Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Друге пришестя. В Україні відроджується Біле братство та інші небезпечні секти

Національна безпека 23634 перегляди

Опубліковано - 13.06.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Друге пришестя. В Україні відроджується Біле братство та інші небезпечні секти
Марія Деві Христос планує зібрати 144 тисячі адептів, а Сандей Аделаджа шукає прихильності реґіоналів.

«В цьому світі я самотня серед натовпу невігласів, – скаржиться 53-річна Вікторія Преображенська. – Бо перебуваю тут як Месія, Рятівниця цієї планети від рептилоїдів, що захопили її»…

Планету ця пані «рятує» не перший день. Вікторія Преображенська – нове земне ім’я Марини Цвігун, більш відомої як Матір Світу Марія Деві Христос. Вона – лідер секти Біле братство, члени якого восени 1993 року захопили Софію Київську.

«Брати» зустріли нас агресивно – кидали у бійців різні речі, зокрема вогнегасники. У деяких з моїх хлопців були черепно-мозкові та інші травми, – згадував ці події тодішній командир «Беркуту» Анатолій Куліков. – Ми почали виводити «братів» (їх було близько сотні) з Софії. А під стінами храму з’юрмилися батьки, чиї діти були «охмурені» Цвігун. Це була моторошна картина – підлітки не впізнавали своїх батьків і матерів, не відгукувалися на їхні крики…»

Слідству так і не вдалося довести, що в соборі сектанти планували вчинити масове самогубство – спалити себе. І жінку, якій сотні людей віддавали свої гроші та квартири і яка повела своїх адептів на смерть, засудили лише до чотирьох років позбавлення волі за захоплення храму та «посягання на здоров’я громадян під виглядом здійснення релігійних обрядів».

Зрештою, інших варіантів і не було – терміна «секта» в українському законодавстві немає.
Культорологічна основа

У травні 2013 року українські ЗМІ відзвітували: Марія Деві Христос повернулася до Києва. І вийшла в люди – у столиці відбулася виставка картин «художниці Вікторії Преображенської», на якій поціновувачі мистецтва змогли дізнатися більше про кінець світу, Сіріус тощо. Утім, експерти одностайно наголосили: нічого страшного поки що не відбувається. Вікторія Преображенська діє обережно, «на культурологічній основі». Якщо ж почне відверто проповідувати – нею зразу зацікавляться органи…

Однак щоб пересвідчитися в тому, що проповідувати Марія Деві Христос не припиняла, достатньо завітати на офіційний сайт сумнозвісного Білого братства. Тут можна ознайомитися з ідеологією служіння Христос-Преображенській, яка особисто «породила все суще»; замислитися над порадою вкоротити собі віку в разі неминучої «чипізації»; допомогти Білому братству грошима – просто так чи, наприклад, придбавши нову книжку лідера секти «лише» за 810 гривень.

«Приходить дуже багато прохань про зустріч. Багато й пропозицій від журналістів, телеканалів, – розповідає Тиждень.ua учень Матері Світу Страгой. Каже, часто доводиться відмовлятися – насамперед через брак часу. Дорогоцінний час послідовники Мартії Деві Христос використовують «для реалізації духовних завдань, які гостро стоять сьогодні перед людством взагалі та слов’янською цивілізацією зокрема».

Найважливіше завдання, пояснює Страгой, – це «викриття таємних планів світового уряду з чипізації землян». Тут, звісно, і журналісти могли б допомогти, але довіряти їм важко. Деякі акули пера «за гроші готові облити помиями навіть рідну матір». Чи саму «Матір Світу».

Зібрання сектантів чоловік заперечує взагалі. «Велике Біле братство жодних зустрічей не проводить, – наголошує він. – Немає такого місця, куди б ви могли прийти поспілкуватися. У нас немає ані юридичного статусу, ані приміщень».

Це суперечить інформації, що міститься на сайті спільноти. На запитання відвідувачів про зустрічі адміністрація відповідає прямо: «Для того, щоб зустрітися з послідовниками Матері Світу Марії Деві Христос потрібно повідомити свої координати, скориставшись поштовою формою відправки повідомлень на нашому сайті. Практично в кожному великому місті України та Росії є Спільноти Великого Білого братства ЮСМАЛОС».

У залученні нових людей тут украй зацікавлені. Адже для перемоги над «темними силами» Марія Деві Христос-Преображенська має зібрати рівно 144 тисячі адептів, активних «Воїнів Світла».

«Релігійний супермаркет»

Експерти заспокоюють: відродження саме Білого братства в колишньому масштабі малоймовірне.

«Сьогодні «релігійний супермаркет», на жаль, відрізняється великою конкуренцією серед численних гуру, на відміну від кінця 80-х та початку 90-х років», – коментує ситуацію Володимир Носков, головний редактор сайту «Україна сектантська». Біле братство може виявитися неконкурентоспроможним з цілої низки причин, пояснює він. «Про небезпеку Білого братства доволі широко відомо. Братство не є структурованим, недостатньо широко використовує ринкові інструменти просування «товару», «релігійний маркетинг», як це роблять великі секти. У Марії Деві Христос, за великим рахунком, навіть вчення немає – секту побудовано, як зараз модно казати, на особистій харизмі лідера».

Також, зауважує Володимир Носков, поруч із Марією Деві Христос більше немає Юрія Кривоногова, одного із засновників Білого братства в 90-х. Після семи років у в’язниці він «відхрестився» від організації. «Без нього, можливо, Біле братство і 20 років тому не поширилося б настільки широко», – припускає пан Носков. Проте наголошує: «У сектах з таким харизматичним лідером невелике коло адептів компенсується високим ступенем їхньої психологічної залежності».
Питання нацбезпеки

На відміну від Братства, широким колом адептів в Україні на сьогодні можуть похвалитися чимало інших нетрадиційних релігійних організацій.

Деякі можуть загрожувати навіть національній безпеці – як-от неоп’ятдесятницькі секти, найвідомішою з яких є «Посольство Боже» Сандея Аделаджі. «Їхні духовні лідери орієнтовані на вчення про необхідність побудови «теократичної держави», тобто отримання політичної влади і перетворення державного ладу відповідно до ідей так званого нового світового порядку, – пояснює Володимир Носков. – Активним пропагандистом цього вчення є пастор Олексій Лєдяєв – лідер латвійської секти «Нове покоління», яке має широку мережу представництв в Україні. Крім того, неоп’ятдесятники зазвичай характеризуються стійкою психологічною залежністю від сеансів масового психотерапевтичного впливу. У таких сектах існує суворий контроль над доходами адептів і розмірами їхніх пожертв. Адептів регулярно змушують передавати матеріальні цінності секті».

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...пaтpіoтизм вeликoгo нapoдa має бути віpoю у вeликy і світову міcію цього нapoдa, інакше це бyдe нaціoнaлізм пpoвінційний, зaмкнений і позбавлений світових перспектив.”
Микола Бердяєв

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.