Політв’язні Кремля. Сенцов заявив, що його змусили припинити голодування

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 5.10.2018 19:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29034

Український режисер Олег Сенцов, який відбуває 20-річний тюремний строк у Росії, заявляє, що його змусили припинити голодування, яке він розпочав у травні.

Про це йдеться в його заяві, яку адвокат режисера Дмітрій Дінзе передав російській "Новой газете".

За твердженням Сенцова, припинити голодування його змусили, не враховуючи його думки. Він припинить голодування з суботи, 6 жовтня.

"У зв’язку з критичним станом мого здоров’я, а також патологічними змінами у внутрішніх органах, які розпочалися, найближчим часом до мене заплановане застосування примусового харчування. Моя думка при цьому вже не враховується", - йдеться в його заяві.

"Нібито я вже не в змозі адекватно оцінювати рівень здоров’я і небезпеки, яка йому загрожує. Насильницьке годування буде проводитися в рамках реанімаційних заходів з порятунку життя пацієнта. У даних умовах я змушений припинити своє голодування з завтрашнього дня, тобто з 6.10.18", - продовжує режисер.

Раніше Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова підтвердила, що український режисер Олег Сенцов, який відбуває 20-річний тюремний строк у Росії, припинив голодування.

Омбудсмен написала у Facebook, що припинення голодування "означає, що він у критичному стані, практично за межею".

За її словами, раніше в Росії на словах запевняли, що стан здоров’я українського режисера задовільний.

"Неправда. Вони б його тоді не "вмовляли" припинити голодування і постійно не тиснули б на політв’язня психологічно", - написала вона.

Пані Денісова підкреслила, що вихід з голодування "ще складніший і страшніший, аніж саме голодування".

"Я глибоко переконана, що в РФ не забезпечують йому належний медичний супровід. Бо я і раніше вимагала надати йому висококваліфікованих спеціалістів, але Кремль цього не зробив", - написала вона.

Український омбудсмен вимагає надати Сенцову найкращих незалежних медичних спеціалістів, для проведення повного медогляду і розробки схему виходу з голодування.

"Мені треба особисто пересвідчитися, що його життю зараз нічого не загрожує. Якщо треба, то я хоч сьогодні виїду до колонії в Лабитнангі", - додала пані Денісова.

В п’ятницю заступник директора російської Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Валєрій Максименко заявив, що Олег Сенцов припинив голодування.

Справа Сенцова

У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного співтовариства і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. За цією ж справою був засуджений і лівий активіст Олександр Кольченко, якому дали 10 років в’язниці.

Сенцова і Кольченка звинувачують у тому, що навесні 2014 року, невдовзі після анексії Криму Росією, вони нібито організували підпали офісів організації "Російська громада Криму" і офісу "Єдиної Росії" у Сімферополі.

Самі засуджені вважають справу проти них політичною, а докази - сфальсифікованими. Крім того, Сенцов стверджував, що його після арешту били і катували співробітники ФСБ, вимагаючи зізнань.

Визволення Сенцова вимагають як правозахисні організації, так і групи письменників, режисерів та інших творчих діячів із різних країн.

Голодування

14 травня 2018 року, за місяць до початку Чемпіонату світу з футболу, який стартував у Росії, Олег Сенцов оголосив голодування.

Таким чином він хотів привернути увагу до ув’язнених за політичними мотивами у тюрмах Росії та Криму громадян України.

На початку вересня двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила, що він написав заповіт на свою творчість в разі смерті.

За словами сестри, він не вірить, що незабаром вийде із в’язниці.

Його стан "стабільно-паскудний", до симптомів додалася гіпоксія - нестача кисню в органах, здебільшого мозку, написала у соцмережі Facebook сестра режисера.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.