Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Навіщо людині потрібно пізнати саму себе?

Психологія та стосунки 35743 перегляди

Опубліковано - 13.07.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Навіщо людині потрібно пізнати саму себе?
За загально буддистським світоглядом, першою з трьох основних отрут, через які виникають усі страждання і помилки людини в житті, є незнання її про свою власну природу.

В давнину на храмі Аполлона в Дельфах було накреслено вислів: «Пізнай самого себе». Вважалося, що цей вислів було передано від давньогрецького бога Зевса своєму синові Аполлону, який, згідно з міфами, і заснував цей храм. А оракул дельфійського храму в свою чергу провіщав істину, передану від богів людям. Філософ Сократ після відвідування дельфійського храму взяв цей вислів за основу свого філософського пізнання. Він звернувся до вивчення місця людини у світі, перенісши його, за висловом Цицерона, з небес на землю.

Минуло чимало років з тих пір. Однак ставлення людини до свого місця в світі сьогодні далеко від сократівского. Небагато людей в усі часи були готові погодитися з тим фактом, що вони самі творять своє власне життя.

Чому ж важко прийняти людині всю міру відповідальності за себе, звернутися передусім до самого себе? Коріння такої загальної нелюбові до поняття відповідальність широке і йде глибоко в людську історію. Нав'язувані принципи, становлення релігійних догм як основних в житті людей зводилися до постулату: “шукай ворогів своїх зовні себе. Май надію на милість вищих сил, не намагайся щось змінити у своєму житті. Бо все є провидіння, від тебе мало що залежить”. Рок, фатум, доля - похідні такого трактування людського існування. Звичайно, міркувати про те, правильно це чи ні, і що є істина в останній інстанції, - суперечливо. Так як не можна навести остаточних доказів, що підтверджують їх істинність або хибність.

Але! Легше порівняти результати, які дає людині різний підхід до самовизначення себе в цьому світі. Якщо цей підхід робить людину щасливою, а її життя - повноцінним і наповненим, то підхід або принцип можна сміливо вважати вірним. Якщо ж ні, то підхід навряд має право на існування, якщо тільки людина не хоче все життя страждати і приймати ці страждання як природну даність. Тому можна порівняти: що дає людині позиція зняття з себе відповідальності за власне життя і позиція повного її прийняття. Іншими словами, куди звернений погляд - всередину людини, в її сутність, або ж навколо неї.

Бути чи не бути?

Людина, яка повністю покладається на провидіння і живе за принципом «не ми такі, життя таке», сприймає всі події, що відбуваються в її житті як випадковість. Невдача, негаразди на роботі, в спілкуванні з оточуючими, особистому житті - все списує на невдалі обставини і погану долю. Спрямований у свій бік негатив сприймає як несправедливість і відчуває власне безсилля щось змінити в кращу сторону.

У загальному і цілому, такий підхід по-іншому можна назвати позицією жертви. Жертви, яка звикла плакати, скаржитися і шукати ворогів навколо себе. Для неї світ сповнений небезпек і ворогів, будь-яка невідповідність особистих планів життєвим обставинам - є підступами фатуму, несправедливості і горезвісного закону підлості. Така ось безрадісна картина, що склалася в голові з народження. Все це - результат загальної омани відносного місця людини в навколишньому світі.

Навпаки, іноді зустрічаються ті, хто хоча б частково приймає постулат про відповідальність і особистий вибір за власне життя. І готовий дивитися на навколишній світ як на відображення особистого внутрішнього світу, своїх поглядів на нього і людей в ньому. Хоча, звичайно, перша категорія є домінуючою. Що не дивно, бо всі ми вийшли з суспільства (християнського, - прим. "Аратти"), яке, в свою чергу, розвивалося за схожим напрямком протягом багатьох століть. Внаслідок чого серед людей так поширена позиція жертви і жертовності.

Знімаємо маски

Навіщо ж людині потрібно пізнати саму себе? Перш за все, це допоможе визнати відповідальність за власне життя. З позиції відповідальної людини вже легше розглядати життя як наслідок думок, закладених з дитинства програм, установок і догм. Життя - як відображення того, що людина всередині самої себе готова отримувати від нього, до чого вона внутрішньо налаштована, відносно чого упереджена і на які реакції запрограмована.

Повноцінність і спроможність такого підходу підтверджується практикою. І той, хто, долаючи власний опір, здатний взяти на себе відповідальність за своє життя, бачить у навколишній дійсності не загрози і перешкоди, а нові можливості, в собі - творця власного життя.

Повторимо давньогрецький вислів: «Пізнайте самого себе». Зніміть з себе маску жертви. І як тільки буде зроблений цей перший крок - покладена на власні плечі відповідальність за своє життя, - розчиниться в небуття жертовність. Адже ніхто, крім самої людини, не визначає якість її життя. Секрет сприйняття реальності прихований в ньому самому. У його думках, упередженнях, установках і т.п. Все це дивним чином створює фільтри сприйняття, через які ми бачимо світ таким, яким вже заздалегідь готові його побачити. Як тільки приймаєш на себе відповідальність, розуміючи, що світ є відображенням твого внутрішнього Я, і починаєш відповідно змінювати себе і своє ставлення до світу, то змінюється сама реальність.

У цій новій реальності вже немає місця драматизму і надлому, звинувачень і горезвісного «полювання на відьом». Повертаючись до вислову Сократа, можна сказати: якщо ви хочете розібратися з власним життям, шукаєте причини, чому воно склалася так, як склалася, то пізнайте самого себе. І ви знайдете саме в собі те, що визначає саме вашу реальність. І тоді вже можна вирішувати, що робити далі, щоб перевести життя на якісно новий рівень.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.