Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Іноземні бізнесмени сміються з українських податків на туалетний папір і називають державу аферистом

Економіка та фінанси 19769 переглядів

Опубліковано - 8.06.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Іноземні бізнесмени сміються з українських податків на туалетний папір і називають державу аферистом
Іноземці, інвестуючи в Україну, готові ризикувати, але вони абсолютно безпорадні перед особливостями місцевої законодавчої системи.

Тойво Рейконен, фінський ресторатор, мабуть, ніколи не забуде історію про те, як він допомагав відкривати в Україні ресторан. "Це були дев’яності, тоді всі питання вирішувалися через знайомих, або як кажуть у вас: "по блату". Ми відкрили ресторан, а на другий день туди навідалися місцеві кримінальні авторитети і розстріляли барну стійку з автомата. Як з’ясувалося, ми просто не оплатили послуги "даху" і з нами круто розібралися",- згадує мешканець Фінляндії.

Зараз, за його словами, бізнес у нашій країні набув більш цивілізованих рамок, але вести його все ще непросто. Справа не в тотальній зайнятості ніш, навпаки - багато сфер бізнесу ще не заповнені і конкуренція дуже слабка, а в особливостях законодавства, адміністративних бар’єрах та негласних правилах ринку.

Паперові нюанси

Найбільше іноземців дивує нелогічність податкової системи. "У нас теж високі податки, але у нас зрозуміла система податкових відрахувань. У вас все зроблено для того, щоб бухгалтер просто жив на роботі. Зокрема, щоб скласти звітність за всіма податковими виплатами, бухгалтеру в Україну потрібно майже 657 годин на рік, в країнах Європи та Центральної Азії 302 години, в ОЕСР всього 180 годин", - говорить Отмар Бургер, австрійський підприємець.

Окремої уваги заслуговує експортний ПДВ - не секрет, що більшість іноземців стикаються з проблемою з поверненням цього податку. "В даному випадку ваша держава виступає аферистом, за законом прописаний механізм повернення експортного ПДВ, і держава обіцяє його повернути, а на ділі ми маємо проблеми з державними гарантіями", - обурюється один з грецьких підприємців, що побажав зберегти анонімність.

Варто згадати і загальне податкове навантаження на підприємства. Так, у підсумку підприємства в Україні повинні віддавати 57,1% від отриманого прибутку, в країнах ЄС податкова ставка менше - близько 40%.

"Але найсмішніше, щоб списати такі речі як чай, кава, туалетний папір - я в своєму українському офісі зобов’язаний щомісяця збирати цілу комісію, підписувати купу паперів. У вас не можна писати, що туалетним папером в офісі користуються співробітники, вона, виявляється, тільки для клієнтів. Адже якщо пишеш, що нею користуються співробітники, то виникають питання з оподаткуванням", - зізнається Штеффен Бауер, німецький підприємець.

"У нас запросто я можу списати представницькі витрати: обід з партнером або з клієнтом, поїздку на таксі (якщо вона необхідна по роботі). В Україні ж для цього, по суті, потрібно мати "чорну" касу. Тут взагалі вкрай складно вести "білу" бухгалтерію", - говорить Тойво Рейконен.

Чимало часу забирає у підприємців і зайва забюрократизованість багатьох процесів. "У нас для того, щоб відкрити підприємство потрібно два тижні, у вас на це йде, в кращому випадку, майже в два рази більше часу", - розповідає Бенжамін Паскаль, бізнесмен з Франції.

Звертають увагу іноземні підприємці та на отримання всіляких дозвільних документів для ведення бізнесу. Ось самий наболілий приклад - будівельна галузь. Там, до недавнього часу для того, щоб почати зведення об’єкта, забудовник зобов’язаний був отримати понад 60 дозвільних документів, на що, в цілому йому було потрібно більше року. Для порівняння: за цей час за кордоном вже зводять висотний будинок.

Служба по дружбі

Але не тільки податкові та бюрократичні сюрпризи гальмують інтерес іноземних бізнесменів до нашої країни. Значну роль відіграють приховані чинники - корупція і нечесна конкуренція. "Або ти граєш за місцевими правилами і "дружиш" з чиновниками, або ти чесний бізнесмен і в тебе, швидше за все, якщо ти, звичайно, не величезна міжнародна компанія, тут нічого не вийде", - розповідає німецький підприємець, який відкрив тут кілька закладів громадського харчування. "Чиновник затягує розгляд документації і це часто натяк на хабар", - погоджується англієць Маркус Німмус.

Втім, хабар не завжди гарантує результат. Так, наприклад, один виходець з Туреччини, вирішив налагодити тут будівельний бізнес. Проблеми почалися ще на кордоні - він не зміг ввезти потрібні йому матеріали, знайомий експедитор, який співпрацює з одним з великих морських портів України, пообіцяв залагодити це питання за 20 тисяч доларів, але домовитися так і не зміг. Гроші теж не повернув. Питання вирішилось лише після того, як турецький бізнесмен взяв у долю впливового бізнесмена з Донецька.

Ізраїльські підприємці розповідають один одному історію про нескромні апетити "Укравтодора". Суть історії в наступному: декілька років тому, однією з дорожніх компаній, яка вирішила взяти участь в тендері на будівництво доріг в Україні співробітники "Укравтодору" запропонували за перемогу в тендері "відкат" у розмірі ... 70% від загальної кошторисної вартості проекту. Від участі в конкурсі, так само як і від інвестицій в нашу країну, ізраїльтяни, звісно, відмовилися.

Схожі були проблеми, до кризи, і в будівельній галузі. "У 2007 році ми вирішили відкрити фітнес-центр, розрахований на широку аудиторію (тоді ще в Києві відчувався дефіцит нормальних клубів за доступними цінами). Знайшли занедбане футбольне поле, прийшли в київську мерію з цією пропозицією. Нам пообіцяли допомогти. А через два дні до нас прийшов якийсь бізнесмен, який заявив, що це його земля і запропонував її нам продати за сім мільйонів доларів. Як же так могло статися, що ділянка за два дні змінила власника?"- дивується житель Литви.

Не подобаються іноземцям і те, як ведуть свій бізнес їхні українські конкуренти. "Тут все ще діють негласні правила регулювання ринку: заплати, умовно кажучи, пару тисяч доларів співробітнику податкової, УБЕЗ або іншим перевіряючим органам і контору твого конкурента прикриють. Для українських бізнесменів – це звичне явище, для нас – дикість", - пояснює підприємець з Греції.

До слова, свого часу цей бізнесмен інвестував свої гроші в продукти харчування - він займався постачанням продуктів з Греції, але дуже швидко був змушений відмовитися від цієї справи. Як виявилося, його головним конкурентом був один з впливових українців і у той час займав високу посаду. "Мене просто замучили перевірками, мій товар стояв місяцями на кордоні, а одного разу мені зателефонували і сказали: "не хочеш все втратити - продавай нам свій бізнес і йди". Я послухався", - зізнається бізнесмен.

Все гірше і гірше

Настрої іноземних бізнесменів підтверджуються і звітами різних міжнародних організацій. Згідно з Всесвітнім економічнім форумом "Світовий рейтинг сприяння торгівлі" за 2012 рік, Україна посіла 86-е місце із 132 країн світу щодо легкості ведення бізнесу. Нагадаємо, що за останнім рейтингом у 2010 р. Україна посідала 81-е місце серед 125 країн, в 2009 р. - 71-е серед 121 країни, в 2008 р. - 68-е місце серед 118 країн.

Зокрема, за ефективністю митного управління Україна опустилася зі 110-го на 126-н місце, порівняно з 2010 р., за прозорістю управління кордонами - зі 102-го на 123-е, за регулятивним середовище - зі 117-го на 125-е місце.

Причому, це далеко не єдиний рейтинг, де Україна постає в не дуже вигідному світлі для потенційних інвесторів. Так у звіті Світового банку "Ведення бізнесу - 2012: поліпшення умов діяльності підприємців", Україна посіла 152 місце серед 183 країн, в 2011 - 149.

"В Україні погіршилися показники корпоративного управління і макроекономічної стабільності, дотримання прав людини в роботі правоохоронних органів і критично знизився рівень освіти. Крім того, збільшився ступінь держрегулювання бізнесу", - зазначають у британської консалтингової компанії Maplecroft.

Така ситуація вже позначитися на інвестиційних показниках. Згідно з дослідженням аудиторської компанії "Ернст енд Янг" за 2010 рік кількість проектів, реалізованих за рахунок прямих іноземних інвестицій, скоротилася на 33%. Гірше в Європі справи йшли лише в Португалії, яка нині переживає серйозні економічні проблеми.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Економіка та фінанси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.