Україна може відмовитися від “Мінська”, якщо Рада Європи “пробачить” Росію

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 13.05.2019 18:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29703

Скасування Радою Європи вимог до Росії щодо виконання нею своїх зобов’язань як країни-члена може дати Україні підстави заявляти про відмову від дотримання Мінських угод.

Про це заявив на брифінгу в Брюсселі міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мене вчора багато (колег) питали, а як буде з Радою Європи. Я їм чесно сказав: якщо ви підете туди, куди хотіло йти декілька країн ( які виступають за те, щоб Росія залишилася в Раді Європи попри невиконання зобов’язань. - ред.) , насправді, я в той же день вийду і скажу, що, по-перше, у нас "Мінська" немає, а по-друге, його на сьогодні вбили не тільки з Москви, а й ви його послідовно вбиваєте", - сказав Клімкін.

У цьому контексті він зауважив, що символіка у міжнародних відносинах теж дуже важлива.

"Всі розуміють: якщо зараз, після того, як Росія почала практично видавати паспорти, буде якийсь крок, який буде розглядатися як крок назустріч Росії в Раді Європи.., тоді взагалі вся логіка того, що ми робили, тотально руйнується.

В наших друзів і партнерів загалом є таке розуміння", - зазначив Клімкін.

Як повідомлялося раніше, 16-17 травня, у фінській столиці Гельсінкі відбудеться засідання Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ) на рівні глав МЗС 47 країн-членів. Ця зустріч статутного органу Організації пройде в умовах спровокованої Росією кризи РЄ, активна фаза якої триває із червня 2017 року – коли Москва перестала виконувати свої зобов’язання як країни-члена та припинила сплачувати внески до бюджету Ради Європи.

Президент Франції Еммануель Макрон повідомив про позицію Республіки на підтримку залишення РФ у РЄ. Таку позицію поділяють більшість країн-членів.

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба, реагуючи на це, заявив, що Україна теж хоче, щоб Росія залишалася у Раді Європи і виконувала рішення цієї організації, ухвалені у відповідь на російську агресію проти України. Посол зазначив, що Москві не можна пробачити всі її порушення та агресію, аби вона залишалася в Організації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.