Ситуація на фронті: росіяни зберігають активність на двох напрямках

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.09.2018 18:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28980

Минулої доби ситуація в районі проведення операції залишалася під контролем Об’єднаних сил. Найбільша напруженість була зафіксована на Луганському та Маріупольському напрямках.

Про повідомляє прес-центр штабу ООС.

Зберігав противник вогневу активність й на інших напрямках. В ході обстрілів російські окупаційні війська тричі застосували заборонене Мінськими домовленостями озброєння.

Всього за минулу добу, 12 вересня, російські окупаційні війська 38 разів порушили режим припинення вогню, встановлений умовами «шкільного» перемир’я, в тому числі й з застосуванням мінометів 82-го калібру.

На Луганському напрямку ворог з метою спровокувати наших військових на вогонь у відповідь обстріляв позиції Об’єднаних сил біля Станиці Луганської. Проте найбільшу активність на цьому напрямку окупанти проявили в районі населених пунктів Кримське та Новотошківське. Тут позиції наших захисників обстрілювалися десять разів із застосуванням озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Підрозділи Об’єднаних сил на цьому напрямку стійко утримують займані рубежі та були вимушені відкривати вогонь у відповідь, в результаті якого було знищено автомобіль Урал із установкою ЗУ-23-2 російсько-окупаційних військ. Втрат серед особового складу Об’єднаних сил не допущено.

На Попаснянському напрямку російські окупаційні війська вчора чотири рази відкривали провокаційний вогонь з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї по позиціях Об’єднаних сил в районі населеного пункту Золоте. Наші підрозділи вогнем у відповідь змусили противника припинити обстріли та забезпечили повний контроль над ситуацією на цьому напрямку. Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

На Світлодарському напрямку ворог з гранатометів обстріляв захисників Новолуганського. Проти наших військовослужбовців, які утримують позиції поблизу Світлодарська, окупанти застосували міномети 82-го калібру та станкові гранатомети. Черговими вогневими засобами провокації було припинено. Ситуація на цьому напрямку під контролем Об’єднаних сил, втрат серед особового складу не допущено.

На Горлівському напрямку минулої доби провокацій з боку противника не зафіксовано. Об’єднані сили надійно утримують займані рубежі та зберігають контроль над ситуацією.

На Донецькому напрямку окупанти минулої доби з гранатометів обстріляли наші позиції в районах населених пунктів Красногорівка та Березове, а поблизу Новотроїцького та Старогнатівки ворог відкривав вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Внаслідок обстрілів двоє наших військовослужбовців зазнали поранень.

Об’єднані сили тримають ситуацію на Донецькому напрямку під своїм контролем та готові до негайного реагування на різкі зміни в обстановці.

Найбільш напруженою продовжує залишається ситуація на Маріупольському напрямку, де минулої доби противник 17 разів порушував режим припинення вогню, застосувавши на окремих ділянках міномети.

Російські окупаційні війська з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї обстріляли позиції Об’єднаних сил в районах населених пунктів Чермалик, Павлопіль, Гнутове, Водяне, Лебединське,та Широкине. Поблизу Чермалика ворог також застосував заборонені Мінськими угодами міномети 82-го калібру, а в районі Лебединського – міномети 82-го калібру та озброєння БМП. Втрат серед особового складу на цьому напрямку не допущено, підрозділи Об’єднаних сил надійно тримають контроль над ситуацією на Приазов’ї.

За даними розвідки, минулої доби знищено одного окупанта, ще п’ятьох – поранено.

Від початку поточної доби противник здійснив сім обстрілів позицій Об’єднаних сил в районах населених пунктів Березове, Старогнатівка, Гнутове, Водяне та Широкине. Проти наших захисників окупанти застосували гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

Загалом ситуація на лінії зіткнення залишається під контролем Об’єднаних сил. Не зважаючи на досягнуті домовленості, ворог продовжує вогневі провокації уздовж усієї лінії розмежування, в тому числі й із застосуванням важкого озброєння. Найбільше напруження зберігається на Луганському та Маріупольському напрямках.

Об’єднані сили продовжують виконання бойових завдань в посиленому режимі. Підрозділи, які обороняються, надійно утримують займані рубежі і позиції, вживають всіх заходів щодо збереження життя і здоров’я військовослужбовців Збройних Сил України та цивільного населення.

Криміногенна ситуація в районі виконання завдань операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

Командування Об’єднаних сил проводить заходи щодо виявлення боєприпасів, зброї, наркотичних речовин та осіб, причетних до незаконних збройних формувань, на території Донецької та Луганської областей.

Протягом доби правоохоронцями Об’єднаних сил перевірено 16838 транспортних засобів та 16840 осіб, 1 особу затримано за підозрою у причетності до незаконних збройних формувань. Також виявлено 18 фактів незаконного поводження зі зброєю та 31 факт незаконного обігу наркотичних засобів.

Із незаконного обігу вилучено:
- 1402 набої калібру 5,45 мм;
- 30 набоїв калібру 9 мм;
- 50 набоїв калібру 5,6 мм;
- 1 снаряд 122 мм;
- 1 снаряд 22 мм;
- 1 снаряд 30 мм;
- 1 автомат АКС-74У;
- 1 пістолет ПМ;
- 1 граната Ф-1;
- 1 граната РГД-5;
- 1 гранатомет РПГ-18;
- 1 стартовий пістолет Carrera RS30.

Контрольні пункти в’їзду-виїзду продовжують працювати у штатному режимі.

За вчорашній день на підконтрольну Україні територію прослідувало понад 23 тисячі осіб та майже 3 тисячі транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування з різних причин відмовлено 33 особам.

12 вересня в КПВВ «Мар’їнка» на виїзд до тимчасово окупованої території України на транспортному засобі прибув громадянин України. Під час проведення огляду спільно з представниками Державної фіскальної служби України зі складу Об’єднаних сил у багажному відділенні автомобіля було виявлено автоматичний механізм для відкриття воріт, сума оцінки якого склала 11 000 гривень. Представниками ДФС товар вилучено та складено протокол про адміністративне правопорушення. Загальна сума оцінки вилучених товарів з ознаками контрабанди – 31 295 гривень.

28 серпня на адресу Командування об’єднаних сил надійшло звернення від Донецької обласної державної адміністрації щодо забезпечення режиму «Тиші» під час проведення робіт з відновлення житлових будинків у місті Авдіївка, пошкоджених внаслідок обстрілів з боку збройних формувань Російської Федерації.

Рішенням Командувача об`єднаних сил генерал-лейтенанта Сергія Наєва українською стороною СЦКК за сприянням СММ ОБСЄ було забезпечено встановлення режиму припинення вогню у районі проведення робіт.
12 вересня в Авдіївці поновлено роботи з ремонту дахів житлових будинків, розташованих на вулицях Колосова, Леваневського, Шевченка, Седова, Лермонтова та у провулках Лісному, Ясинуватському та Шкільному.

Роботи здійснюються силами Міжрегіонального центру швидкого реагування ГУ ДСНС України в Донецькій області за сприяння та координації української сторони СЦКК.

За умови дотримання збройними формуваннями РФ режиму «Тиші», до 30 жовтня планується відновити 210 будинків.

В цей же час українською стороною СЦКК спільно з СММ ОБСЕ протягом минулої доби здійснювалася координація та супроводження виконання ремонтно-відновлювальних робіт на розподільчій мережі водогону у Станиці Луганській, лініях електропередач Петрівського водозабору у селищі Артема, Попаснянського районного водоканалу на ділянці Попасна – Золоте-3, “Краснолиманському водозаборі” у населеному пункті Красний Лиман, забезпечення функціонування Донецької фільтрувальної станції (ДФС) в Авдіївці.

Таким чином, підрозділи Об’єднаних сил продовжують виконувати завдання за призначенням.

Військово-цивільні адміністрації, правоохоронні органи працюють у штатному режимі.

Слава Україні!





 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.