Формула привабливості: що насправді подобається чоловікам в жінках, а що їх дратує?

Автор/джерело -  © “Аргументи і Факти” 



Дата публiкацiї - 19.09.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1408

Коли справа стосується жінок, чоловіки перетворюються на надто примітивні створіння.

Чоловіків привертає те, що вони бачать, а не те, що є насправді.

Про це розповідає відомий австралійський психолог Аллан Піз в своїй книзі «Чому чоловіки хочуть сексу, а жінки - кохання».

Що таке привабливість?

Привабливість означає, що у жінки вистачає часу і бажання на те, щоб продемонструвати свої достоїнства в найвигіднішому світлі і приховати недоліки. Приваблива жінка гарна завжди. Пам'ятаєте, чоловіків привертає те, що вони бачать, а не те, що є насправді. Фізична привабливість жінки безпосередньо пов'язана зі станом її здоров'я - от чому цей критерій настільки важливий для чоловіків. Коли доросла жінка красиво одягається і вправно накладає макіяж, її вважають привабливою, хоча насправді вона просто імітувала зовнішність і поведінку молодої жінки, здібної до народження дітей. Більшість жінок це добре розуміє. Виробники косметики, продуктів для схуднення, одягу і тренажерів обіцяють споживачкам те, що їхні товари і послуги допоможуть їм відповідати чоловічим критеріям вибору партнерок.

Психолог Пол Розен провів експеримент, в ході якого з'ясовував чоловіче і жіноче уявлення про ідеальну жіночу фігуру. Він показував учасникам фотографії жінок - від надто худеньких до надто повних. Всі без виключення жінки назвали стрункіших пані привабливими і сказали, що хотіли б так само виглядати. Чоловіки ж найпривабливішими назвали жінок середньої статури. Це доводить, що сучасні жінки помиляються, вважаючи, що чоловіки люблять худорлявих. У всьому світі чоловіки віддають перевагу жінкам середньої і повної статури, фігура яких нагадує пісочний годинник - про те, чому це відбувається, ми поговоримо пізніше.

Професор Дональд Саймоні з факультету антропології університету Каліфорнії в Санта-Барбарі одним з перших відзначив, що в країнах, де їжа в достатку, наприклад, в США, чоловіків більше відчувають потяг до струнких жінок. Там же, де їжі не вистачає, чоловіки вище цінують повних жінок. Він з'ясував, що основну роль в цьому відіграє ментальний стан, пов'язаний з їжею, а не власне їжа.

Викриємо амазонок

Щоб привернути увагу чоловіків, жінки деяких племен Африки і Амазонії ходять з голими грудьми і надягають пояси, що нагадують трусики-стрінги. Жінок цивілізованого світу подібний підхід шокує, але насправді вони привертають своїх чоловіків практично так само. Вони користуються косметикою, щоб їхня шкіра здавалася гладкою і здоровою. Туш для вій робить їхні очі більшими, губна помада імітує прилив крові до вуст, волосся, пофарбоване в світлий колір, - ознака молодості і високого рівня естрогену. За допомогою пластичних хірургів жінки роблять свої обличчя молодими і привабливими. Сучасні жінки надягають хитромудрі бюстгальтери, міні-спідниці, нейлонові панчохи, взуття на високих підборах і вколюють собі ботокс, щоб позбавитися від зморшок. І все це для того, щоб видаватися привабливими чоловікам, які завжди віддають перевагу молодим і здоровим партнеркам. Це і пояснює той факт, що чоловіки закохуються швидше, ніж жінки: візуальні сигнали розпізнаються миттєво.

Ми зовсім не закликаємо жінок відмовитися від подібних хитрощів. Ми просто пояснюємо, навіщо вони їм потрібні.

 

Туш для вій робить очі більшими

Що чоловіки вважають за гарне

У тварин відсутнє розуміння краси. Собака, кіт або слон ніколи не милуються заходом Сонця, картинами Моне або водопадами. Не існує непривабливих мавп, кішок або коней. У тваринному світі привабливість самки визначається однозначно - якщо вона в тічці, значить, вона приваблива.

Люди визначають красу навколишнього світу, спираючись на досвід предків і генетичну пам’ять. Ми вважаємо картину або фотографію красивою, коли вона імітує щось, що належить тому світу, в якому жили наші предки: воду, тварин, погоду, конфлікти і радощі.

Чоловіки оцінюють фізичну красу жінки, щоб скласти уявлення про її репродуктивну здатність. До бажаних ознак належать гладка шкіра, здорове і блискуче волосся, хороший м'язовий тонус, ясні очі і енергійна хода - всі ці ознаки говорять про молодість і здоров'я, а отже, про високу репродуктивну цінність.

Виглядати привабливій жінці допомагають косметика, шампуні, кондиціонери, креми і скраби. З еволюційної точки зору, молоді, здорові жінки можуть народити більше дітей, а отже, краще зберегти генетичну спадщину чоловіка. Отже чисті жінки у всьому світі вважаються привабливішими, ніж брудні, тому що бруд завжди пов'язаний з хворобою, а хвороба знижує шанси потомства на виживання.

Професор Ренді Торнхілл, біолог-еволюціоніст з університету Нью-Мексікоа, провів експеримент, в ході якого просив чоловіків і жінок оцінити привабливість жіночих осіб на фотографіях. Обличчя зрілих жінок видалися менш привабливими представникам обох половин, причому чоловіки поставили їм нижчі оцінки, ніж жінки. Це показує, що жінки інстинктивно розуміють механізм дії цього принципу, і пояснює, чому підтяжки обличчя настільки популярні.

 

Співвідношення об`єму талії до об`єму стегон 0,7 і менше вважається оптимальним для народження здорового потомства. Як правило, такі жінки стають зразковими господинями, матерями і дружинами.

Протяг до красивих облич є природженим

У 2003 році Джудіт Ланглуа і її колеги з університету Техасу в Остіні довели, що людський потяг до красивих облич є природженим, а не засвоєним в результаті виховання, як вважалося раніше. Вона показувала фотографії різних людей немовлятам у віці 2-3 місяців і малюкам у віці 6-8 місяців. Виявилось, що обидві групи довше розглядали привабливіші обличчя. Під час другого експерименту Джудіт запропонувала однорічним малюкам грати з ляльками, що мали найрізноманітніші обличчя. З'ясувалося, що з красивими ляльками діти грали довше і посміхалися їм частіше.

Коли чоловік дивиться на знімок оголеної моделі в «Плейбої», він не замислюється над тим, чи уміє вона готувати, грати на піаніно і чи хороша вона людина.

Учені експериментальним шляхом довели, що існує універсальна формула краси. Практично у всьому світі критерій краси однаковий. Чим симетричніше жіноче обличчя, тим більше привабливим воно здається. З віком симетрія обличчя порушується, тому молоді особи здаються привабливішими.

Що заводить чоловіків - 70-відсоткове співвідношення між талією і стегнами

Природа сама налаштувала чоловіків на пошук такого співвідношення - тобто фігури, що нагадує пісочний годинник. Жінки з такою фігурою вважаються найплодовитішими і найбільш схильними до зачаття. Це співвідношення використовується практично в будь-якій рекламі, де жінки продають товари чоловікам. Таке співвідношення привертає чоловічу увагу навіть тоді, коли жінка важить більше, ніж належало б. 70-відсоткове співвідношення важливіше, ніж реальна вага. Таке співвідношення говорить про плодючість і високий вміст жиру (який відкладається в основному в області стегон), необхідний для вигодовування немовляти груддю.

В цілому чоловіки люблять ті частини жіночого тіла, які не схожі на їхні власні. Там, де у жінки випукле, у чоловіка пласке. Там, де у неї м'яко, у нього пружно. Отже, якщо говорити про фізичні відмінності, протилежності дійсно притягуються.

 

Коли чоловік дивиться на світлину оголеної жінки, він не замислюється над тим, чи вміє вона готувати, грати на піаніно і чи хороша вона людина.

Що чоловікам не подобається в жінках

Жінки, які постійно скаржаться на недосконалість власного тіла, сильно не подобаються чоловікам. Наведемо приклади:

«У мене надто товсті ноги».
«У мене надто велика сідниця».
«Мене замучив целюліт».
«Я надто товста/висока/маленька».
«У мене надто тонке/жирне/сухе волосся».
«У мене з'являються зморшки».
«У мене надто маленькі/пласкі/негарні груди».
«Я ненавиджу свої розтяжки/товстий живіт».


Коли чоловік захоплений жінкою, він зосереджується на її фізичних достоїнствах і не звертає уваги на недоліки. Коли він залицяється, запрошує на вечерю і всіляко розважає жінку, в його мозку відбувається викид допаміна й інших гормонів. У такій ситуації він не бачить жодного недоліку, навіть якщо він об'єктивно існує.

Коли справа стосується жінок, чоловіки стають надто примітивними створіннями. Їх дратують не розміри і не форми жіночого тіла, а невпевненість жінки у власній привабливості. У 2008-му році в Австралії було проведено дослідження, в якому взяли участь дівчата у віці від 13 до 28 років. 86% з них виявилися невдоволеними власною зовнішністю і були готові на що завгодно, у тому числі і на пластичні операції, аби лише стати красивіше. Сучасні чоловіки втомилися від подібних розмов і просто не звертають на них увагу. Коли чоловік захоплений жінкою, розтяжки на її животі здаються йому ніжними і сексуальними, великі стегна - спокусливими, а тонке волосся - ідеальною зачіскою. Але жінка, яка постійно говорить про свої недоліки, відразу стає непривабливою. Це надто просто.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.