Коли Україна може отримати безвізовий режим з ЄС?

Автор/джерело -  © Віталій Червоненко, ВВС  



Дата публiкацiї - 12.11.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3558

Ухвалення антидискримінаційної поправки до трудового законодавства значно підвищило шанси України отримати в 2016 році безвізовий режим з країнами ЄС.

Верховна Рада у четвер після багатьох невдалих спроб таки ухвалила поправку до Трудового кодексу, яка забороняє дискримінацію у трудових відносинах через сексуальну орієнтацію працівника.

Це була одна з ключових вимог ЄС, адже вона унеможливлює отримання українцями політичного притулку в ЄС під приводом дискримінації на роботі в Україні.

Поправка стала практично останнім документом у "безвізовому пакеті", який мав ухвалити парламент, щоб виконати умови візової лібералізації.

Якщо ЄС визнає ухвалені закони відповідними вимогам лібералізації, а також схвально оцінить кроки країни у боротьбі з корупцією, створення антикорупційної прокуратури й виконання міграційних та низки інших вимог, то вже у середині 2016 року українці зможуть без віз подорожувати до ЄС.

Механізм лібералізації

Київ п’ять років виконує план візової лібералізації з ЄС й зараз підійшла до останньої фази.

Українські та європейські експерти ще не можуть з впевненістю сказати, чи Україна зуміла виконати усі вимоги ЄС, чи може мігрантська криза вплинути на ситуацію, проте вже найближчим часом європейці дадуть остаточну відповідь.

24 листопада у Брюсселі має відбутись засідання групи високих посадових осіб ЄС, яка зробить технічний висновок про виконання Україною умов візової лібералізації.

На його основі Європейська комісія до 15 грудня має винести остаточний позитивний чи негативний висновок щодо надання Україні безвізового режиму.

За умови позитивного висновку Єврокомісії, наступний етап вже політичний – схвалення Радою ЄС, куди входять міністри внутрішніх справ усіх 28 членів ЄС, та Європейським парламентом.

У Раді ЄС має бути одностайне рішення всіх 28 представників країн ЄС, що дає можливість окремим членам застосувати вето. Цей етап може пройти в січні-лютому 2016 року.

Рішення Ради ЄС має ратифікувати Європарламент простою більшістю депутатів, а після цього ще потрібні кілька місяців на узгодження внутрішніх бюрократичних процедур.

Якщо будуть позитивні рішення Ради ЄС та Європарламенту, то безвізовий режим може запрацювати наприкінці весни 2016 року.

Для подорожей до країн ЄС на 90 днів за кожні півроку громадяни України мають отримати біометричні паспорти та здати відбитки пальців.

Як пройшла Молдова

Сусід України - Молдова вже пройшла усі процедури візової лібералізації. Календарно їхній шлях може бути дещо схожим на український.

15 листопада 2013 року оголосили рішення про виконання країною технічних вимог лібералізації.

У грудні Єврокомісія офіційно його затвердила, а вже до кінця зими 2014 року рішення пройшло усі інстанції. 27 лютого 2014 року Європарламент затвердив безвізовий режим.

Після кількох місяців бюрократичних узгоджень безвізовий режим ЄС для Молдови запрацював на початку травня 2014 року. Україна набагато більша і має конфлікт на Донбасі, тож пройти цей шлях так швидко буде складно.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.