Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Спіраль

Символіка 29058 переглядів

Трипільський зерновик
Трипільський зерновик
Спіральні форми зустрічаються в природі дуже часто, починаючи від галактик до водоворотів і смерчів, від раковин молюсків до малюнків на пальцях людини. Подвійна спіраль молекули ДНК є в кожній клітині живого організма.

Спіраль символізує еволюцію Всесвіту, його шлях від простих до складних форм, від нижчих до вищих. Спіраль також виступає символом життєвої сили як на рівні Космоса, так і на рівні мікрокосмоса.

Спіраль, що поєднує в собі коло і імпульс руху, є також символом часу, циклічності, народження і смерті, фаз «старіння» і «росту» Місяця, а також самого Сонця. Спіраль як частина плавної і безкінечної лінії символізує розвиток, продовження, безперервність, рух і саме життя.

Спіральний орнамент Трипільської кераміки виражав ідею кругообігу та нескінченного руху Сонця. Ідея руху сонця по небу особливо виразно простежується в тих спіралях, де на закрутах зображені сонячні знаки – кола з хрестами посередині. Причому напрямок такої спіралі знизу догори, зліва направо, як і напрямок ходу сонця.

Трипільський безкінечник на глечиках і горщиках виступав сакральним символом циклічності і безкінечності – зображена навколо посудини спіраль не має ні початку, ні кінця. Отже, Трипільська спіраль – це символ вічністі і безперервності життя.

Спіраль також позначала змію. Орнаментальний мотив як спіралі, так і змії був дуже поширеним на трипільських виробах. Символ змії в орнаментиці трипільської кераміки окремих груп поселень становить до 45% від усіх відомих знаків. В Трипільські часи знаки змії символізували доброго змія, охоронця хатнього добра, домовика. Спіралевидні змії зображалися на посуді, на грудях або животі статуеток богинь. Такі статуетки, можливо, були оберегом вагітності, або символізували родючість – бо ж Змій в трипільські і дотрипільські часи часто виступав символом чоловічого начала.

Спіральні форми змій на кадуцеї та інші подвійні спіралі символізують рівновагу протилежностей. Цей самий зміст – у відомому знаку «інь-янь», виникнення якого уходить в доарійські часи бога Дива і який є різновидом подвійної спіралі.
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Символіка»:
Більше тем:
Найцікавіше:
Згадай себе!
 
 

Найкращий державний устрій для будь-якого народу - це той, який зберіг його як ціле”
Мішель Монтень

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.