Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чому ми сваримося, або Дещо про мистецтво пиляти і прикручувати

Психологія та стосунки 21792 перегляди

Опубліковано - 16.03.2010 | Всі публікації | Версія для друку

«Пиляй, але знай міру!»
«Пиляй, але знай міру!»
Колеги по роботі подарували мамі з татом на весіллі пилку і гайковий ключ! Зі словами-побажаннями: «Пиляй, але знай міру!» та «Зумій вчасно прикрутити!». Гадаю, немає потреби пояснювати кому яку фразу було адресовано.

В дитинстві я дуже любила слухати розповіді про весілля батьків. Мені було цікаво, скільки було гостей, як співав хор під час урочистої реєстрації шлюбу, хто з сусідок допомагав готувати олів'є, і за яким журналом мод мама за дві ночі пошила собі таку прекрасну сукню. Мабуть мама розповідала і про подарунки, і про привітання, але мені запам'ятався чомусь тільки один дарунок, досить символічний. Колеги по роботі подарували мамі з татом пилку і гайковий ключ! Зі словами-побажаннями: «Пиляй, але знай міру!» та «Зумій вчасно прикрутити!». Гадаю, немає потреби пояснювати кому яку фразу було адресовано.

Пила, бензопила, бензопила «Дружба-2», пилочка, навіть лобзик... якими тільки лагідними словами часом не називають нас чоловіки. Я свято вірю, що я - лобзик (і то дуже маленький, з трохи стертими зубчиками), а от чоловік таки наполегливо гордо іменує мене бензопилою «Дружба-2». Я себе втішаю, що як би не було, але ж дружба! Та ще й - два. Тобто дружити нам удвох, аж поки правнуків не оженимо, і ніякою пилкою цю дружбу не розпиляти.

Мабуть, кожна жінка не раз ламала собі голову над тим, як зробити так, щоб і чоловік нарешті кран полагодив, і не хапатися для цього за ту злощасну пилку, зіпсувавши тим самим на кілька днів (у декого - тижнів) погоду в домі. Жоден дипломований психолог не дасть на це відповіді чи готового рішення. Тож спробуємо самі розібратися, чому роздратоване «Запиляла!» ми чуємо частіше за лагідне «Добре, кицю, за годинку я все зроблю». І давайте домовимося, що ми не будемо звинувачувати в цьому тільки чоловіків.

По-перше, чоловіки - як діти. Жінки це добре знають, і навіть чоловіки з цим погоджуються. А дітям потрібно що? Мама, іграшки, і щоб їх частіше хвалили. Мама в дитинстві на полуденок варила мус з журавлиною поливкою. А ви це робите? Ні, бо ви з дитсадка терпіти не можете запах манної каші, з якої той мус готується. Тож в хвилини непорозумінь у коханого коли-не-коли, а вирине з підсвідомості: «Мама була добрішою. Мама варила для мене мус з журавлиною поливкою...». От вам і перша складова для «Запиляла!».

Ідемо далі - іграшки. Ви постійно відтягуєте його від комп'ютера, не завжди радієте, якщо він йде з друзями на риболовлю (це майже як не пустити підлітка поганяти з друзями у футбол), кажете, що міняти ваш старенький «Деу-Ланос» на новий «Опель» в кризу не зовсім доречно. Знайома картина... трохи схожа на: «Мамо, купи цей синенький тракторець! - Ні, синку. Немає грошей та й взагалі ми поспішаємо до поліклініки». От вам і друга складова. Зрозуміло, що за такі захоплення «іграшками» ви його не хвалите.

А коли хвалите? Коли доніс додому премію, коли ви зранку вдоволено зітхаєте, згадуючи про щось недавнє, коли нарешті «вгадав» і подарував на 8 березня не каструлю-скороварку а духмяну новинку від «Булгарі»... А коли сам визвався помити підлогу і при цьому не помітив під столом розлитий дітьми компот, хвалите?... Отож. А треба хвалити.

А компот або самі витріть, або дітей попросіть, замість того, щоб невдоволено тицяти йому: «Ну хто ж так миє? Ну хіба тобі повилазило, що ти не побачив цю калюжу?». Всі вже зрозуміли, що це та сама третя складова. Складова «дитячості», яка гостро проявляється в ситуаціях, коли справа доходить до пиляння. Чоловік, як тринадцятирічний підліток буде глибоко в душі огризатися, ухилятися, ностальгічно згадувати, яка була добра мама, коли він пішки ходив під стіл... А назовні буде виходити «шкандаль»!

По-друге, часто нам самим подобається грати роль пилок. Ну треба ж реалізувати в дорослому житті те, що бачили і чули колись у дитинстві: «Скільки можна тебе просити - винеси ялинку!? - Риба моя, ще не час, ось мине китайський Новий рік - тоді». А ще подружка свердлить мозок: «Хай мій тільки спробує не посидіти з дитиною, коли мені треба сходити на манікюр - я йому такееееее влаштую!». От і закрадається зрадлива думка - я теж можу влаштувати в разі чого. А бува, на жінок нападає депресія через передчасно втрачену фігуру, недавно втрачену роботу і марно витрачений час (я зварила борщ, вареники, напекла пиріжків і нафантазувала десерт зі збитими вершками, а вони все змололи за п'ять хвилин і навіть не подякували) і їм просто нема куди подітися, як тільки «випилювати» своє невдоволення життям і ситуацією, що у такий слушний момент склалася.

По-третє, буває так, що в обох просто поганий настрій. І коли вона пиляє, а він намагається прикрутити, обидва думають: «Ну нічого, воно швидко пройде. Може сьогодні повний місяць чи магнітні бурі, і це на нас так негативно впливає». Щиро бажаю вам (і собі також), щоб серед усіх нападів «пиляння», відсоток таких, коли ви розумієте, що винні не ви, а атмосферні явища і розташування планет, був найбільшим. А ще не варто забувати про ПМС і гормони. І хоча чоловіки уперто не вірять в те, що вони існують, це не привід не брати їх до уваги. Чоловіки, ви ж не вважаєте, що Інтернету не існує тільки через те, що його не можна помацати? Отак і з ПМС. А про те, що рівень гормонів у вашої дружини (і не тільки вашої, і не тільки дружини) стрибає, як курс долара цього літа, вам скаже будь-який фахівець з «жіночих болячок».
«Милий, пити зайве шкідливо, пішли краще зі мною до спальні»
«Милий, пити зайве шкідливо, пішли краще зі мною до спальні»
Є ще одна важлива причина на те, щоб жінки пиляли своїх чоловіків. Любі наші, ми просто турбуємося про ваше здоров'я! Коли ми починаємо зудіти про те, що паління викликає негарні хвороби, ми не «каркаємо» (як ви часом вважаєте), а хочемо, щоб ви жили довго, щасливо і були здоровими. Якщо ми ненароком (коли ви якраз піднесли чарку до рота) обмовимося, що сусід кума дядька Михайла гигнув через оковиту у віці 43-х років, то це не через те, що нам охота поперемивати кісточки, або щоб зіпсувати вам апетит. Боронь Боже! Ми хочемо, щоб ви жили довго, щасливо і були здоровими.

Якщо ми вже вкотре застукали вас вночі біля холодильника, з промерзлою відбивною в роті, і тому, прийнявши звабливу позу, лагідним голоском шепочемо: «Милий, на ніч їсти шкідливо, пішли краще зі мною до спальні», це не через те... Ні-ні, саме через те, що ми хочемо бачити вас у спальні, а не біля холодильника. Але не тому, що ми жадібні й шкодуємо для вас зайву відбивну. З'їжте собі на здоров'я її зранку і пам'ятайте - ми лише хочемо, щоб ви жили довго, щасливо і були здоровими!

Так... З причинами нібито все зрозуміло. Але що ж робити, щоб чоловік дедалі рідше називав вас «механізмом, пристроєм, основною робочою частиною якого є інструмент для пиляння» (тлумачення слово «пила» взято зі словника)? Я просто перелічу все, що мені спало на думку, а ви виберіть те, що вам найкраще підходить, або ж придумайте щось своє. Отже, щоб ваша пилка від неробства вкрилася пилом варто:

Пам'ятати про його маму, іграшки і «треба частіше хвалити» - раз на пів року подолайте відразу до мусу з журавлиною поливкою і приготуйте цей смаколик для коханого; на час його риболовлі знайдіть собі цікаве заняття - сходіть разом з дітьми в кіно, або ж окремо до салону краси - поміняти зачіску; пообіцяйте, що як тільки мине хвиля кризи, ви неодмінно придбаєте «Опель». Можете навіть сказати, що заради цього ви готові пожертвувати тією гарненькою шубкою, яку ви вже давно набачили у вітрині магазину. Якщо він справжній супермен, він купить і «Опель» і шубку, а у вас буде нагода його похвалити!

Не беріть дурний приклад. Хіба не цьому вчила вас мама? Ну і що, що подружка Зінаїда так хвацько, що аж самій кортить спробувати, розповідає про «розборки», які вона влаштовує чоловіку! Зате про вашого чоловіка ніхто не може сказати, що він швендяє по Хрещатику під ручку із Зінаїдиною кумою.

У дні парадів планет, магнітних бур, гормонів, ПМСів і авралів на роботі (і його, і ваших) пийте заспокійливе. І не обов'язково це мають бути якісь пігулки, можна насолодитися чаєм із мелісою. Якщо бачите, що сваритеся якось неохоче, через силу, для годиться - підійдіть і просто поцілуйте чоловіка. Мені чомусь здається, що це повинно допомогти вам обом.

Турбуйтеся про його здоров'я постійно, а не тільки тоді, коли він підносить чарку до рота. Просвітницькі бесіди не завадять, але краще їх добре завуалювати і подавати у дозах «вода камінь точить». Пам'ятайте, якщо ви будете викидати цигарки зі словами «Я ж турбуюся про тебе!» і при цьому годуватимете самою «мівіною» або забудете купити так необхідний йому розчин для очних лінз, він не повірить, що вам справді є діло до його здоров'я.

Прикріпіть на холодильник «Список добрих справ», в який запишіть все те, про що ви так давно просите чоловіка: полагодити кран, винести ялинку, з'їздити до мами на дачу, повести дітей в цирк. Можете навіть ризикнути вказати дати - день, місяць, рік, коли ви почали його просити щось зробити. Можливо, побачивши на власні очі довжину списку і строки давності, чоловік і візьметься за голову. А разом з тим - за інструменти, облізлу ялинку і сапку. Щоб бути справедливою, заведіть такий список і для себе. Мабуть ви теж йому щось колись обіцяли, чи не так? Потім будете ставити «галочки» навпроти виконаного і хвалити - спочатку його, а потім себе.

Кохайте його і любіть себе!

Це все були поради для жінок. А що ж можна порадити чоловікам? Нічого кращого, ніж сказане колись моєму татові «Зумій вчасно прикрутити!» мені чомусь на думку не спадає...

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.