Рік і століття туризму

Автор/джерело -  © Офiцiйне інтернет-представництво Президента України 



Дата публiкацiї - 27.03.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=999

Глава держави проголосив 2008-й Роком туризму і курортів в Україні. Віктор Андрійович Ющенко люб'язно відгукнувся на запитання редакції видання «Міжнародний туризм» щодо його стратегічного погляду на цю сферу. Отже, слово Президентові.

Вітання Президента України організаторам, учасникам та гостям 14-ї міжнародної виставки «Україна. Подорожі та туризм - 2008»

– Вікторе Андрійовичу, яке місце займає туризм у Вашому житті, житті Вашої родини?

– Для мене завжди життєво важливими були дві речі – розуміння свого народу і знання рідної країни. Власне, усі мої поїздки Україною - це навіть не подорожі, а експедиції, це пізнання історії. Тому я сам собі поставив завдання – відродити справжню історію народу і нашої державності.

Свою родину налаштовую на сприйняття України та світу не як споглядання гарних краєвидів із вікна автомобіля, а як знайомство з природою, історією, культурою, спілкування з людьми. Бо наша Батьківщина така різноманітна, багатоголоса, часто маловідома, але завжди дивовижна.

– А чим, на Вашу думку, є зараз і має стати туризм для нашої держави?

– Нині в Україні якраз створюються належні умови для подальшого розвитку цієї сфери. Торік державу відвідали 23,1 мільйона іноземців, за кордон подорожували 17,3 мільйона наших громадян.

Хотілося б, аби туристична галузь нарешті запрацювала на нашу спільну користь, аби ми могли показати світові всю велич і красу рідної землі. І для цього потрібна, здавалося б, звичайна проза життя – загальна туристична інфраструктура, мережа відповідного сервісу. В тому числі, наприклад, транспортні шляхи міжнародного рівня. Вірю, що пріоритетна національна програма «Дороги України» зможе реалізуватися вже цього року в кількох наших регіонах.

Щоб стати по-справжньому туристичною державою, мусимо постійно підтримувати та задовольняти інтерес до України, причому саме як туристичної країни – цікавої, безпечної, стабільної. Держава мусить не тільки визначати «правила гри» на туристичному ринку, не тільки створювати законодавчо-регуляторні норми та контролювати їх дотримання, а й гарантувати доступність споживання турпослуг. Для нас це дуже важливо.

За своєю специфікою туризм і прямо, й опосередковано взаємодіє з багатьма іншими галузями: промисловістю, сільським господарством, будівництвом, транспортом, страхуванням, зв'язком, торгівлею, громадським харчуванням, житлокомунгоспом, сферою побутових послуг, культурою, мистецтвом, спортом... Він стимулює їхній розвиток, висуваючи вимоги якості до товарів та послуг, що споживаються туристами. У цьому плані значення туризму важко переоцінити.

Крім того, для нашої молодої незалежної держави туризм є одним із напрямів її входження до світової спільноти.

На моє глибоке переконання, європейська хвиля захоплення Україною набере обертів під час проведення ЄВРО-2012. Ми повинні зробити все можливе і неможливе, аби гості країни побачили різнобарв'я української культури й відчули нашу традиційну гостинність.

– Які заходи і рішення передбачає проголошений Рік туризму і курортів в Україні?

– Він посилить увагу влади та суспільства до проблем цієї галузі, яка має стати за своїми культурними, соціальними та економічними ресурсами однією з провідних у державі.

За цей рік маємо проаналізувати та розв'язати комплекс основних проблем туристичної сфери. Це й посилення популяризації наявного туристичного потенціалу, розвитку міжнародної туристичної співпраці, збільшення обсягів надходжень до бюджетів усіх рівнів, подальшого розвитку туристичної діяльності як важеля соціально-економічного піднесення – насамперед регіонів та України у цілому.

Протягом року серед пріоритетів для органів влади буде розробка проектів нормативно-правових актів, програмних документів, спрямованих на розвиток внутрішнього туризму, зокрема сільського зеленого, спортивно-оздоровчого, туристичної інфраструктури загалом. Зараз триває робота над Стратегією сталого розвитку туризму і курортів в Україні, яка має бути затверджена до кінця року.

Підсумки Року туризму i курортів, стан і перспективи галузі буде обговорено на всеукраїнському форумі «Туризм i курорти в Україні: стратегія подальшого розвитку».

– Ви сказали про майбутню футбольну першість Європи. Схоже, 2012-й стане ще одним «роком туризму в Україні». Як держава готується до нього та як він позначиться на туристичній сфері?

– Ця подія – шанс для України засвідчити власну європейськість, продемонструвати відповідність міжнародним стандартам, здійснити справжній прорив у Європу.

Підготовку до проведення чемпіонату не можна відкладати у «довгий ящик». Україна повинна провести його на найвищому рівні.

Перші кроки уже зроблено. Працюють відповідні Координаційна рада та Організаційний комітет. Створено Національне агентство з питань підготовки та проведення чемпіонату, діяльність якого координуватиме Кабінет Міністрів України. У структурі Секретаріату Кабміну утворено департамент із питань підготовки та проведення в Україні ЄВРО- 2012.

Перед нами багато завдань. Основне - держава повинна забезпечити належний рівень туристичної інфраструктури, зокрема задовольнити потреби у розміщенні такої кількості гостей.

У будівництво, реконструкцію та переоснащення готелів, гуртожитків у містах і прилеглих до них територіях планується інвестувати майже 27 мільярдів гривень, з яких 600 мільйонів – за рахунок державного бюджету, а понад 26 мільярдів – залучені кошти.

Окрім того, передбачаються реставрація та ремонт театрів і музеїв, національних заповідників, парків культури і відпочинку в містах, де проходитимуть матчі чемпіонату, а також у містах і селах за маршрутами руху учасників першості й туристів. Випускатиметься сувенірна продукція з національною символікою, путівники, географічні карти різними мовами.

Переконаний, що ми проведемо ЄВРО- 2012 з повною відповідністю до світових стандартів. Бачу готовність усіх гілок влади працювати на досягнення цієї мети.

 


 

– Чи приділяєте Ви увагу розвиткові туризму у своїх візитах до інших держав та приймаючи іноземні делегації?

– Україна – дуже гарна та своєрідна. Є чим пишатися, про що розповісти світові. Звичайно, привернення уваги до цієї краси, історії, культури – одне з головних завдань під час зустрічей із лідерами інших країн, як і загалом усієї зовнішньої політики України.

Упевнений, що кожен із нас має бути патріотом української землі, адже коли ти розповідаєш про свій рідний край із любов'ю та захопленням, ці почуття неодмінно передаються.

– Як Ви загалом оцінюєте туристичний потенціал України? Які головні її багатства на європейському, світовому тлі?

– Україна для іноземців – порівняно нова, маловідома держава. Водночас це країна зі стародавньою історією та багатою культурою. Вона здавна була перетином трансконтинентальних шляхів Північ – Південь, Захід – Схід. Тут завжди стикались і взаємодіяли різні культури та цивілізації. Важливим геополітичним моментом сьогодні є і те, що до західного кордону України впритул підійшли межі Євросоюзу.

Дістатися в Україну можна будь-яким транспортом, усередині країни мережа шляхів теж достатньо розвинена. Звичайно, не стану заперечувати, що на певних ділянках наші дороги далеко не ідеальні, але з кожним роком ситуація помітно поліпшується.

Із 9 європейських транспортних коридорів 4 проходять територією України. Автотуризм – це один з наймобільніших і найдоступніших видів, а в нашій країні для його розвитку є широкі можливості (протяжність автомаршрутів – 5 тисяч кілометрів).

Україна має унікальне поєднання природних умов, різноманітних ландшафтів і мінеральних лікувальних ресурсів. Усе це умови для розвитку курортно-рекреаційної сфери. Загалом для неї придатні 15 відсотків нашої території. Маємо понад 30 природних заповідних територій – національних парків, біосферних і природних заповідників. Володіємо прекрасними ботанічними садами і ландшафтними парками...

До речі, важливе завдання нині для влади на всіх рівнях – зберегти прекрасні, перспективні угіддя для подальшого комплексного туристичного використання.

За багатством мінеральних лікувальних ресурсів Україні знайдеться мало конкурентів. Є джерела мінеральних вод і бальнеологічних грязей усіх типів. Пригадайте славетні оздоровниці: Моршин, Свалява, Миргород, Трускавець, Хмільник, Євпаторія, Куяльник... За своїми лікувальними можливостями вони не поступаються найкращим курортам світу. Причому ціни у нас на лікування значно нижчі, ніж деінде.

Завдяки своїй унікальній історичній і культурній спадщині наша держава може задовольнити найвибагливішого туриста. Софійський собор у столиці та Києво-Печерська лавра, центр Львова включені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Серед кандидатів до нього - Кам'янець-Подільський каньйон і фортеця, руїни античного міста Херсонес, Ханський палац у Бахчисараї та інші пам'ятки. Знавців старожитностей, безумовно, зацікавить південь України з його археологічними раритетами. Тут можна ознайомитися з розкопками античних міст Причорномор'я: Тіри, Ольвії, Пантикапея, уже згаданого Херсонеса. Цікаві для туристів і храми Київської Русі у Києві, Чернігові, Овручі, Володимирі-Волинському; середньовічні фортеці в Луцьку, Меджибожі, Кам'янці-Подільському, Хотині, Білгороді-Дністровському, Ужгороді, Мукачевому, палацові комплекси Криму, Львівщини і Чернігівщини; пам'ятки дерев'яної сакральної архітектури в Карпатах... Перелік можна продовжувати.

Наша держава цілком безпечна. Українці – дуже толерантні, а тому жодні етнічні, релігійні чи расові непорозуміння зовсім не загрожують туристам.

Упродовж останніх років готельна інфраструктура України почала активно модернізуватися та розбудовуватися.

Маючи значний потенціал, Україна, без сумніву, може забезпечити змістовний відпочинок і власним громадянам, й іноземцям. Такою країною хочеться подорожувати, знайомитися з її визначними місцями, милими серцю кожного українця краєвидами. Тому я дуже шкодую, що деякі співвітчизники краще знають курорти Туреччини та Іспанії, старожитності Греції та Єгипту, ніж рідні терени. З іншого боку, помічаємо значний сплеск інтересу українців до України, активізацію самодіяльного туризму. Тож мусимо запропонувати співвітчизникам усі умови для організованих поїздок.

– Ви самі в силу президентських обов'язків є, так би мовити, політичним туристом. Не так давно весь світ бачив Вас біля Стіни Плачу в Єрусалимі. Що Ви відчували на Святій Землі? І взагалі, де і коли Ви пережили найяскравіші катарсиси у житті?

(Усміхається) Катарсиси?.. На щастя, я кілька разів пережив надзвичайні піднесення. І одне з них було під час спілкування з народом на Майдані...

А щодо моїх відчуттів біля Стіни Плачу, то мушу вам сказати, що для мене, як і для кожної простої людини, дуже важливо відчувати біль інших. Тільки в такий спосіб ми залишаємося людьми. Я відчував біль поколінь єврейського народу, я відчував біль свого народу. Молився за відродження України і за те, щоб невинних жертв Голодомору 1932-33 років світ визнав так, як і жертв Голокосту, щоб беріг пам'ять про них.

– А там, звідки Ви родом, є що подивитися? Хоча, певно, в кожного є що подивитися там, звідки він родом...

– Зізнаюсь вам, я набираюся наснаги і життєвих сил саме у батьківській оселі в селі Хоружівка на Сумщині. Ми бережемо цю хатину, і час від часу я з приємністю приводжу туди своїх дітей та онуків. Хочу, щоб вони навчилися відчувати своє, наше коріння. Мої діти вже посадили дерева коло будинку. Як і на тому місці, де раніше стояла стара хата з лежанкою, на якій нас із братом пеленала мати. Мої молодші діти дуже люблять гратися біля тих дерев.

Прагну, щоб усі ми знали і відроджували власне коріння. Це має виняткову вагу для українців, які пережили у ХХ сторіччі чи не найбільше лихоліть з-поміж усіх європейських народів.

Україна відроджується, її вже не порівняти з тією, якою була п'ять, десять років тому. І заслуга туризму тут неоціненна. Дякую всім, хто розвиває цю сферу, і закликаю плекати її в майбутньому. Нехай буде не рік, а століття туризму в Україні!

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.