Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Модель Маріуполя: чи вдасться народним дружинам зупинити кримінал на Донбасі?

Світ про Україну 16754 перегляди

Опубліковано - 23.05.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Патрулювання народних дружин на вулицях міста Зугрес Донецької області
Патрулювання народних дружин на вулицях міста Зугрес Донецької області
У Донецьку хочуть втілити “модель Маріуполя” зі створення народних дружин на підприємствах. Утім, у столиці Донбасу цей процес відбувається поки на рівні заяв.

Віднедавна Донецьк живе в атмосфері жаху. Стрілянина, вбивства, пограбування стали типовими для місцевих новин. "Велика кількість зброї на руках у громадян призвела до катастрофічних наслідків", - повідомляє офіційний сайт міського голови Донецька. Жертви злочинців про такі випадки розповідають вже як про щось звичайне.

Бандитизм під виглядом політичних протистоянь

"Щойно на зупинці біля світлофору в центрі Донецька нам у вікно автомобіля вставили дуло автомату з машини напроти із словами: "Дивиться, не дурійте". Неприємно", - каже молода донеччанка Юля. Вона припускає, що злочинці вже полюють на бізнес її чоловіка. Подібну історію розповіла й донеччанка Ірина, чоловік якої працює охоронцем на одному з підприємств: "Прийшли якісь озброєні люди і вимагали виручку".

"Улюблене заняття бойовиків - напади на автосалони та торговельні точки Донецька", - каже Deutsche Welle голова Клубу підприємців Донбасу Петро Тесновський. На його думку, найбільшою дурістю з боку "ДНР" було роздати усім зброю. "А тепер різношерстна публіка - і відвертий кримінал, і пацани, які ствол тримати не вміють, відчувають себе господарями життя", - каже Тесновський.

Врешті решт небезпеку для мешканців Донецька визнала і місцева влада. Так, секретар Донецької міськради Сергій Богачов повідомив через соціальні мережі, що він особисто разом із синами має намір патрулювати місто і відловлювати озброєних людей. "За останні 10 днів в Донецьку різко зросла кількість злочинів із застосуванням вогнепальної зброї. Ситуація стає критичною, оскільки безліч зброї перебуває "на руках" у населення. І все це відбувається у той час, коли силові структури практично не працюють, констатував посадовець.

"Модель Маріуполя"

Щоб якось призупинити лавину злочинів, міська рада Донецька вирішила застосувати тут "модель Маріуполя". Після кровопролиття 9 травня два металургійні гіганти "Метінвестхолдингу", що належать до групи СКМ Ріната Ахметова, власними силами організували патрулювання портового міста. "Минулого тижня у патрулюванні тільки нашого району взяло участь понад 300 людей. Переважна більшість з них - це наші металурги. Вони патрулюють вулиці разом з міліцією. І ми всі, і діти, і жінки їм дуже вдячні", - каже в спілкуванні з Deutsche Welle співробітниця райадміністрації Маріуполя Інна Позднякова. "Звичайно, ми не захоплюємо озброєних банд, це справа міліції, а допомагаємо правоохоронцям", - каже Deutsche Welle один з дружинників.

На сьогодні добровільні народні дружини (ДНД) створюються також в 9 містах Донецької та Луганської області, де розташовані активи й найбільшої енергетичної компанії Ахметова - ДТЕК. Добровольців в містах легко впізнати завдяки спецодягу - куртка, каска і жодної зброї. Під час роботи в ДНД за ними зберігається робоче місце та заробітна платня, розповіли Deutsche Welle у прес-службі ДТЕК.

Зараз щодня у патрулюванні задіяно близько 60 дружинників. Міліціонерів, що їх супроводжують, втричі менше. Дружинники допомагають правоохоронцям в розкритті пограбувань і дрібних правопорушень.

Міліція Донецька тут ні до чого?

Охочі патрулювати місто є і в Донецьку. Принаймні, за словами мера Олександра Лук’янченка, вже більше 1 тисячі людей на підприємствах начебто записалися в народні дружини. Серед них є працівники і приватних компаній, і державних шахт. У колективах таку ініціативу підтримують, однак зазначають, що розмови про це йдуть, але якихось конкретних кроків поки немає. У прес-службі міської міліції теж не змогли дати чіткої відповіді про співробітництво з народними дружинами. "Ми підготували звернення до мешканців, щоб спільними зусиллями навести лад на вулицях міста. А звертатися небайдужі громадяни можуть за номером 102", - відмахнулися в прес-службі від пояснень.

"Насправді, наші керівники міста поквапилися із заявами", - повідомили Deutsche Welle на одній з державних шахт Донецька. "Адже не зрозумілі ані повноваження дружин, ані те, як вони будуть взаємодіяти з міліцією. Міліція не проводить жодного інструктажу. Ну, як можна виводити людей без обмундирування, без засобів захисту… А якщо завтра його вб’ють, що я скажу його сім’ї?" - зазначив один з профспілкових шахтарських діячів. Він додав, що гірники здатні в будь-яку мить згуртуватися, але потрібно, щоб і сама міліція турбувалася не лише зверненнями до громадян, а бодай співпрацювала з народними дружинами.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.