Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Депутатство як хвороба, що передається через вибори

Політика 19170 переглядів

Опубліковано - 10.12.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Депутатство як хвороба, що передається через вибори
Українська політика вражена страшною епідемією. Тотальна корупція руйнує всі надії на розвиток державності та демократії в суспільстві. Одна із причин засилля хабарництва та непрозорості владних структур – це застій політичного середовища.

Згідно з українськими законами, депутат може обиратись до Верховної Ради безмежну кількість разів. Народний обранець, що з одного парламентського скликання переходить в інше, часто навіть кардинально змінюючи партійну та фракційну приналежність, - як корок у пляшці блокує прихід нової, свіжої, молодої політичної еліти до влади. Справа доходить до абсурду – після дострокового розпуску парламенту за бездіяльність у наступне скликання приходять ті ж самі політики.

Пристосувавшись до державних фінансових джерел, політичні динозаври тримаються за грошові та ресурсні годівниці протягом довгих років. Ротація політиків відбувається лише за однієї умови: якщо молоді бізнесмени купляють собі місця у виборчих списках. Молоду кров без фінансового вливання у партійну казну до прохідної частини списку не беруть.

Молоді політичні паростки в’януть поряд зі старим бур’яном, що глибоко пустив коріння в надра української влади. Суспільство визріло для оновлення керівної еліти. Взявся за благородну справу Арсеній Яценюк, коли на посаді спікера парламенту задекларував, що вдосконалить систему голосування "Рада". Ноу-хау від Яценюка полягало в тому, що кнопка для голосування депутата містила спеціальний датчик, який мав ідентифікувати того, хто на неї натискає. За задумом екс-голови парламенту, це призвело б до того, що бізнесмени-олігархи, які купляють місця у списках, а потім не ходять на роботу, перестали б балотуватися на виборах. Адже голосувати хтось інший за них не зміг би, а полишати свій бізнес заради щоденних голосувань у парламенті вони б не стали. Важко уявити, як Рінат Ахметов щодня приходить у парламент, щоб голосувати, наприклад, за соціальні закони.

Утім, в Арсенія Яценюка нічого не вийшло, минув майже рік, він навіть втратив свою посаду, а "чергові" депутати й досі збирають картки, щоб під час голосування "виявити позицію" своїх відсутніх на робочому місці колег. Так, наприклад, у вівторок під час голосування за спікера Володимира Литвина з-поміж інших фізично відсутніх у залі депутатів "голосувала" і картка Святослава Вакарчука – три місяці тому він склав свої депутатські повноваження.

Удосконалення системи голосування "Рада", очевидно, допомогла б у вирішенні проблеми застою політичного кола. Утім, є спосіб, який враз ліквідував би цю проблему. У Конституції України написано: "Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування." Жодного слова про те, на скільки термінів має право бути обраний громадянин. Немає обмеження у кількості приходів до парламенту і в Законі "Про статус народного депутата".

Лобісти збереження таких "прав і свобод" переконують, що забрати у громадянина можливість необмежену кількість разів бути обраним до влади – це значить урізати конституційні права людини. Але ж в обмеженні кількості обрань у парламент немає нічого неприродного для України. Адже, наприклад, час перебування на посаді Президента, згідно з Конституцією, не може бути більшим за 2 терміни. Тобто, принцип вливання свіжої крові та недопущення приростання політиків до крісел та ресурсів в українській свідомості є.

Громадські організації вже не раз піднімали питання необхідності запровадити такий "ліміт". Утім, не дивно, що парламентарі і не думали рубати гілку, на якій сидять. Адже з кожним приходом у парламент через "набутий досвід" та зв’язки вони долучаються до вирішень усе більших "державних справ" - тобто до розподілу все значніших фінансових ресурсів.

Від “Аратти”: Таке “долучення” до державних справ вже давно отримало власне суспільне визначення - дєрібан. Для прикриття цього дійства часто використовуються вислови-омани: "ці руки нічого не крали", "бандитам-тюрми", "чесна влада". Тому, шановні виборці, будьте уважні, коли в черговий раз почуєте від політиків ці слова. Це означає, що вас вкотре ошукали.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.