Тайм-менеджмент для ірраціоналів

Автор/джерело -  © Роман Калугін, “Мотивація до успіху” 



Дата публiкацiї - 6.12.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2207

Майже всі сучасні системи управління часом ідеально підходять тільки раціоналам. Але для ірраціоналів ці методи неприродні. Коли ірраціонал намагається привчити себе до планування, він пливе проти течії і діє проти своєї внутрішньої природи. Він ламає себе...

Всіх людей, за ознакою "раціональність/ірраціональність" можна розділити на дві категорії (в свою чергу, представників цих категорій можна класифікувати ще й за іншими ознаками - “етика/логіка”, “сенсорика/інтуїція”, “екстраверсія/інтроверсія”, але визначальними буде саме “раціональність/ірраціональність” - прим. “Аратти”).

Раціонали - це люди послідовні, педантичні, вони люблять все систематизувати, зважувати, організовувати і продумувати.

Ірраціонали - це навпаки люди спонтанні, імпульсивні, імпровізуючі і гнучкі в нестандартних ситуаціях.

Так от - більшість книг з тайм менеджменту адресовані саме особистостям раціонального типу. Порад, адресованих ірраціоналам дуже мало – тож давайте виправимо це становище.

Дайте відповідь на запитання: Ви відноситесь до раціоналів чи ірраціоналів?

Майже всі сучасні системи управління часом ідеально підходять тільки раціоналам. Але для ірраціоналів ці методи неприродні. Коли ірраціонал намагається привчити себе до планування, він пливе проти течії і діє проти своєї внутрішньої природи. Він ламає себе.

З кожним ірраціоналом, що примушує себе працювати за графіком, відбувається наступне: він перегорає! Тобто, наступає момент, коли життя за графіком стає поперек горла: мотивації немає, а від думок про роботу стає гидко.

До речі, найбільший дискомфорт для ірраціоналів - це робота у великих компаніях і корпораціях, де панує атмосфера управлінської бюрократії з її раціональними вимогами: звіти, терміни, плани, графіки і т.д. Все це не для них. Ідеальний варіант для ірраціоналів - це робота на себе або робота в невимушеній творчій атмосфері, де немає жорстких вимог.

Цікавий факт: відсоткове співвідношення раціоналів до ірраціоналів на всій планеті приблизно 49% до 51%. Ви вже знаєте, до якого типу належите? Якщо ні, то нижчезазначена інформація допоможе вам визначитися.

Ознаки раціоналів:

* Люблять скласти чіткий план і неухильно слідувати йому для досягнення своєї мети. Мають одну глобальну мету і кілька підцілей;Працездатність і виконання поставлених завдань мало залежить від настрою. Раціонали налаштовуються на роботу, навіть якщо емоційний стан не сприяє цьому;

* У арсеналі раціоналів завжди кілька способів досягти мети. Якщо не підходить один, вони пробують інший;

* Спокійно ставляться до одноманітної роботи;

* Раціоналам комфортно, коли є визначеність і контроль над ситуацією;

* Раціоналів злять непередбачені обставини, що змушують переробляти весь план. Тривалі невизначеності призводять до сильного стресу, якщо довго не вдається взяти ситуацію під контроль;

* Люблять порядок. Їм комфортно, коли речі лежать на своїх місцях;

* Вивчають новий матеріал, прочитуючи книгу послідовно: від початку до кінця;

* З ранку планують, що будуть їсти на вечерю. У середу планують о котрій годині поїдуть за покупками до супермаркету на вихідних.

Раціоналів можна порівняти з машиністами поїздів. Вони планують маршрут, час і тривалість зупинок на проміжних станціях. Прибувають до пункту призначення з точністю до хвилини і дуже не люблять непередбачених затримок поїзда.

Великий потенціал раціоналів: стати великими професіоналами в одній вибраній області. Це потенційні гуру в своїй справі. Вони діють продумано і виконують намічене в строк. Їх цінують за якість виконаної роботи, пунктуальність і швидкість. Успішні раціонали - той самий образ, до якого пристрасно, але безуспішно, прагнуть ірраціонали. Прагнуть, оскільки не знають про свій потенціал і про те, як його реалізувати.

Ознаки ірраціоналів:

* Мають цілий арсенал різноманітних цілей. Прагнуть досягти успіху в різноманітних сферах;

* Коли не вдається досягти одну мету, ірраціонали перемикаються на іншу. На відміну від раціоналів, які змінюють не мету, а спосіб її досягнення.

* Працездатність сильно залежить від настрою. Якщо у ірраціонала поганий настрій, він буде уникати запланованої роботи, відкладаючи її "на потім";

* Одноманітність і монотонність пригнічує їх. Люблять виконувати роботу у формі гри. Часто шукають нові підходи для виконання однієї і тієї ж роботи;

* Спонтанність і непередбачуваність. У непередбачених обставин діють швидко, гнучко і ефективно. Відсутність контролю над ситуацією не турбує їх;

* Не люблять наводити порядок. Їх не хвилює, лежать речі на своїх місцях чи ні. Термін "творчий безлад" придуманий ірраціоналами;

* Завжди зазнають провалів, намагаючись застосувати рекомендації загальновизнаних систем управління часом;

* Мотивація падає, якщо доводиться вивчати новий матеріал, прочитуючи книгу в строгій послідовності. Часто їм хочеться забігти вперед і перейти до цікавіших глав;

* Ірраціоналам складно відповідати на такі питання як: "Що будеш їсти на вечерю?", "Як довго будеш у гостях?", "Скільки часу тобі потрібно, щоб виконати цю роботу?";

* Коли про щось розповідають, часто відволікаються на сторонні теми, потім повертаються до основної теми, потім знову відволікаються.

Ірраціонали схожі на водіїв автомобілів, які в будь-який момент можуть відхилитися від наміченого шляху і поїхати іншою дорогою. Наприклад, якщо попереду маячить пробка, вони швидко повертають і об'їжджають її. Якщо раптом подзвонив родич у терміновій справі, вони розвертаються і їдуть у зворотній бік.

Швидко реагувати на непередбачувані ситуації машиністам поїздів набагато складніше, ніж автомобілістам. Зате вони частіше досягають пункту призначення, ніж водії, які постійно змінюють напрямок.

Успішні ірраціонали рідкість. Але якщо вони трапляються, то до глибини душі дивують оточуючих. Це люди, що успішно вчать декілька мов, керують трьома бізнесами, займаються двома видами спорту, приділяють час сім'ї, відвідують нові семінари, подорожують, спілкуються з новими людьми, за день бувати в різних місцях, вивчаютьдекілька дуже несхожих областей діяльності і так далі. Тобто, вони успішні в дуже різних областях і створюють враження людей, які примудряються робити сто справ одночасно.

 

Отже, якщо ви визначилися, що відноситесь до ірраціоналів, значить, вас потішить і дуже надихне подальша інформація. Дізнавшись про спонтанне планування, ірраціонали відчувають внутрішній підйом, оскільки ця система резонує з їхньою внутрішньою природою.

Але якщо ви відноситесь до раціоналів, не варто відкладати читання. Можливо, одного разу ви зможете надати неоціненну допомогу знайомому ірраціоналу, який, скрегочучи зубами, прищеплює собі планування. Як перетворити слабкості ірраціонального типу особистості в переваги?

Що ж, настав час дізнатися про секретну зброю ірраціоналів. Чому "секретну"? Тому що логічним шляхом її не знайти, тому що вона схована в тих аспектах особистості, які в суспільстві прийнято називати слабкостями і недоліками. Парадокс у тому, що всі недоліки, з якими так старанно борються ірраціонали, несуть у собі величезний потенціал, здатний перевернути їх життя з ніг на голову. При правильному використанні, звичайно ж. Тому давайте прямо зараз розберемося, що це за недоліки і як їх використовувати.

"НЕДОЛІК № 1: Ірраціонали не доводять розпочате до кінця і хапаються за іншу справу"

Як ми пам'ятаємо, у своєму арсеналі ірраціонали мають цілий перелік найрізноманітніших цілей. Вони одночасно хочуть навчитися грати на гітарі, створювати свій сайт, писати книгу, виступати на сцені, знятися в кіно, стати вченим, облетіти земну кулю, зайнятися дизайном і так далі.

З цього довгого переліку бажань ірраціонали вибирають одну мету і надихаються нею, переповнюючись ентузіазмом до країв. Через якийсь час вони переходять до дій і прагнуть швидше отримати хороші результати. Нове заняття, як ковток свіжого повітря, наповнює їхнє життя змістом і вносить різноманітність. Спершу справи йдуть добре, але незабаром неминуче настають перші труднощі. Вони долають її, а потім знову стикаються з черговою перешкодою. І ось, через деякий час, заняття починає приїдатися. Вони розуміють, що успіх не так близький, як хотілося. Розуміють, що досягнення хороших результатів базується на довгій і наполегливій праці, яка більше не допускає різноманіття. Нова територія освоєна, інтерес вичерпався, а далі треба просто орати. Нарешті, чергові труднощі остаточно гасять ентузіазм. Ірраціонали тимчасово перестають займатися досягненням мети, обіцяючи собі, що обов'язково повернуться до цього пізніше. Але, як правило, те саме "пізніше" більше не настає, бо вони знаходять інше заняття і з головою занурюються в нього.

Перша помилка ірраціоналів: вони прагнуть до однієї мети, ізолюючи себе від інших цілей. Наприклад, вивчаючи AdobePhotoshop, вони паралельно хочуть освоїти програму для створення музики, але придушують у собі це бажання. Роздумують вони так: "Я не можу дозволити собі вивчення кількох програм одночасно. Спершу я освою одну, а вже потім перейду до іншої. Інакше заплутався, і моє навчання буде неефективним".

Вирішення проблеми. Будь-якого нормального ірраціонала це рішення змусить стрибати від радості й передбачення неймовірних можливостей, які тільки що відкрилися. Ось воно: Дозволяйте собі розвиватися відразу в багатьох напрямках!

Милі ірраціонали, та ви просто створені для цього! Не звертайте увагу на те, що говорять інші! Забийте на правила розумності, які змушують вас рухатися послідовно: спочатку одне, потім інше. Це правило не для вас. Ви створені бути багатозадачними. Так будьте ними! Вивчайте одночасно англійську, іспанську та французьку. Одночасно робіть свій сайт і пишіть нову книгу. Одночасно вивчайте Photoshop, Cubase, 3DMax, AdobeIllustrator, CorelDraw, SonyVegas, AffterEffects, Flash, Dreamweaver і програмуйте на десяти мовах програмування відразу!Монотонність і однозадачність вбиває вас, зрозумійте! Прямо зараз подумайте і перерахуйте три або чотири цілі, які ви хотіли б досягти. А тепер скажіть собі: "Я можу займатися усім цим відразу!". Уявили? Ну і як вам така перспектива?

"НЕДОЛІК № 2: Одноманітність і монотонна праця вбивають мотивацію"

Ірраціонали дійсно не люблять одноманітності. Саме тому вони схильні кидати багатообіцяючі проекти, перемикаючись на щось цікавіше.Як ви пам'ятаєте, ірраціоналам властиво шукати нові підходи до роботи. Ними рухає прагнення до різноманітності, тому що різноманітність підтримує інтерес і є джерелом їх мотивації. Жага нового у них в крові. Одна тільки біда - в будь-якій роботі одного разу настає одноманітність. І тут криється ...

Друга помилка ірраціоналів: у гонитві за результатом вони геть ігнорують природню потребу в нових враженнях. Тут діє подібна установка: "Так, зараз я хочу зайнятися іншим. Але я не повинен розпорошуватися, якщо хочу добитися успіху. Я повинен продовжувати розпочате!" Ця установка вилазить боком. Ірраціонали примушують себе рухатися далі, коли відчувають, що їхній інтерес ослабнув. Замість того, щоб наповнити себе новими враженнями, тимчасово переключившись на іншу область, вони продовжують діяти, вбиваючи мотивацію.

Рішення проблеми: різноманітність! Це вирішення доповнює заклик бути багатозадачним і відповідає на питання: "Як я можу досягати відразу кількох цілей?"

Для того, щоб уникнути монотонності і доводити справи до кінця, спонтанно перемикайтеся з одного виду діяльності на інший протягом дня багато разів.

Кілька годин пограйте на гітарі, потім годину приділіть написанню книги, протягом п'ятнадцяти хвилин дайте відповідь на пошту, півгодини почитайте книгу про бізнес, після чого займіться роботою для замовника, а вже потім вчіть англійську. Тиждень в такому ритмі і вас приємно здивують результати. Через два тижні ви скажете: "І все це я?". Через місяць ви будете приголомшені! А через півроку оточуючі не повірять, що таке взагалі можливо.

"НЕДОЛІК № 3: Продуктивність під настрій"

Працездатність ірраціоналів сильно залежить від настрою. Це факт. Примусьте ірраціонала натхненно й ретельно працювати, коли у нього немає настрою, і вам поставлять пам'ятник за життя! Саме цей "недолік" повністю анулює будь-які спроби жити за графіком. Сьогодні ірраціонал запланував, що завтра о 14 годині він буде робити презентацію для керівництва. Але завтра, несподівано для себе, він раптом усвідомлює, що не має ні найменшого бажання робити цю роботу. І передбачити такий поворот подій він просто не в силах! Причина в тому, що настрій ірраціонала змінюється найнепередбачуванішим чином. Я не говорю зараз про емоційний стан. Я маю на увазі настрій до різних видів діяльності. Зараз вони хочуть одного, через годину іншого, через дві вони самі не знають, чого хочуть..

Саме тому великою помилкою ірраціоналів є планування справ, які потрібно буде зробити завтра, післязавтра і після-після завтра.

Не можна планувати на вівторок справи А, Б та В, а на середу Г, Є та Ж. Тому що ви не можете знати, чи буде у вівторок бажання робити А, Б та В, а не, припустимо тільки Є і Ж. Тут заздалегідь передбачити неможливо. Тому просто перестаньте робити це. Раз і назавжди!

Секретне рішення: якщо у ірраціонала немає настрою щось робити, це автоматично означає, що у нього є настрій робити щось інше! Але ірраціонал не знає, чого він хоче. Тому тримайте при собі список всіляких справ з різних областей, якими хочете займатися і регулярно переглядайте його.

Книги, які рекомендовано прочитати ірраціоналам:
Тімоті Ферріс - „Як працювати 4 години на тиждень”
Стівен Шапіро – „Життя без цілей”

Книги, які рекомендовано прочитати раціоналам:
Девід Аллен – „Як підтримати справи в порядку”.
Глєб Архангельський – „Тайм менеджмент”.

Переклад українською - http://samorozvytok.info/

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.