У «Газпромі» стверджують, що Стокгольмський арбітраж зобов’язав «Нафтогаз» сплатити 2 мільярди доларів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 22.12.2017 17:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28203

У російському «Газпромі» заявили, що Арбітражний арбітраж зобов’язав компанію «Нафтогаз України» сплатити два мільярди доларів простроченої заборгованості.

Як повідомляє російська компанія, суд зобов’язав «Нафтогаз» щорічно відбирати і оплачувати 5 мільярдів кубометрів газу.

Натомість у «Нафтогазі» заявляють, що Стокгольмський арбітраж відхилив вимоги російської компанії «Газпром» до «Нафтогазу України» щодо принципу «бери або плати» на суму 56 мільярдів доларів за 2009-2017 роки. За даними української компанії, також «Нафтогаз» домігся зменшення майбутніх обов’язкових річних обсягів закупівлі газу у «Газпрому» більш ніж у 10 разів у відповідності до фактичних потреб у імпорті газу.

31 травня Стокгольмський арбітраж виніс окреме рішення у провадженні з «Газпромом» щодо контракту про постачання газу. Рішення встановлювало загальні принципи і не визначало конкретних сум розрахунків між сторонами, про які вони мали домовитися самостійно, – суми ретроактивної компенсації за переплати, здійснені «Нафтогазом», а також ціну, яка має бути застосована до будь-яких обсягів газу, отриманих «Нафтогазом», але не оплачених у повному обсязі. Такі переговори не дали результату.

Російський газовий монополіст «Газпром» повідомляв, що подав апеляцію на ухвалу Стокгольмського арбітражу за однією зі справ, що стосуються суперечки між російською компанією і «Нафтогазом України» – щодо контракту на постачання Україні газу від 2009 року. Як мовиться в оприлюдненому щоквартальному звіті «Газпрому», це окреме рішення Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма у Швеції, яке в Росії називають «проміжним», було оскаржене.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.