Аратта - На головну

6 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На перехрестях шлюбу. Долаємо кризи

Психологія та стосунки 22699 переглядів

Опубліковано - 29.09.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Сімейна криза так само, як і все навколо, має свій початок і кінець. Головне - долати труднощі разом.
Сімейна криза так само, як і все навколо, має свій початок і кінець. Головне - долати труднощі разом.
Сімейні кризи – складні перехрестя, через які проходить подружжя. Це завжди сварки і переживання, сльози і примирення. Чоловікові й дружині важливо пам’ятати, що так буває, і розуміти: головне завдання – вийти з цієї кризи цілими і неушкодженими, зберігши сім’ю.

Це непросто. І вдається не всім. Але ті, хто успішно долає сімейні труднощі, живуть немов у казці – довго і щасливо.

Криза першого року

Одружуючись, обоє закоханих ще дивилися один на одного крізь рожеві окуляри, а потім настала пора перевірити на практиці, чи справді протилежності притягуються. У кожного – валіза звичок і віз вимог до своєї половинки, які склалися з власних фантазій і батьківського досвіду. Притирання один до одного – це проблема першого року шлюбу, перша кризова «ямка». Розлучення в цей час, на жаль, не рідкість.

Порада: озирніться на сім’ю, в якій виросли, пригадайте, як поводилися батьки в складні моменти життя. Ми багато в чому, часто навіть не усвідомлюючи, копіюємо поведінку своїх батьків, тому подумайте: які способи подолання криз готові від них перейняти, а від яких вважали б за краще відмовитися.

Криза трьох років

У сім’ї з’явилася дитина, і батькам доводиться освоювати нові ролі. Дружина втомлюється і відчуває себе пташкою в клітці. Чоловік вважає себе покинутим, обділеним увагою дружини. Дратівливість наростає, і в цей період пара знову опиняється на важкому перехресті.

Порада: криза трьох років переноситься сім’ями трохи легше, ніж решта. Щоб минути її успішно, подружжю потрібно більше часу проводити вдвох – гуляти, дивитися кіно, ходити в гості.

Криза п’яти років

До цього часу дитина вже трохи підросла, і жінка після кількох років «домашнього арешту» повертається на роботу. Нові труднощі: доводиться заново розподіляти обов’язки в сім’ї. Дружина, яка працює, вже не може з ранку до вечора варити обіди і виховувати спадкоємця – щось має взяти на себе чоловік. А він, уявіть собі, не готовий.

Порада: перерозподіліть всередині своєї сім’ї «зони» відповідальності. Якщо, наприклад, дружина господарює на кухні й ухвалює всі основні рішення, що стосуються будинку, хай чоловік відповідає за решту – наприклад, займається вихованням дитини. Розмовляйте один з одним — це допоможе легше вирішувати суперечності, які виникають. Старайтеся не просто поступатися, а шукати рішення, яке влаштує вас обох.
Том Евелл і Мерлін Монро у класичному фільмі “Сверблячка сьомого року” (1955)
Том Евелл і Мерлін Монро у класичному фільмі “Сверблячка сьомого року” (1955)
Криза семи років

Її називають кризою одноманітності: подружжя звикло один до одного, працюють, дитина росте, обов’язки розподілені – тиша й спокій, ось тільки чи спокій? У кожного з членів сім’ї з’являється потреба в нових емоціях. До того ж сексуальне життя теж часто стає рутинною справою, тому хтось з подружжя може почати цікавитися зв’язками на стороні. Цікаво, що в цей період чоловік піклується про збереження сім’ї більше, ніж жінка. Чоловіка цілком влаштовує стабільність сімейного життя і коханка. А ось коли сильне захоплення з’являється у дружини, вона частіше готова «кинути все» і піти до нового обранця.

Порада: подружні пари, які обговорюють свої почуття, легше виходять з кризи. Про почуття так само важливо розмовляти, як і про те, яким чином розв’язати будь-яку іншу проблему.

Криза чотирнадцяти років

Це найважча криза з можливих – і найнебезпечніший період. У дитини починається перехідний вік, вона стає дратівливою, «незручною», некерованою. Вік батьків наближається до 40 років, і їх підстерігає криза середнього віку. Вона змушує по-новому поглянути на життя, зокрема і сімейне, яке все частіше бачиться в сірих тонах. Виникає незадоволеність і прагнення щось змінити. Жінки починають більше займатися своєю зовнішністю, чоловіки, намагаючись повернути молодість, пускаються в любовні пригоди на стороні. І в цей період життя чоловіки кидають сім’ї частіше.

Порада: сімейна криза так само, як і все навколо, має свій початок і кінець. Будь-які труднощі переносяться набагато легше, коли знаєш, що вони обов’язково закінчаться.

Криза спорожнілого гнізда

Дитина покидає рідну домівку. Чоловік і дружина стикаються з новою проблемою: багато років вони жили для дітей і заради них, забували про себе, закривали очі на своє «хочу» – і ось тепер залишилися самі. Їм, виявляється, немає про що говорити, вони не знають як використати вільний час. Це не тільки сімейна, але й особистісна криза.

Порада: не віддаляйтеся один від одного – почніть заново знайомитися. Адже і після 20-25 років сумісного життя можна багато що відкрити і заново захопитися чоловіком. Починаючи сімейне життя, ми немов приходимо в школу. Це не тільки нове і цікаве, а й розбиті коліна, складні іспити. Якщо в першому класі насилу вдається виводити рівні палички, то вже через рік ми пишемо, не відчуваючи жодних незручностей. Так і в сім’ї: успішне подолання сімейних криз допомагає багато чому навчитися, зробити життя багатшим і різноманітнішим.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Світ відповідав розмірам людини,
І людина була мірилом всіх речей”

Михайло Волошин

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.