Істерія “Антината”. Лавров розкрив таємницю газовату

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 31.03.2008 14:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4865

У Кремлі запанікували, бо погрози і залякування на українців не діють. Очільник МЗС РФ Лавров чесно зізнався, що ціни на газ для українців не мають економічного підгрунття.

Основна причина газових суперечок між Україною та Росією закладена у внутрішніх розбіжностях в Україні. Таку думку висловив міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров в інтерв'ю газеті «Извєстія».

Лавров підкреслив, що в Росії є щире бажання співробітничати найактивнішим чином із Україною. «У нас інтенсивні політичний діалог і економічне співробітництво. Тисячі підприємств працюють у кооперації, зокрема у високотехнологічних сферах, в авіації, в космосі. Сюди необхідно додати ще людські, культурні, історичні зв`язки. Менталітет багато в чому схожий. Хоча, звичайно, є й нюанси. Виникають і розбіжності», - зазначив міністр. Лавров навів приклад по газових переговорах. «Якщо об'єктивно розібратися, то його основна причина - у внутрішніх розбіжностях в Україні. Здається, цього разу вже й Європа все зрозуміла правильно. Виходить, що дійсно назріла необхідність виконувати прийняту на саміті "вісімки" в Санкт-Петербурзі декларацію з енергобезпеки. Енергобезпека має включати гарантії відповідальної поведінки в усіх компонентах ланцюжка: експортер - транзитна сторона обов`язково - й імпортер», - підкреслив він.

За словами міністра, цілий ряд дій Києва як всередині країни, так і на міжнародній арені викликає питання у російської сторони.

«Це перш за все спроба втягнути Україну в НАТО всупереч думці переважної більшості населення. Нас також турбує курс на переінакшування історії, витіснення російської мови. До речі, й угорська меншина в Україні сильно стурбована», - зазначив Лавров.

Він підкреслив, що Україна постійно обвинувачує Росію в тому, що вона нібито закриває очі на трагедію українського народу й намагаємося виправдати злочини сталінського режиму. «Від голоду вмирали мільйони людей - українців, казахів, росіян. Є архівні матеріали, які доводять: "голодомор" не був етнічно направленою акцією. Головна причина була економічна: радянському уряду потрібні були гроші для індустріалізації, й усе зерно йшло на експорт. Цілі досягалися ціною життя загиблих від голоду людей. Російську й міжнародно-правову оцінку тих подій вже дано - ми прийняли спільні документи на Генасамблеї ООН, у ЮНЕСКО. Проте в Києві продовжують наполягати: "голодомор - це геноцид українського народу". Я просто не можу цього зрозуміти», - зазначив він.

«Напевно, хтось хоче підігрівати націоналістичні настрої, не дуже піклуючись ні про відносини із сусідами, ні про внутрішні проблеми України», - не виключив міністр.

За його словами, Росія хоче бачити Україну стабільною, єдиною, не розділеною штучно створюваними проблемами.

Від “Аратти”: питання набуття Україною членства у НАТО ще навіть не стоїть на порядку денному, а у Кремлі - вже очевидна паніка.

Це при тому, що рівень співробітництва РФ і НАТО - значно перевищує український.

Це при тому, що Україна, як незалежна держава має абсолютне право сама вирішувати, де шукати союзників і в які системи безпеки входити чи утворювати спільно із іншими державами.

Очевидно, що паніка і істерія у Кремлі сталася від того, що Україна, можливо вперше, за останні роки, робить спробу незалежної від Москви зовнішньої політики.

Проте, як на нас, важливо навіть не те, як репетують у Кремлі, а те, що обставини примусили російських керманичів сказати правду: газова війна та грабунок громадян України були вчинені, як каральна акція за те, що ми, українці, насмілилися не обрати двічі судимого холуя Москви і вийшли на Майдан. Нас намагалися покарати за те, що ми почали розуміти власну історію не так, як хотілося б колишнім панам, спадкоємцям і учням Леніна і Сталіна.

То яка ж це дружба? Вовка і теляти? Ні, панове, як би ви не тужилися, а телят серед українців із кожним роком меншатиме. Як і совків-холопів, які ладні рвати чуби на втіху закордонному панові.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.