Аратта - На головну

30 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Національний театр імені І. Франка відзначає своє 90-річчя

Мистецький погляд Регіон: м.Київ 15147 переглядів

Опубліковано - 28.01.2010 14:32 | Всі новини | Версія для друку

Засновники театру - Гнат Петрович Юра (1887 - 1966) і Амвросій Максиміліанович Бучма (1891 - 1957)
Засновники театру - Гнат Петрович Юра (1887 - 1966) і Амвросій Максиміліанович Бучма (1891 - 1957)
Київський театр імені І. Франка відзначає своє 90-річчя Сьогодні, 28 січня, Національний академічний драматичний театр ім. І. Франка у Києві відзначає своє 90-річчя.

Художній керівник театру - народний артист України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Богдан Ступка. На прес-конференції з нагоди ювілею він зробив короткий екскурс в історію театру:

"У 1920 році Гнат Юра і Амвросій Бучма кожен зі своїм театром зустрілися у Вінниці. Там два колективи - з Києва і Львова - об'єдналися і назвали себе театром імені Івана Франка, який існує і зараз", - розповів Ступка.

За його словами, Гнат Юра прагнув створити український європейський театр зі світовим репертуаром.

"І кращі традиції цього театру продовжили його наступники. А традиції - це прекрасні, цікаві вистави, на які ходять люди, і атмосфера в колективі", - зазначив художній керівник.

Що стосується творчих планів, то найближчим часом, у лютому, колектив вирушає на гастролі до Санкт-Петербурга, де на сцені театру ім. Г. Товстоногова за п'ять днів покаже п'ять вистав: Кайдашева сім'я, Тев'є-Тевель, Швейк, Легенда про Фауста і Одруження.

Богдан Ступка впевнений, що гастролі відбудуться з успіхом: "У нас прекрасні актори, особливо середнє покоління. Я багато їжджу, буваю в різних куточках земної кулі, бачив багато вистав різних напрямків, але такої сильної трупи, яка є зараз у театрі Франка, немає ніде ".
На думку народного артиста України, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Олексія Богдановича, театр Франка приваблює публіку тим, що він дуже різний.

"У нас є прекрасні комедії, драматичні вистави, музичні і навіть пластика, - будь-якого жанру. І мені дуже приємно, що в наш комерційний час театр не йде за публікою, яка хоче чогось легенько, - щоб посміятися, відпочити і, вийшовши із залу, забути. Наш театр залишається серйозною структурою. Це академічний театр, покликаний виконувати просвітницьку місію. І подальший репертуар буде складатися з не менш прекрасних вистав і світового, і українського репертуару ", - сказав актор.

Серед амбітних задумів, якими поділилися представники театру, - виступ на Бродвеї.

"Для світу це має величезне значення. Український театр за всю історію свого існування на Бродвеї не був. Але там є певні умови - два тижні потрібно грати на аншлагах", - зазначив Богдан Ступка, уточнивши, що нині ведуться переговори з американським продюсером щодо кошторису поїздки.

"Моя найбільша мета - щоб наш український театр знав цілий світ", - наголосив він.

А ще художній керівник і колектив театру мріють про малу сцену, будівництво якої триває вже 20 років.

"Це дало б можливість показати трупу, дуже велику, відкрити театр-студію і робити крайні експерименти", - зазначив Богдан Ступка.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.