Ситуація на Донбасі погіршилася. ОБСЄ закликає до стриманості

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.12.2017 15:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28183

Сьогодні Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ) Ертурул Апакан закликав до стриманості та повного дотримання режиму припинення вогню з огляду на погіршення безпекової ситуації на сході України.

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ) Ертурул Апакан

«Ми із занепокоєнням відзначаємо різке погіршення безпекової ситуації. Кількість порушень режиму припинення вогню досягла рівня, якого ми не фіксували з лютого цього року», — зазначив посол, повідомляє прес-служба представництва ОБСЄ.

Звернутися з таким закликом Голову Місії спонукало те, що за період із 11 до 17 грудня, за попередніми даними, СММ ОБСЄ зафіксувала майже 16 000 порушень припинення вогню, що свідчить про 35-відсоткове збільшення, якщо порівнювати з попереднім тижнем.

Дані, зібрані в результаті патрулювання спостерігачів Місії, а також за допомогою камер спостереження та безпілотних літальних апаратів, відображають тенденцію, яку ми вже бачили раніше, а саме: сторони поновлюють зобов’язання з дотримання режиму припинення вогню, після чого відзначається постійне збільшення рівня насильства, кульмінацією якого стають запеклі бойові дії, що призводять до поранень і загибелі, а також до перебоїв у функціонуванні та руйнуванні життєво важливих об’єктів цивільної інфраструктури.

Вкотре повторюючи про готовність та бажання СММ ОБСЄ сприяти налагодженню діалогу та здійснювати верифікацію дотримання Мінських домовленостей, посол Апакан закликав сторони виконувати взяті на себе зобов’язання. «Нормалізація ситуації, коли цивільне населення зможе повернутися до звичного повсякденного життя без страху потрапити під обстріл або натрапити на міни — це перший крок на шляху до довготривалого і стійкого миру», — підсумував він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.