Українці в Росії протестують проти спаплюження імені Кобзаря

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.03.2013 22:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20078

У випуску новин державного телеканалу РТР творчість Шевченка назвали антиросійською.

Державний російський телеканал РТР у регіональних новинах показав репортаж про те, як святкують День народження Тараса Шевченка в Оренбурзі. Автор матеріалу вважає, що постать Кобзаря не варта великої уваги росіян, оскільки, на думку оренбурзького журналіста, творчість і переконання Тараса Шевченка були антиросійськими. Як стало відомо Радіо Свобода, представники української діаспори Оренбурзької області через це надіслали листа протесту місцевій владі.

В Оренбурзі український поет провів чи не найважчі роки свого життя. Авторів сюжету про шевченківські дні у цьому місті образив той факт, що Шевченко не присвятив Оренбургу свої вірші. Вони дивуються, чому російська влада витрачає великі гроші на святкування дня народження людини, яка у творчості має русофобські мотиви.

«Цікавий факт – за ненависть Тараса Шевченка до росіян фашисти дозволяли ставити його портрети поруч із портретом Гітлера і зберегли його пам’ятник у Києві. І ще. Не хочеться про це говорити, але Шевченко, навіть незважаючи на те, що російські люди викупили його з кріпацтва, писав не дуже приємні речі про Росію і її жителів-москалів», – було сказано у телерепортажі.

Це свідчить про неуцтво оренбурзьких журналістів – Мироненко

Керівник Інституту українських досліджень Інституту Європи РАН Віктор Мироненко бачить у подачі матеріалу оренбурзької державної телекомпанії неуцтво і небажання уважно вивчити біографію Тараса Шевченка.

«Мені здається, що так само дивно було б вимагати від Тараса Шевченка якоїсь особливої ​​любові до країни, в якій він народився кріпаком, людиною, позбавленою всяких прав. Ні для кого не секрет, що Шевченко дуже різко висловлювався, але не про Росію, як неодноразово повторюється в цьому сюжеті. Шевченко писав про Московщину, москалів. У це поняття він вкладав не етнічний зміст, а, скоріше, зміст політичний і соціальний», – сказав Мироненко у коментарі Радіо Свобода.

Лист протесту Оренбурзьких українців

А представників українських громадських організацій в Росії найбільше обурив той факт, що сюжет про Шевченка з’явився в ефірі державного телеканалу. Співголова Об’єднання українців Росії з 2005 по 2011 рік Валерій Семененко каже, що вперше стикається зі спробою прирівняти до Гітлера Тараса Шевченка і він солідарний з оренбурзькими активістами української організації, що написали листа губернатору області Юрію Бергу.

«Національно-культурне товариство імені Шевченка, яке проводить плідну роботу зі збереження української культури, пропаганди розвитку в Оренбурзі, виступило з листом проти паплюження Шевченка. Українці Оренбуржя висловили своє обурення, свою незгоду з такою подачею про Шевченка», – наголошує Валерій Семененко.

За його словами, якщо відповіді на лист від губернатора Оренбурзької області найближчим часом не буде, то активісти українських громадських організацій звернуться до вищих органів державної влади Росії і до Президента Владіміра Путіна. Не виключено, що буде і звернення в судові інстанції.

Україна запросила Росію наступного року разом відзначати 200-ліття від дня народження Кобзаря.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.