Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кращий захист від зомбування – стан пофігизму

Психологія та стосунки 30380 переглядів

Опубліковано - 6.06.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Кращий захист від зомбування – стан пофігизму
Щодня, сідаючи до телевізора з метою розслабитися і відпочити, ми з вами навіть не підозрюємо, що в цей час нас зомбують за допомогою сучасних технологій і новинок технічного прогресу навіюванням «правильних» думок і зручних сценаріїв поведінки. І немає жодної гарантії, що, подивившись перед сном улюблену комедію, ми не відкриємо балкон і не покрокуємо в небо.

Коли дивлюся російське телебачення, те вже наперед знаю: якщо будуть показувати сюжет з України, то він обов'язково буде негативної спрямованості. Так у Россі формують образ ворога.

А вороги у них усюди. США для звичайного росіянина, як червона ганчірка перед головою бика – саме відтіля йде всяка зараза.
Проте, нікуди від «Макдональдсів» і «снікерсів» подітися вони не можуть, а фільми на екранах – головним чином американські. Тому й мають роздвоєння особистості – начебто усе це потрібно щиро ненавидіти, а, з іншого боку, тільки це і є можливість любити. Отут і до постійного і нав'язливого психозу всієї нації недалеко.

Україна стала ворогом відносно недавно. З того часу, як з'явилася в нас реальна опозиція стабільній дружбі. Під час «помаранчевої революції» було таке відчуття, що росіяни під впливом телебачення зірвуться і масово поїдуть захищати «молодшого брата» від нависаючої американської погрози, що таїли в собі в сусідній країні націоналісти на чолі з Віктором Ющенко.

А зараз ми залишаємося ворогами вже за звичкою. Погано там у них на Україні живеться, тому що вибрали собі американського агента. Але ж ми попереджали… І щоб ще гірше їм стало (щоб зрозуміли почім фунт лиха) – піднімемо їм ціни на газ. І подивимося, чия візьме.

Однозначно, що росіян з телеекранів просто зомбують. Тобто постійно вселяють якісь потрібні для уряду тези. Причому російські психологи все частіше б'ють на сполох з цього приводу. «Коли негативні новини йдуть одна за одною і безпросвітно, і немає позитивних, тоді їхній вплив на психіку людини завжди негативний», – стверджує фахівець у цій області С. Сафуанов.

Телебачення, безсумнівно, впливає на психіку і на психічне здоров'я. Психічне здоров'я – не тільки відсутність психічного розладу, це й особистісне благополуччя: самооцінка, здатність вільно виражати свої можливості, самореалізовувати творчі здібності, відчуття, автономності, незалежності. Це не тільки медичний аспект, але і психологічний, соціальний і моральний”, – каже він.

Суспільною думкою особливо ефективно навчилися керувати журналісти, що виконують визначене замовлення зверху. А молоді, початківці, уже перебирають досвід своїх старших колег. “Не знаю, наскільки це залежить від журналістів, але я б порадив більш пропорційно подавати інформацію, враховувати співвідношення негативної і позитивної інформації в тих же новинних програмах... По-перше, коли показують дуже багато насильства, криміналу, то в людини відбувається деяке емоційне притуплення. Він уже не виявляє нормальне для нього переживання, він звикає. Коли ми бачимо, що на зупинці лежить побита людина, ми проходимо мимо, багато в чому це пояснюється таким впливом. І другий момент цього впливу, що теж негативно впливає на психічне здоров'я, це коли показують, який жахливий світ навколо, то в людини неминуче виникає страх перед цим світом, по-друге, дуже часто виникає потреба в превентивній агресії. Якщо світ небезпечний – я можу завдати випереджального удару по якихось об'єктах цього світу”, – каже психолог.

Так само і з фільмами, де відбуваються постійні вбивства, і які перенасичені насильством. Причому сам по собі сюжет може і не викликати агресію, але якщо в людини є готовність до цього, то це благодатний ґрунт, і ця агресія рано чи пізно виявиться.

На думку психолога, позитивно на психіку людини можуть впливати, наприклад, передачі про тварин і природу. Адже Природа – це засіб релаксації, навіть у звичайному житті.

І, звичайно, рекомендує поменше дивитися телебачення під час виборів, коли атмосфера навмисно нагнітається, і в стані такої паніки людина стає більш здатною до навіювання. А коли в людини виникає паніка чи агресивні імпульси, він фактично відмовляється від своєї особистості, і його поведінка починає регулюватися чи ледве не тваринними інстинктами. І в цьому сенсі, коли відключаються вищі центри свідомості - цінності, наші життєві установки, - маніпулювати свідомістю дуже легко.

Обережно: телебачення нас зомбує!

Щодня, сідаючи до телевізора з метою розслабитися і відпочити, ми з вами навіть не підозрюємо, що в цей час нас зомбують за допомогою сучасних технологій і новинок технічного прогресу навіюванням «правильних» думок і зручних сценаріїв поведінки. І немає жодної гарантії, що, подивившись перед сном улюблену комедію, ми не відкриємо балкон і не покрокуємо в небо. З подібною заявою кілька років назад виступив Віктор Штерн, доктор психологічних наук, член російської громадської організації “Лікарі за права людини”.

Доктор вважає, що по наших вулицях уже давно ходять справжні зомбі: “Я абсолютно упевнений, що кожен третій, чи навіть другий – зомбі. Зомбування – це вплив на підсвідомість, підпорядкування людини своїй волі”.
За його словами, “практично будь-який журналіст – це інтуїтивний зомбіст, якщо можна так сказати. У вас професія така: вселяти читачу істину. Чим більш ненормальний журналіст, тим він більш талановитий, більш тонко відчуває, як краще впливати на співрозмовника
”.

Віктор Штерн стверджує, що масове зомбування почалося в Америці в 1930 роках з моменту винаходу звукового кінематографу. Ніби-то саме тоді як експеримент у кінотеатрах демонструвалися фільми, у які між художніх кадрів були вмонтовані кадри з рекламою товарів. А винахідникам діючого методу навіть був виданий патент. І тільки значно пізніше вплив на психіку людей почали вважати злочинним діянням.

Утім, горезвісний ефект 25-го кадру на телебаченні, як у кінотеатрі, використовувати неможливо – отут трохи інші технології. Але принцип той самий – під час монтажу програми «підклеюють» кадри з якоюсь інформацією, що око побачити не встигає, але мозок її фіксує на підсвідомому рівні і видає як власну думку людини. Психолог згадує одну з програм скандального Сергія Доренка, яку обробили на комп'ютері і побачили вмонтовані жахи… Наприклад, поруч з головою мера Москви Юрія Лужкова проявилися якісь незрозумілі плями. І якщо ці плями накласти одну на одну – виходить обличчя дитини, що плаче. Асоціація не дуже приємна, особливо для вразливих людей. Інший же політик Примаков у тій самій програмі виявився взагалі в купі фекалій…

За твердженням психолога подібний метод використовується скрізь: у рекламі, у шоу-бізнесі, в музичних кліпах… У науково-дослідному інституті при МВС якось виявили, що в кліпі “Скачки” групи “Машина врємєні” зашифрована прихована реклама презервативів. Можливо, музиканти про це й не знали. Але кліпмейкер просто таємно уклав контракт із деякою фірмою, що йому добре заплатила, за таку рекламну продукцію.

Методів наукового і ненаукового зомбування безліч. До останніх відносяться, наприклад, шахраї, що вміють на вулиці за кілька хвилин так обробити жертву, що вона готова все їм віддати відразу ж без зволікання...

Віктор Штерн говорить, що в шоу-бізнесі зомбування поставлено на потік. Інакше як пояснити, що безголоса співачка з кінською фізіономією за короткий час стає «зіркою» і продає мільйони дисків зі своїми записами? Навіть шлюбні союзи створюються під впливом... Наприклад, Киркоров з Пугачовою, що довгий час жили в шлюбі. “Ви розумієте, за гроші, навіть за великі, ніхто з неприємною йому людиною жити не зможе, а от за допомогою зомбування буде. Пугачова абсолютно точно має здібність до гіпнозу. Чого казати, подивіться, як вона зал заводить”.

Виявилося, що людина краще піддається психологічному програмуванню в стані напівдрімоти, медитації, наркотичного сп'яніння… Наприклад, за допомогою монотонного голосу, коли буває достатньо в потрібний момент погладити її потилицю, ближче до шиї. Так заспокоюють плачучих дітей.

А кращий захист від зомбування, на думку Віктора Штерна, – стан пофігизму: “Адже, щоб людину загіпнотизувати, необхідно, щоб вона сама цього хотіла і не пручалася. Звичайно ми знаходимося в стані “прийому інформації” і легко підхоплюємо “вірус зомбі”. Тому, володіючи сучасними методиками, ти маєш необмежену владу, можеш стати президентом, одержати все і змусити виконувати інших людей будь-які твої накази...”.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли хоч в невеличкій частині народу жевріє ідея незалежності, коли хоч частина народу має змогу виявляти волю нації, то це ліпше, ніж коли нидіє цілий мозок нації в рабстві, атрофуючи в цілій нації волю до самостійного життя”
Дмитро ДОНЦОВ

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.