Який закон не враховують автори тестів і гороскопів на сумісність?

Автор/джерело -  © Маргарита Мельникова, «Школа життя» 



Дата публiкацiї - 6.07.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2470

В ефірі FM-радіостанцій, на екранах телевізорів, інтернет-сторінках все частіше стали з’являтися пропозиції пройти всілякі тести на сумісність, прочитати гороскопи сумісності, дізнатися, «чи підходите ви одне одному».

Нам пропонують на підставі збігу або відповідності інтересів, захоплень, знака Зодіаку, дати народження, імен дізнатися, чи будемо ми щасливі в дружбі, шлюбі, коханні.

Ви, шановні читачі, прекрасно розумієте, що такі пропозиції - повний абсурд. Мало того, що з нас хочуть витягнути гроші, зіграти на природній цікавості. Автори ідей тестів і гороскопів сумісності, тестів подібності імен абсолютно не враховують основний психологічний закон - закон тяжіння протилежностей (або «дуальність», - найоптимальніша форма психологічної сумісності, або тип міжособистісних стосунків, про що досліджує відносно новий напрямок психології - соціоніка, яка бере свій початок від типології К.Ґ. Юнга - прим.«Аратти»).

Чому тести і гороскопи сумісності - абсурд? Чому за ними ми не можемо вибрати собі друга, коханця, партнера, дружину? Все дуже просто.

1. Уявіть собі молоду пару: він і вона. Молоді по-справжньому кохають одне одного, розуміють з півслова, вірні одне одному. І тут вони бачать рекламу «Пройдіть тест сумісності, напишіть свої імена і дізнайтеся, що вас чекає попереду!» Парочка закоханих лише посміється у відповідь: «Адже ми вже знайшли одне одного, без всяких там тестів, гороскопів, почуття об’єднують нас!»

2. Іноді нам здається, що, якщо наш обранець (обраниця) буде цікавитися тим же, чим цікавимось ми, слухати ту ж музику, що слухаємо ми, читати ті ж книги, любити те ж кіно, отримувати ту саму професію, то союз виявиться найбільш міцним і довговічним. Так, щоб знайти дівчину зі спорідненими захопленнями, хлопець ходить в певний клуб, гурток, секцію, театр, ресторан. Рибак мріє знайти рибачку, собаківник - собачку ... ні, собачниць, звичайно, ну і т.п. Список можна продовжувати! Так, такий спосіб пошуку супутниці життя чимось хороший: зближення зі спорідненою душею відбудеться швидше і простіше, молодим буде про що поговорити за чашкою чаю ... або не чаю ... Але схожість інтересів ще не гарантує розвитку відносин в потрібному напрямку, так як, окрім усього іншого, проявляється дія вже названого закону тяжіння протилежностей.

3. Жінка найчистішої душі і ангельського характеру полюбила грубіяна, алкоголіка, жаднюгу, садиста. Легковажній дівчині дістався найкращий хлопець, відмінник, розумниця, сама доброта! «Круглу» відмінницю за вуха не відтягнеш від завзятого хулігана, двієчника і забіяки. «Дядя Стьопа» в супутниці життя обрав собі Дюймовочку. І всі дружно дивуються: «Та куди вона дивилася!», «Так вони ж не пара!», «Так вони ж не уживуться разом!» Тут вже всякі прогнози, тести, гороскопи - дурниці на олії!

4. Найкращий засіб від спокуси пройти якийсь тест сумісності - здоровий скептицизм. Взагалі, з нами може статися лише те, у що ми віримо, можливість чого для себе не виключаємо. Ну, наприклад, вже місяць дівчина зустрічається з хлопцем, він їй ніби як подобається, але вона допускає можливість, що з певних причин у них нічого не вийде, відносини складуться не за тим сценарієм. І ось, щоб набратися впевненості, розібратися в своїх думках, дурненька дивиться на відповідність імен, знаків, характеристик. Проходить ще місяць, і дівчина з хлопцем розлучається, думаючи: «Ну, я ж говорила, - тест мені так і показав!» Насправді, зрозуміло, що, пройшовши тест або, перевіривши гороскоп, дівчина стала дивитися на юнака і на їхні відносини через призму негативних результатів тесту. Значить, справжніми почуттями тут і не пахло, - та щей до того ж ця віра в імена і знаки.

5. Все може бути і набагато простіше. Люди проходять подібні тести від нудьги, від невпевненості в собі і в партнері, від споживацького ставлення до іншої людини. Припустимо, дівчина одночасно зустрічається з кількома хлопцями і, як на ярмарку, придивляється: «Так, цей кандидат краще, цей ... у нього руки великі, з цим навряд чи щось вийде ... а нумо я протестую всіх на сумісність!» Висновок аналогічний: почуттями не пахне!

В принципі, я нічого не маю проти гороскопів, значення імен і їх відповідності долі і характеру, їхнього впливу на майбутнє сімейне життя, але це все строго індивідуально. «Ну ось, - скажете ви, - вона розповідає нам якусь банальщину, та все і так ясніше ясного!» Згодна, але я просто навела кілька прикладів мотивації людей при проходженні подібних тестів і незнання їх авторами основного закону спілкування і взаємодії - закону тяжіння протилежностей.

Від «Аратти». Автор чудово підводить читача до усвідомлення існування і дії «закону тяжіння протилежностей», не пояснюючи його походження. А воно має безпосереднє відношення до вроджених і частково набутих рис характеру людини, її психологічного портрету, та генів.

 

Соціоніка - що за «звір»?

Колись Карл Ґустав Юнг, вивчаючи психічні захворювання в клініці, виділив чотири шкали, за яким може відбуватися ухилення психіки людини в ту й іншу сторону від нормального стану.

Ось ці шкали: екстраверсія-інтраверсія, сенсорика-інтуїція, раціональність-ірраціональність (або шизотимність-циклотимність) і логіка-етика. Ним було виділено 4 типи. Незабаром і в здорових людях йому стали помітні ознаки створеної ним типології — основна психологічна спрямованість особистості...

В СРСР, у Литві, наприкінці 60-х психолог і математик Аушра Аугустінавічюте, скомбінувавши 4 юнгівських ознаки, розділила всіх людей на 16 типів, що до неї вже зробили мати і дочка Кірсі (США)... А потім вона пішла далі.

У 1978 році Аушра Аугустінавічюте пише статтю «Теорія відносності еротичних почуттів» і випускає в самвидаві першу версію книги «Дуальна природа людини» - перші праці по соціоніці. З них бере відлік наука соціоніка.

Об’єднавши юнгівські ознаки і вчення Фрейда про рівні особистості, вона побудувала «Соціонічну модель людини, або модель А», де розглянула можливі варіанти відносин між 16 типами особистості, найоптимальнішим з яких є відносини повного доповнення, або ж - дуальні стосунки...

Ми обираємо партнера з прямо протилежним набором генів по гістосумісності, тим самим забезпечуючи здорове потомство

Про те, що протилежності притягуються, довели також генетики на рівні шостої хромосоми. Доказом існування «закону тяжіння протилежностей» є існування головного комплексу гістосумісності (ГКГС) - великої області геному або велике сімейство генів, що виявлене у хребетних і яке відіграє важливу роль в імунній системі і розвитку імунітету. У людини головний комплекс гістосумісності знаходиться в хромосомі-6.

Не так давно вчені з’ясували - для того, щоб зрозуміти, чи підходить ця людина нам в партнери чи годиться виключно в друзі, досить зробити вдих. Ледве вловимий запах тіла «сканується» нашою підсвідомістю, яка аналізує отримані МНС-гени (головний комплекс гістосумісності англійською - major histocompatibility complex - або MHC) візаві, щоб відповісти на запитання «Якими будуть діти».

Принцип простий - чим більша різноманітність білків MHC, тим ефективніший імунітет, тому для одержання здорового потомства завжди потрібен партнер з набором MHC-генів, що сильно відрізняється.

І наостанок. Розкритикувавши всі тести, ми пропонуємо вам ...власний тест на визначення свого психотипу. Наскільки він відповідає вашому характеру, і хто ваш історичний чи літературний «двійник», ви можете перевірити за кілька хвилини і абсолютно безкоштовно!

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.