Звільнений з російського полону Козловський розповів про тортури в буцегарні

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 10.01.2018 16:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28239

Звільнений із полону бойовиків Донбасу вчений Ігор Козловський розповів, що в полоні його били і приставляли до голови зброю.

В ефірі каналу "112 Україна" 9 січня він зазначив, що бойовики "знайшли" у нього вдома за священними писаннями дві гранати і вимагали визнати, що ці боєприпаси належать йому.

Козловський додав, що його катували.

"Це в основному (було) побиття, били якимось предметом, я не бачив, чим: у мене був мішок на голові. Це тривало кілька годин. Крутили "російську рулетку", приставляли до скроні пістолет, спускали курок. Вони весь час вимагали, щоб я визнав, що це мої боєприпаси", – розповів учений.

Він додав, що під час побиття, практично втрачав свідомість, а кривдники кричали: "Це русскій мір прийшов" і "тебе б’є русскій мір".

Козловський розповів, що в день затримання був удома з сином-інвалідом.

"Мене затримали близько другої години дня, коли я вийшов платити за комуналку і винести сміття. Там стояла машина МГБ. Вони підійшли, запитали документи, сказали, що "вас запрошують на бесіду буквально 20 хвилин". Ці "20 хвилин" розтягнулися майже на два роки. Я довго не знав, в якому стані син, мені не говорили про нього, швидше за все, спеціально, додатковий психологічний тиск", – пригадав він.

Козловський також розповів, що інші звільнені з полону говорили, що "ДНРівці" тримають людей "на тій же "Ізоляції , яка стає чимось на зразок концтабору", повідомляють "Новости Донбасса".

"Це завод "Ізоляція", який свого часу був закритий і використовувався як арт-майданчик. Після того, як починаються ці події, виїжджає (колектив) "Ізоляції" сюди, в Київ. Там (у Донецьку) відбувається захоплення цієї території і МГБ робить щось на зразок концтабору. Там, кажуть, людей 50-60 зараз перебуває", – сказав Козловський в ефірі.

Релігієзнавець також зазначив: "Звісно, багато хто говорить про можливу амністію. Я говорив про це в літаку з президентом... Він говорив: "Так, нехай спочатку ми увійдемо туди, а тоді вже будемо говорити про амністію". Це позиція".

Як відомо, вченого Ігоря Козловського разом зі ще 73 українцями було звільнено з полону бойовиків 27 грудня. Пізніше Козловський заявив, що перебування в полоні у бойовиків негативно позначилося на його здоров’ї, через що він змушений проходити реабілітацію, яку перериває для спілкування з близькими.

За даними СБУ, вже звільнено або знайдено 3 215 осіб, ще 103 людини залишаються в заручниках у Донецькій і Луганській областях і 402 вважаються зниклими безвісти.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.