Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Кубані УПА діяла до 1950 року

Слава козацька Регіон: Львівська область 23920 переглядів

Опубліковано - 13.10.2009 20:47 | Всі новини | Версія для друку

На Кубані УПА діяла до 1950 року
На Кубані УПА діяла до 1950 року
У Львові видали першу карту про діяльність Української повстанської армії. На мапі, розробленій групою науковців благодійного фонду “Україна – Русь”, відтворена територіальна структура УПА на Півночі, Заході, Півдні і Сході. Загони українських повстанців діяли також і в Криму і на Кубані, доводять дослідники.

Настінна карта «Українська Повстанська Армія» видана до 50-річчя від дня вбивства Степана Бандери, який загинув 15 жовтня 1959 року в Мюнхені, і 67-ї річниці від створення УПА.

Оскільки люди дуже мало знають про діяльність повстанської армії, тому й виникла ідея на мапі лаконічно відтворити історію: у жовтні 1921 року відбувся другий зимовий похід армії УНР на Україну і його учасники іменувались – Українська повстанська армія; 14 жовтня 1942 року уже була створена УПА; 1961 року на Львівщині відбувся останній бій повстанців; 3 грудня 1991 року з підпілля вийшов останній вояк УПА Ілько Оберишин.

На Кубані УПА діяла до 1950 року

На карті позначено територіальну структуру УПА 1944 року, яка складалась із 4 генеральних військових округів. До слова, до східного округу входили частини Житомирської, Київської, Чернігівської областей. Повстанська армія діяла також у Криму, а на Кубані – до 1950 року і саморозпустилась, стверджують львівські дослідники. На мапі відтворені 142 переможні бої УПА проти окупантів – червоних, польських, німецьких у 1943-47 роках, нанесені три найбільші території самостійних упівських республік – Колківська, Космацька і Закерзоння.

На мапі розміщені фотографії і прізвища 12 осіб зі складу керівництва УПА: Степана Бандери, Кирила Осьмака, Дмитра Грицая, Романа Шухевича, Василя Кука, Олекси Гасина, Василя Сидора, Дмитра Клячківського, Омеляна Грабця, Йосипа Позичанюка, Ростислава Волошина, Катерини Зарицької, яка була головою Українського Червоного Хреста. Є тут і список 9 генералів, вказані відмінності між назвами рангів і структурних одиниць. Для прикладу, генерал-поручник відповідає нині званню генерал-лейтенанта, вістун – молодший сержант, сотник – капітан, а рій – це відділ, курінь – батальйон.

Використані архівні матеріали

Дослідники працювали над мапою протягом чотирьох місяців, вивчаючи архівні особові справи СБУ, використовуючи факти з книги Мірчука «УПА», виданій в Мюнхені у 1953 році, матеріали Центру досліджень визвольного руху, літопис УПА, іншу літературу.

Найскладніше, за словами керівника благодійного фонду «Україна-Русь» Ростислава Новоженця було віднайти інформацію про переможні бої УПА.

«Бо збиралася інформація з різних джерел, – зауважує дослідник. – Непросто також було знайти матеріали про кордони упівських республік, це був прообраз, острівець соборної держави. Скажімо, у Закерзонні така упівська республіка діяла лише два місяці. Колківська начислювала від 5 до 6 районів двох областей Рівненської і Волинської, існувала з вересня 1943 до лютого 1944-го».

УПА видавало у 5 разів більше україномовних видань, аніж є сьогодні

Мапа насамперед розрахована на молодих людей, зазначає президент благодійного фонду «Літопис УПА», історик, науковець з інституту Українознавства імені Крип’якевича НАН України Микола Посівнич. Оскільки молоді люди не хочуть багато читати, а з карти зможуть отримати чітко мати інформацію.

«Нам треба нині опрацювати багато джерел. Нині вивчати історію УПА нам тон задають польські та російські історики. 500-600 тисяч осіб пройшли через УПА, – наголошує історик. – Опрацювати усі справи 20 науковцям складно. Немає послідовної роботи з дня на день. Під час вивчення матеріалів УПА, я був здивований, що силами УПА видавалося у п’ять разів більше україномовних видань, аніж нині в незалежній Україні. Можна уявити, в яких умовах вони працювали, видавали журнали, книжки і розповсюджували у найвіддаленіші кутки держави».

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Слава козацька»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Там, де закінчується здоров'я, там, де закінчуються гроші, там, де закінчується здоровий людський розум, - там всюди починається християнство ”
Генріх Гейне

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.