Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Схід України перетворюється на бізнес-пустелю

Економіка та фінанси 20101 перегляд

Опубліковано - 17.06.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Схід України перетворюється на бізнес-пустелю
Малий та середній бізнес тікає зі східних регіонів в інші - спокійніші - частини України. Змінюють логістику й іноземні інвестори.

На тлі крайньої нестабільності на сході України чимало підприємців з Донецької та Луганської областей уже не лише розмірковують, а переносять свій бізнес до центральних і західних регіонів. "Ми бачимо тенденцію, що Львів активно розглядають інвестори зі сходу України, які не хочуть працювати в умовах режиму самопроголошених республік", - каже керівник управління інвестицій і зовнішніх відносин Львівської міської ради Сергій Кіраль.

Йдеться зокрема про підприємства, перенесення яких не потребує надто великих затрат, конкретизує в коментарі DW керівник управління інвестицій. За його словами, це передусім бізнес, де домінує інтелектуальна складова: ІТ-компанії, сервісні підприємства, але також компанії, що надають послуги транспортного перевезення. Очевидно, каже львівський чиновник, на такий крок не можуть піти підприємства важкої промисловості, як то металургії, або фірми, залежні від цього сегменту економіки.

Без стабільності Кремнієвої долини не буде

Подібні настрої панують серед бізнесменів не лише в тих східноукраїнських областях, де ведуться активні бойові дії. Зокрема, до Львова вже перебралися чотири ІТ-компанії з Харкова, які визначили, що персоналу безпечніше буде працювати в західній Україні.

На буремному сході не впевнено почувають себе й іноземні інвестори. Так, українська дочка німецького концерну Siemens інформувала львівську мерію, що переводить до свого західного представництва десяток програмістів з донецького філіалу, розповів Сергій Кіраль.

У коментарі DW в. о. генерального директора дочірнього підприємства "Сіменс Україна" Денис Дробишев уточнив, що переведення групи фахівців, які розробляють програмне забезпечення для медичного обладнання, з Донецька до львівського представництва відбувається в рамках реорганізації.

"Ми зважуємо, як оптимальніше й ефективніше розподілити наших працівників задля присутності в усіх економічно привабливих для компанії регіонах", - зазначив Дробишев. Він також запевнив, що компанія збереже свою присутність у східному регіоні й у Донецьку зокрема. Бо цей регіон, за його словами, залишається важливим для розвитку бізнесу. Реорганізація також торкнеться харківського і дніпропетровського офісів, додав менеджер.

"Сіменс Україна" теж відчуває нестабільність ситуації
Разом з тим Дробишев визнав, що політична ситуація на сході України негативно впливає на показники діяльності компанії. "Деякі замовники призупинили реалізацію проектів з модернізації промислового обладнання. Крім того, девальвація гривні негативно впливає на економічні результати діяльності підприємства", - підсумував в. о. генерального директора дочірнього підприємства "Сіменс Україна".

Те, що бізнес зі сходу України частково може переселитися до західних регіонів, не виключає й президент Асоціації роботодавців Львівщини Зиновій Бермес. "Не факт, що Львів від бізнес-переселення виграє, але ствердно можу сказати, що схід України понесе великі економічні втрати. Гадаю, держава має перед усім допомогти східному бізнесу залишатися".

Загроза "голодного бунту"

Врятувати бізнес на сході закликав українську владу президент Луганської торгово-промислової палати Сергій Кириченко. "Тут все завмерло. Вести бізнес на східній території не можливо. Люди банально бояться виходити на роботу, транспортники відмовляються здійснювати перевезення. Коли підприємства перестануть платити зарплату, почнеться "голодний бунт" і мародерство", - змалював ситуацію Кириченко під час відеомосту Львів-Луганськ.

Він закликав українське керівництво в Києві запровадити податкові канікули для східноукраїнських підприємств. Кириченко сподівається, що це принаймні дозволить уникнути припинення виплат зарплат працівникам, аби ті не розбіглися й не збунтувалися.

На думку керівника торгово-промислової палати, аби зберегти хоч якийсь бізнес на сході України, треба розпочати переговорний процес. "Луганський бізнес, а це роботодавці сотень тисяч мешканців, прийняв резолюцію, де ми закликали призупинити війну, почати перемовини", - каже Кириченко. Якщо війна продовжуватиметься, то люди розбіжаться у різні регіони, бізнес зникне, а ті мешканці, що залишаться - збунтуються.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Економіка та фінанси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.