Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Нікополі відкрили пам’ятник Несторові Махну

Суспільне життя Регіон: Дніпропетровська область 11292 перегляди

Опубліковано - 29.07.2009 18:09 | Всі новини | Версія для друку

У Нікополі відкрили пам’ятник Несторові Махну
У Нікополі відкрили пам’ятник Несторові Махну
Відкриття пам’ятника Махнові в Нікополі присвятили до роковин смерті “батька”: 75 років тому він помер в еміграції в Парижі.

Пам’ятник встановили на території одного з підприємств, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Сам монумент виглядає так: Махно на тлі коня, що скаче, у військовій гімнастерці, папасі, дивиться вдалину із серйозним і спокійним виразом обличчя. Зі зворотного боку викарбувано обриси тачанки й назви міст, звільнених від білогвардійців і більшовиків махновцями, – Катеринослав, Перекоп, Нікополь.

Пам’ятник зроблений із кримського вапняку, на його створення у скульптора Віктора Сараєва пішов місяць.

Пам’ятник Несторові Махну стане початком реалізації ідеї зі створення в Нікополі історико-культурного комплексу, присвяченого землякам і великим людям, які бували в місті. Поряд мають з’явитись пам’ятні знаки письменникові Володимиру Короленку, композиторові Сергію Прокоф’єву, літературному героєві Остапу Бендеру, прототипом якого, ймовірно, був нікопольчанин Осип Шор, краєзнавцеві Павлу Богуну.

Революційно-повстанська армія Нестора Махна зайняла Нікополь 4 жовтня 1919 року після боїв з білогвардійцями. Узяття Нікополя мало стратегічне значення – саме тут були зосереджені великі запаси врожаю, була переправа на Лівобережжя.

Нікополь став однією з баз повстанської армії: Махно неодноразово виступав перед нікопольчанами, пояснюючи завдання своїх формувань. У Нікопольських госпіталях перебувало близько 15 тисяч поранених і хворих на тиф повстанців. Зараз на території міста є три братські могили, у яких поховані понад 12 тисяч махновців.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Суспільне життя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.