Аратта - На головну

8 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Про чоловіче та жіноче

Психологія та стосунки 20814 переглядів

Опубліковано - 18.02.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Про чоловіче та жіноче
Один з аспектів чоловічого шляху - смирення. Відповідний йому жіночий аспект - довіра. Багато «чоловічих» релігій вчать навпаки. Чоловіки повинні довіряти, жінки смирятися. Парадокс у тому, що жінку упокорити неможливо, - те, що вона сидить тихо, - не означає, що всередині неї не народжується вихор.

Я на все життя запам’ятав прекрасну роботу чудового, мого найулюбленішого, майстра Стіва Шутводера. До нього із замовленням звернулася жінка. Вона розповіла таку історію. Чоловік її всім забезпечував, ні в чому не відмовляв, на руках носив. «Ні про що не хвилюйся, - говорив він, - ти за мною «як за кам’яною стіною». А потім їхали вони дорогою з чоловіком, - вискочила з-за рогу вантажівка. Чоловік тільки і встиг поставити машину так, що удар на нього припав. Його розірвало на шматки, а жінка і дитина майже не постраждали. У клієнтському замовленні жінка хотіла зрозуміти одну єдину річ, що за сила керувала цією вантажівкою? І робота Стіва з усією простотою і безжальністю показала - вантажівкою управляла не прийнята сила цієї жінки.
Не стій на шляху у жіночої реалізації, - ні з квітами, ні коханням, ні з палацами та замками. Як каже один мій друг: «У КАМАЗа груди ширше».

Так зазвичай і буває в цьому світі. Один чоловік вмазав іншому, а жінка начебто не при справі. У цій історії суть всіх збройних конфліктів на цій планеті. Мудрі народи влаштовують або Бразильський карнавал, або ніч на Купайла - інакше чекай війни. І не важливо як ця війна називається - чума чи революція. Жінка - муза по суті своїй, - вона надихає не тільки чоловіка - увесь цей світ.

Якщо вам мало першого прикладу, можу розповісти інший. Історія від моєї мами. Її знайома разом з подругою зібралася до театру. Вони одягли вечірні сукні, зробили зачіски. А в чоловіка прокинулася ревнощі і прагнення до покори. Він нагадав дружині, що та збиралася приготувати вареники. Їй довелося з подругою обертатися простирадлами, щоб не знімати суконь і в такому вигляді ліпити вареники. У театр вони встигли. Але коли повернулися - виявили біля під’їзду «швидку допомогу». Чоловік отруївся варениками. Вареники природно узяли на дослідження. Звичайно в лабораторії нічого не знайшли. Вареники як вареники. Просто заряджені. Те, що жінка поступається тупій і грубій силі, - не означає, що вона упокорюється. В її природі прагнення до руху, до танцю, а не до смирення. У битві статей жінки не слабкіші. Їхня зброя менш явна. Як тут не згадати пост з інтернету: «Ви молитеся перед їжею? Що ви, - моя дружина добре готує!».

І у всіх цих прикладах провини жінки немає. Якщо в ній народжується вихор - він народжується. Коли з моєю донькою трапилася перша істерика - я її обійняв, заспокоїв, і сказав: «Все в порядку, це частина твоєї природи». Не хочеш істерик - співай і танцюй коли Це починається. Якщо зможеш...

Сподіваюся, цих прикладів досить, щоб побачити, що жінка не може йти шляхом смирення. Те, що жінки це роблять - просто викликає певні соціальні процеси до яких жінки начебто відношення не мають. Жінці потрібно або перекрити свій зв’язок із Землею, стати напівживою - тоді вона смирна, або продовжити наповнювати цей світ вільною енергією.

Жіночий шлях - шлях довіри. В першу чергу своєю природою. Жіноча природа зовсім не зла. У тому, що трава ламає асфальт, - трава не винна. Не винен і асфальт. Просто трава - хоче жити і давати життя. Якщо жінка довіряє своїй природі - вона легко довіряє Світу і чоловікові в тому числі. У цьому випадку вона швидко виявляє, що її природа відносить звідки не треба і підносить куди треба. Якщо жінка перестає довіряти своїй природі, вона не може довіряти чоловікові. Вона втрачає орієнтири. Їй стає не зрозуміло, - що правильно, що не правильно, що істинно, що хибно. Коли вона перемикається на зовнішні орієнтири - неминуче втрачає внутрішні. Стає людиною другого сорту.

Але є одне але. Щоб довіряти своїй природі - потрібно абсолютна сміливість. Така сміливість в принципі неможлива в культурах, що замішані на страху. Сміливість ніяк не заважає інстинкту самозбереження, навпаки - доповнює його. У природі жінки зберегти життя, щоб дати життя і ненавмисно вбити будь-кого, хто заважає її життєвості. Якщо жінка віддається своїй природі, тоді вона починає любити у всю свою душу. Якщо не вистачає сміливості, жінка перемикається на шлях смирення. Шлях смирення - це чоловічий шлях. А далі за накатаним - хто не сховався, я не винна. Дивіться фільм «Нічний дозор» або «Жорстокий романс», - кому що ближче.

Тепер про чоловічий шлях. Сумне чоловіче відкриття «я нічим не володію» дає чоловікові необхідну свободу дій. Якщо чоловік нічим не володіє, - все що він може - тільки любити і діяти. Величезна кількість чоловічих історій освячено прекрасною темою: «Було та спливло». Візьмемо легендарну казку «Про старого, стару і Золоту Рибку». Ідея жіночого смирення так глибоко присутня у патріархальній культурі, що усі критики навперебій лають стару під різним філософським обґрунтуванням. А старий хоча лох лохом, - ніби не при справі. У цій історії саме старий сліпо довіряв старій, тому і виглядає таким ідіотом. Він ішов жіночим шляхом.

У багатьох містах я пропонував жінкам зобразити суть жіночого на папері. І бачив один і той же процес - одна з учасниць групи під заворожені погляди решти брала в руки олівець чи фломастер яскравого кольору і починала з насолодою замальовувати величезні простори паперу до тих пір ...поки папір не закінчувався. Так і зі старою. Безумовно, - завданням старого було змиритися із неминучою втратою. Або старої - або Золотої Рибки. Тоді у нього з’являлася можливість сказати: «Не хочу більше - хочеш, - йди сама». Типовий подружній конфлікт. І тут вже момент жінці довіряти своїй природі. І може виявитися, що її природа понесе геть від такого старого, або навпаки - прокинеться довіра до нього, - ні отже ні, а може і вправду візьме сама невід та й з рибкою домовиться. Хто цих дівчат зрозуміє. Але може старий розсудити по іншому: «Та Бог з нею з Золотою Рибкою - зате стару розважив» . І то правда. І тоді з’являється можливість не корити стару, а сказати «Спасибі матінко, хоч нічого й не залишилося - зате відтягнулися на повну». Якщо чоловік нічим не володіє, у нього є здатність любити і необхідна свобода дій. Його не лякають втрати: «Бог дав - Бог взяв».

Історія з моєї практики. Співвласник бізнесу в один прекрасний день приніс дружині ключі від офісу. І сказав: «Я втомився махати неводом. Хочу з’їздити на курорт». І поїхав. Вона швиденько потрапила в автокатастрофу. Зауважте. З ним було все в порядку. Адже він її не обмежив - навпаки надав свободу. Вона ж могла вчинити точнісінько так само - передати ключі кому-небудь і виїхати разом з ним. Так у бізнеса з’явився б управляючий.

Тут вже її відкинута сила напала на неї саму. У моїй картині світу - він вчасно відчув, що пора рятувати своє життя. Коли з нею трапилася аварія, чоловік повернувся, почекав поки вона одужає і знову поїхав. У цьому суть високого чоловічого смирення. Хоча з боку здається божевіллям. Але тут є внутрішня згода з будь-яким результатом. Жінок такі чоловіки привертають - вони смиренні і вони вільні.

І в цьому суть чоловічого шляху. Йти куди хочеться йти, навіть якщо нікого не буде поруч і навіть якщо ніколи не дійдеш, - або дійдеш голим.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Почуття єдності нації неможливе без поваги до себе…”
Гарріет Бічер-Стоу

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.