку оцінюється у $150 млрд

1. Батьком першого телефону вважають Олександра Грехема Белла, професора фізіології органів мовлення Бостонського університету. За легендою, 10 березня 1876 року в лабораторії Белла відбулася передача першої членороздільної фрази, що стала історичною: «Містер Ватсон, ідіть сюди. Ви мені потрібні». Насправді Белл був першим, хто запатентував телефон, причому лише на дві години випередивши Елайшу Грея, винахідника з Чикаго. Цікаво, що спочатку й сам Белл не надто вірив у комерційне майбутнє свого дітища. Мало хто знає, що у 1876 році він безуспішно намагався продати патент за $100 тис. Western Electric. Щоправда, уже в 1879 році Western Electric пропонувала Беллу за патент уже $25 млн.

2. Перший мобільний телефон створила компанія Motorola 1973 року. 3 квітня голова підрозділу мобільного зв’язку Motorola Мартін Купер, прогулюючись центром Манхеттена, зателефонував в офіс конкурентів — компанії AT&T Bell Labs. «Трубку взяв один хлопець із AT&T, що просував телефони для автомобілів, — розповідає Купер. — Його звали Джоел Ейнджел. Я подзвонив йому і розповів, що телефоную з вулиці, зі справжнього «ручного» стільникового телефону. Я не пам’ятаю, що він відповів. Але ви знаєте, я чув, як скриплять його зуби». До випуску першої комерційної моделі телефону залишалося ще десять років. Усього на розробку DynaTAC 8000X — першого стільникового термінала, сертифікованого для комерційного використання, — Motorola витратила 15 років і приблизно $100 млн.

3. У 1970-ті роки компанія Motorola контролювала практично 100% світового ринку стільникового зв’язку. Але менш ніж за 30 років світовим лідером стала Nokia, що ще у 80-ті була майже невідома за межами Фінляндії. Не менш значні зміни відбувалися й з мобільними телефонами. Перший стільниковий телефон важив близько кілограма, заряду батарей вистачало на 35 хвилин розмови, а акумулятори треба було заряджати 10 годин. Вартість перших телефонів у роздрібному продажу становила близько $10 тис. Але вже у 1984 році Motorola продавала телефони за ціною $4 тис., у 1991-му вартість знизилася до $1 тис., а з кінця 1990-х років багато операторів стільникового зв’язку стали пропонувати телефонні апарати безплатно або за символічну суму.

4. У 1983 році у світі налічувався 1 млн абонентів, у 1990-му — 11 млн. За даними International Telecommunication Union, 1995 року у світі було вже 90,7 млн власників стільникових телефонів, за наступні шість років їхня кількість зросла більш ніж у 10 разів — до 956,4 млн. Лідером серед усіх стандартів стільникового зв’язку став GSM: двохмільярдного користувача було підключено у червні 2006 року. У 213 країнах налічується 690 мереж GSM. За даними компанії Dataquest, влітку 2006 року абонентами стільникового зв’язку у світі щодня стають понад 250 тис. осіб. А загальний обсяг «мобільного» сектору світової економіки оцінюється від $80 до $150 млрд.

5. Усього за 30 років мобільний зв’язок невпізнанно змінив світ. Сучасні технології зв’язку дозволяють двом власникам телефонів грати один з одним. У Японії підліток, що володіє телефоном, передає в середньому 100 sms-повідомлень на день. У Німеччині та Саудівській Аравії священнослужителі використовують sms для молитов і нагадувань про початок служб. Але це не межа. Уже розробляються моделі телефонів, які дають змогу здійснювати покупки в інтернет-магазинах. За прогнозом компанії Gartner, у цьому десятилітті з’являться моделі, завдяки яким можна буде купувати товари за допомогою кредитної картки. Крім того, ще до 2010 року стільникові телефони піддадуться нашестю «чуми» інтернету — вірусів і хакерів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.