Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Олексій Мочанов: «Водій, тисни на газ, але знай міру!»

Власна безпека 49445 переглядів

Опубліковано - 1.05.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Олексій Мочанов
Олексій Мочанов
На травневі свята багато хто з вас поїде подорожувати - українськими дорогами або закордонними автобанами. Не вдасться нині вирватися з міста - попереду літо, море, пляжі…

У будь-якому випадку стануть в нагоді поради Олексія Мочанова, чемпіона України, майстра спорту по раллі, пілота Racing Team Ukraine, експерта-ведучого програми «Екіпаж».

САМ СОБІ ШТУРМАН

- Важливо продумати час старту. Наприклад, до Львова небажано виїжджати з Києва в другій половині дня, а до Москви - рано вранці: всю дорогу сонце лупитиме прямо в обличчя. Погано покидати великі міста після обіду в п'ятницю і повертатися в недільний вечір - завжди щільний трафік через дачників і заміських круїзерів.

Якщо маршрут невідомий, потрібно увесь його заздалегідь виписати з карти на листок формату А4 через ключові точки - населені пункти, номери доріг і з'їздів, приблизні відстані між ними. Картою або атласом в дорозі користуватися незручно і небезпечно, а по листку можна контролювати переміщення навіть на ходу. Важливо не забути при виїзді з міста напроти поста ДАІ або знаку «кінець міста» обнулити одометр - лічильник пройденого добового кілометражу.

ЛЯПАНЦІ ЗА БОРТ!

- Заздалегідь слід заправити автомобіль, залити повний бачок обприскувача лобового скла, перевірити і виставити максимально допустимий заводом тиск в колесах (включаючи запаску!), кинути за сидіння пару пляшок води (обов'язково одну негазовану), узяти з собою пару шоколадки з горіхами, яблуко, банан. жуйку. Зняти з брюк ремінь, розстебнути верхній гудзик, перевірити наявність сонцезахисних окулярів, дисків в чейнджері. Якщо його немає, викладіть диски на переднє сидіння або під руку пасажирові.

Влітку не надягайте в дорогу шкіряні кросівки і у жодному випадку - ляпанці або тапочки. Потрібно мати хоч би пару правильного зручного взуття для автомобіля. У холодний або прохолодний час заздалегідь подумайте про одяг за кермом, щоб не потіти і не мерзнути. Якщо светр - то не під горло, якщо сорочка - то з розстебнутим коміром. Ніяких напівчобіт - слизько і жарко.

Краща температура на клімат-контролі - 22 градуси. Переважно поставити обігрів спочатку на автоматичний режим, потім розвести потоки «на скло і ноги». Влітку в режимі кондиціонера потрібно використовувати середні дефлектори на панелі, подати в них повітря «+21 авто» і підняти направляючі вгору, відвівши повітряний потік від обличчя і направивши максимально в стелю.
«Клуб автомандрівників України» - подорожуємо разом! Фото - autotour.com.ua
«Клуб автомандрівників України» - подорожуємо разом! Фото - autotour.com.ua
КАВА З МОРОЗИЛКИ

- Перед виїздом не забудьте про туалет - потреба ця мала, але зла! Якщо подорож починається рано вранці, у жодному випадку під час сніданку не пийте ніякої рідини ДО кави. Тільки навпаки: спочатку кава, потім вода або сік. Інакше «на клапан» всю дорогу тиснутиме не по-дитячому. Під час їзди на дуже великі відстані (для мене це більше тисячі кілометрів в день за один присід) приготуйте «каву по-ралійному» - на літр води 7 ст. л. розчинної кави, 7 ст. л. цукру, остудити, залити в літрову пластикову пляшку і максимально охолодити. Як правило, літра вистачає на три тисячі кілометрів. Тільки важливо не зловживати - ніякої користі для здоров'я «рідкий будильник» не приносить.

Курцям важливо узяти з собою в дальню дорогу не улюблені звичайні сигарети, а максимально легкі - в дорозі куріння не стільки задоволення або звичка, скільки ситуативна потреба. Виїжджаючи вранці, важливо утриматися від куріння першу годину - голова довше залишиться свіжішою і менш втомленою надвечір.

ХАЙ БУДЕ СВІТЛО!

- Не варто для траси міняти регулювання сидіння на більш розслаблене - хай посадка буде такою ж правильною і зосередженою, як при щоденних поїздках містом. Їхати слід з включеним ближнім світлом фар цілу добу, але без протитуманок - подумайте про стрічних, і не на габаритах, - подумайте про себе.

У темний час настійно рекомендую включати в салоні світло, хоч би одну з лампочок над дзеркалом. Ефект приголомшливий - очі не втомлюються зовсім. Це як різниця між переглядом телевізора в кімнаті без світла і з включеним торшером або бра. Реально одна з найбільш безцінних порад від далекобійників, якою користуюся завжди!

Пристібайтеся! Це навіть не обговорюється.
8 годин - і ви на морі!
8 годин - і ви на морі!
ШВИДШЕ НЕ ОЗНАЧАЄ КРАЩЕ

- Тепер про головне - швидкість пересування по трасі. Практично ніколи не їжджу більше 140 км/год. Найкомфортніша, економніша і безпечніша швидкість. На хорошій, з двома смугами, дорозі можу місцями, де упевнений на 101%, підняти швидкість до 150-160 км/год. Швидше їздити відучила наша з Максом Салюком тренувальна Subaru Impreza Prodrive - після 160-ти (це 4 тисячі обертів двигуна на 6-ій передачі) витрата просто атомна. Це не тільки і не стільки додаткові безглузді фінансові витрати в дорозі, скільки мінімум ще одна зупинка на дозаправку повного баку - 6-8, а то і 10 хвилин. Можна всю трасу їхати на 20-30 км/год повільніше і приїхати в той же час! Висока середня швидкість складається не з високої максимальної, а з ретельної підготовки до поїздки і стабільної їзди з мінімумом запланованих зупинок. При необхідності дальніх переїздів краще скоротити час на сон, чим підняти максималку.

СЛОВО ВОДІЯ-ЗАКОН!

- Якщо в салоні пасажири, домовтеся відразу, що водій - головний і єдиний персонаж, що ухвалює рішення, суперечки з яким в дорозі марні. На 500 км я зазвичай планую одну зупинку приблизно на півдороги - сумістити заправку машини і зворотну процедуру для екіпажа в одному місці і в один час, протерти фари і скло від мошкари і багнюки (стануть в нагоді очищувач скла, вода, губка і рулон паперових рушників). На решті маршруту будь-яка зупинка - це різке падіння середньої швидкості і необхідність її надолужувати. Тому через населені пункти я не вишиваю - зупинка біля ДАІ для пред'явлення документів абсолютно не вписується в графік руху. Там, де знаю або відчуваю, що стоять патрулі, їду строго в рамках правил, навіть якщо осьову намалювали 10 років тому. По хорошій широкій дорозі на швидкій, технічно справній машині можу трохи придавити педаль газу, але як тільки згадую, скільки знайомого і дуже тямущого народу перебилося в безпечних на перший погляд ситуаціях, - все одно скидаю швидкість в свій звичайний режим.

Ще раз повторю. Якщо грамотно спланувати поїздку і контролювати ситуацію в дорозі, то навіть при максимальній швидкості «всього» 140- 150 км/год нескладно витримати среднюю 115-120 км/год. Перевірено багато разів. А це проїзд траси Київ-Одесса за час трохи більше 3,5 години, нікуди не поспішаючи і нікого не підставляючи. Або 8 годин з Києва до Ялти, включаючи гірську дорогу від Сімферополя!

Довідка: Олексій Мочанов. Пілот команди «Racing Team Ukraine», експерт телепрограми «Екіпаж» на Першому Національному, інструктор-випробувач на Північній Петлі Нюрбургрінга (найстаріша, відоміша і небезпечніша з нині існуючих гоночних трас в світі), інструктор-методист Центру контраварійної підготовки «Альфа-щит». За його спиною сотні випробувань цивільних і гоночних автомобілів і шин, десятки тисяч кілометрів тестових доріг від Сахари до заполярної Фінляндії. Чемпіон України по автомобільному слалому, володар Кубка України з раллі на серійних автомобілях. Майстер спорту України і Росії з автоспорту. 12 рекордів швидкості, 9 з яких - абсолютні.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Власна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращий державний устрій для будь-якого народу - це той, який зберіг його як ціле”
Мішель Монтень

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.