Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Не хочете сутичок - збирайтеся групками по 100 000

Власна безпека 49236 переглядів

Опубліковано - 17.07.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Не хочете сутичок - збирайтеся групками по 100 000
Про Беркут, настрої в МВС, та події під Українським домом. Розмова з фахівцем з підготовки спецпідрозділів.

- Як би ти взагалі змалював психологічний портрет бійця «Беркута»?

- Система дуже впливає на тих, хто потрапляє до МВС. Кілька місяців і це зовсім інші люди. З’являється чіткий поділ у сприйнятті оточуючих: є «ми» і ті хто без погон. Кожного «цивільного» вони сприймають, як потенційного порушника правопорядку. Патріотизм правоохоронців – прорадянський. Носять «георгієвські стрічки», пишаються «Великою перемогою». Навіть україномовні хлопці з сіл з Центральної України проходять цю світоглядну еволюцію. Їм, як людям, що працюють в Системі хочеться, щоб Система була великою і потужною. Тому є певна ностальгія за СРСР.

- Але яка їхня мотивація? Чому вони працюють за невеликі гроші? Чи мають вони якісь «ліві» доходи?

- Більшість бійців за будь яку ціну мріють стати киянами з квартирою. Вони цінують стабільність в органах. Вони знають, що якщо з ними щось станеться – ними попіклуються. Існують різноманітні спонсорські фонди, куди з різних джерел надходять кошти (або від колишніх бійців, що пішли в бізнес, або витиснуті з когось). З цих грошей йде закупівля всього необхідного для «беркутівців», що потрапили в халепу. Вони бачать, що начальство хоч і має зарплату в кілька тисяч гривень, але їздить на дорогих машинах. Тож бачать перспективу для себе саме у побудові кар’єри в Системі. Дехто з моїх знайомих звільнявся, але за деякий час все одно повертався в МВС.

- Під час акцій протесту під Українським домом, протестувальники намагалися переагітувати бійців. Чи можуть мати заклики ігнорувати «злочинні накази» хоч якийсь успіх?

- Мінімальний. Вони можуть послухати. Але якщо буде наказ – виконають без вагань. Єдиний аргумент для них – чисельність. Якщо людей буде десятки-сотні тисяч – вони бездіятимуть.

- Але чому бійці не змогли розігнати пікет під Українським Домом?

- Тому що не було наказу. Ніхто не хоче брати на себе відповідальність. Командир Беркуту, ймовірно, вимагав письмового наказу, але не отримав його. Тактика застосована під Українським домом – це тактика блокування, а не розгону.

- А яка тактика розгону?

- Вони мали бути зі щитами. Спершу б попередили про «зачистку», попросили розійтися. Далі б почали стукати кийками по щитам і поступово витісняти. Людей з перших рядів висмикували б і лупцювали, далі – в автозак. Під Українським домом роботи було максимум на 20 хвилин. Якщо «Беркут» іде на штурм, найкраща порада – тікати. Професіоналам протистояти без спеціальної підготовки – нереально. Який сенс їхати до ІТТ?

- Ну, але ж вони кинулися на «штурм».

- Ну знову ж таки – командир не мав письмового наказу, тому не захотів ризикувати і відповідати за ймовірну кров чи жертви. Тому, мабуть, була дана команда «полякати», «поштовхатися». А раптом би вони самі розійшлися? В МВС дуже бояться, що проллється кров. Адже це потім важко зупинити. Дехто не виключає українського «Єгипту». Хоча з іншого боку ніби й не вірять у такий сценарій. Не розуміють, чому людям не подобається нинішня ситуація в державі.

- А як ти оцінюєш те, що протестувальники почали чинити опір?

- Засвідчили серйозність намірів, показали гарний приклад іншим. Це новий досвід – мовляв, таки можна їм протистояти.

- А яка реакція на такий опір у колег тих бійців, що постраждали від протестувальників?

- Звісно ж обурення. Тут спрацьовує дуже сильний корпоративний дух. Можуть помститися тим, кого було ідентифіковано.

- Тобто в майбутньому найкращий спосіб уникнути сутичок з «Беркутом» – це збиратися лише в кількостях від ста тисяч?

- Міліцейські керівники дуже прагматичні. Там працюють люди, які пережили зміну кількох режимів, починаючи з 1991-го. Вони гадають, що працюватимуть за будь-якої влади. Тому коли стане зрозуміло, що суспільство вже не на боці влади, опору люди, ймовірно, не зустрінуть. Я бачив особисто таке і під час ГКЧП, і – Помаранчевої революції. За жодну владу вони не будуть стояти «до кінця».

- То справді у них є очікування якогось серйозного народного протесту?

- Вже довший час. Багато хто з хвилюванням чекає осені. Адже результати виборів за будь-якого розвитку подій не сподобаються багатьом учасникам. Тому будуть масові протестні зібрання. А чим це закінчиться? Ніколи не знаєш, що стане каталізатором. Кажуть, навіть англійська розвідка не змогла спрогнозувати «арабську весну».

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Власна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.