Сенсорно-етичний екстраверт, ESFp

Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/socion_ua.php?tim=ESFp


Псевдоніми: Цезар, Полiтик, Покровитель

Дуал (психологічно доповнюючий тип): Iнтуїтивно-логiчний інтроверт

Художні образи: КНЯЗЬ ГВІДОН (О.Пушкін. «Казка про царя Салтана»), КІТ В ЧОБОТЯХ (Ш.Перро. «Кіт в чоботях»), ЛОЛІТА (В.Набоков. «Лоліта»)

Роль в робочій групі: «Оформлювач рішень». Лідер в справі виконання конкретного завдання.

1. Пишається своїм впливом на людей, їхньою любов'ю та повагою, популярністю, із задоволенням веде за собою, сміливий і категоричний в еротиці, але обережний у стосунках з об'єктивним світом, недовірливий до нових наукових ідей і взагалі до всього об'єктивного. Його ідеал - гарно виявлена воля людини. Схильний до волюнтаризму, причин відмови робити щось пояснити не може - не хочу, і все. Його талант - для досягнення успіх скористатися всіма мислимими і немислимими засобами.

2. Неспокійна активність, жадоба до практичної діяльності, не цікавиться абстрактними ідеями, орієнтуючись на практичні, зримі цілі. Людина дії: його увага, активність часто переключаються з однієї галузі активності на іншу. Якщо проблему одразу розв'язати не вдалося, не завжди до неї повернеться. Однак має, як правило, одну заповітну мрію, якої вперто добивається.

3. Вміє виявити все розмаїття почуттів - від любові до ненависті, прекрасно ними керує, заради досягнення мети зіграє навіть роль "покірливої вівці". Буває сентиментальним, не тільки не приховує своїх почуттів, а навпаки - пишається ними. Порівняно легко, якщо це відповідає його внутрішньому настроєві, висловлює своє захоплення і словами, і поглядом. Він завжди - за повноцінне кохання, фізичне і психічне, якщо це тільки йому потрібне - навіть якщо почуття скороминуще. Дуже добре знає, чого хоче від об'єкта кохання, не схильний пристосовуватися, а тільки диктувати.

4. Любить і вміє командувати, але його влада, як правило, ґрунтується на любові, довір'ї, захопленні, його накази виконуються з любов'ю, засіб впливу на людей - нагороди, подарунки, якщо нічого дати - хоча б усмішка. Більше покладається на заохочення, ніж на покарання, йому смішні спроби примусити людей що-небудь зробити міркуваннями і доказами: слава, рідше сила - ось до чого він апелює. Ще одна особливість його керівництва: даючи ясні та чіткі накази, він не зв'язує виконавця дріб'язковими вказівками.

5. Зарозумілий, оптимістичний, перед складною ситуацією не розгубиться, а спробує вирішити її одразу. Розпочинаючи справу, прагне якомога скоріше, блискавичним наступом, одним-двома нищівними ударами досягти мети. Завжди знає, чого хоче, весь час чогось добивається, активний там, де інші пасивні, дуже ініціативний, але почуття міри в зробленому не знає, постійно сумнівається, чи все зробив, що міг. Мобільний, непосидющий, шукає нових вражень і партнерів.

6. Дуже товариський, у спілкуванні часто керується не тільки почуттям симпатії, але й практичними інтересами, в компанії явно маніпулює почуттями інших, намагаючися постійно перебувати в центрі уваги. Якщо у нього поганий настрій - погано всім, якщо добрий - здатен утнути, що завгодно.

7. Багато уваги приділяє естетиці оточення, порядку, частіше за все має природжений смак, уміє добре вдягатися і цього ж вимагає від оточуючих. Нерідко дістає задоволення від самого процесу формування свого зовнішнього вигляду, вміло організовує своє життя, причому робить це зі смаком, уважний до фізичних даних партнера.

8. Його ідеалом часто є самовдосконалення, в чому він підсвідомо (і не без підстав) бачить гармонію особистості. Прагне до стану внутрішньої рівноваги, душевного комфорту, однак довго перебувати в такому стані неспроможний. Коли поруч немає дуала - "Бальзака", особливо схильний до душевних мук, пошуків суті об'єктивного світу. Про цей стан промовляє дещо неуважний, сторонній погляд.

9. Життя йому отруюють наполягання близьких на обдумуванні своїх вчинків, їхні вимоги поводити себе розумно - він цього не терпить, через це виходить з рівноваги. Він і справді перестає зважати на логіку, чинить розумно й логічно лише доти, поки цього від нього не вимагають, поки його "поважають" і з ним "рахуються". Вплинути на нього можна, тільки протиставляючи його цілям інші, більш благородні і такі, яких важко досягнути.

10. Не полюбляє папери, інструкції, правила і охоче їх порушує, хоча б задля того, щоб дозолити їх творцям (якщо є шанс бути спійманим). Для нього немаловажно, який ярлик на нього навісять.

11. Ініціативний і діловитий такою великою мірою, що жодна критика, навіть постійне буркотіння його дуала "Бальзака", котрий засуджує майже кожний сплеск активності, не псує настрою, навіть навпаки ("якщо зі мною сперечаються - значить, мають до справи інтерес; значить, моя діяльність варта на увагу"). Критикує, заспокоює, показує, чого він досяг і чого прагне досягти.

12. Завдяки своїй ініціативності та вимогливості досить часто розчаровується в об'єктах своїх почуттів, котрі недостатньо розуміють поривання його душі, а суть у тому, що потрібна людина, до якої можна "пристосуватися", не пристосовуючись; якщо поруч такої немає - пустує, щоб її привернути.

13. Любить розмірковувати про вольові якості людей, їхні "пробивні" здібності, оскільки добре знається на цьому. На всіх дивиться зверхньо, як на матеріал, яким потрібно управляти. У виявленні почуттів дуже сміливий: може одверто, у вічі висловити свої симпатії та антипатії. Взагалі частіше критикує, ніж хвалить.

© I.Онуфрієнко (Вайсбанд), Соціоніка//"Наука і суспільство", 1990, NNo 1-5.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.