Конституційний Суд визнав неконституційними положення закону про вибори гаранта

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 20.10.2009 16:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8193

Конституційний Суд визнав такими, що не відповідають Основному закону, п’ять положень Закону “Про вибори Президента України” у редакції, прийнятій Верховною Радою 21 серпня 2009 року.

Текст відповідного рішення КС від 19 жовтня оприлюднив на сьогоднішньому засіданні голова Конституційного Суду Андрій Стрижак.

Зокрема, КС визнав неконституційним положення щодо обов’язкового перебування громадян України на консульському обліку для того, щоб брати участь у голосуванні.

Також КС визнав неконституційним положення щодо обов’язкового проживання кандидата на посаду члена виборчої комісії на відповідній території.

Крім того, неконституційним, згідно з рішенням КС, є положення щодо неможливості оскарження в судовому порядку протоколів, складених виборчими дільницями.

На думку КС, не відповідає Основному закону і положення, що позови щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів виборчого процесу, не розглянуті судом протягом двох днів з часу закінчення голосування на виборчих дільницях, залишаються без розгляду.

Також КС вважає, що неконституційною є заборона на здійснення судом повноважень щодо забезпечення позову у спорах, які стосуються призначення, підготовки і проведення виборів Президента.

Водночас суд визнав конституційним скасування інституту відкріпних посвідчень.

Конституційний Суд припинив провадження у справі стосовно перевірки на відповідність Конституції положень, які стосувались питання скорочення до двох днів строків вирішення судами адміністративних справ щодо оскарження рішень дій або бездіяльності виборчих комісій, членів комісій. Також провадження припинено в частині віднесення виключно до компетенції ЦВК питання про скасування реєстрації кандидата на пост Президента України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.