Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Яка реформа армії потрібна Україні

Військова справа 37895 переглядів

Опубліковано - 11.09.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Яка реформа армії потрібна Україні
Що доброго для армії може зробити міністр, який ніколи не був в оточенні, ніколи не був солдатом і не знає, що таке відкритий бій?

В Україні зараз відбувається багато розмов про реформу армії, яка дуже необхідна країні. У такому ж безвихідному становищі в кінці 90-х опинилася і Грузія.

Тоді Едуард Шеварднадзе, розуміючи, як наростає невдоволення в державі, поставив на чолі міністерства оборони Грузії колишнього польового командира часів війни і одного з найавторитетніших полковників, філософа за освітою Давида Тевзадзе, надавши йому майже повну свободу дій. Хід нестандартний, але єдино можливий для Шеварднадзе, оскільки через крайнє невдоволення армії своїм становищем до військового перевороту в країні залишався один крок.

Багато в політиці тоді підсміювались, - мовляв, професор філософії і армія несумісні, нехай навіть цей професор і користується авторитетом серед солдатів і офіцерів.

Але філософ виявився міцним горішком. Перше, що він зробив - прибрав з Міністерства і Генштабу майже всіх генералів "радянського розливу", залишивши лише кілька осіб, з числа тих, хто ходив з солдатами в бої. На місця звільнених були призначені молоді офіцери з числа польових командирів і офіцери, що відзначилися на війні.

Генерали спробували вилити чимало бруду в ЗМІ, але це їм не допомогло. Тевзадзе був людиною небагатослівною, тому, коли проти нього піднялася компанія в пресі, він дав лише короткий коментар. «Як може бути задоволена п’явка, якщо її відірвали від крові?», - посміхнувся міністр.
Давид Тевзадзе
Давид Тевзадзе
Необхідно повністю змінювати підходи, а не використовувати армію в якості засобу для заробітку

Друга річ, яку зробив Тевзадзе, розуміючи, що йому не вистачає освіти вищого керівника в армії, - закликав собі на допомогу військових радників. Йдеться про двох відставних генералів - колишнього командуючого Військово-морськими силами в Південній Європі британця сера Гаррі Джонсона та колишнього командуючого об’єднаного командування НАТО в центральній Європі німецького генерала Хеннінг Фон Ондарце.

Цих двох людей знав кожен солдат в грузинській армії, тому що вони і день, і ніч допомагали її будувати. Генерал Фон Ондарца навіть отримав прізвисько серед грузинських солдат - Дарц, оскільки міг вільно заночувати в казармі з солдатами. Я пам’ятаю, як колись Дарц розповідав мені, що в післявоєнній ФРН не можна було мати важку техніку, і вони брали в руки прапорці, бігали по полігону, зображуючи із себе танки, аби тільки не забути тактику бою та знати її в момент, коли прийде час і танки будуть дозволені. А знаєте чому? Тому що вони всією душею любили цей організм під назвою «армія» і знали, що без неї Німеччина ніколи не стане новим європейським лідером.

Далі були роки підготовки кадрів для грузинської армії в кращих військових навчальних закладах світу (не тільки НАТО). У Китаї та Росії. Роки підготовки, поту, участі у всіх навчаннях і миротворчих операціях - усюди, де можна було набратися досвіду. Але це потім, а ще пізніше, коли світ зрозумів, що ми хочемо побудувати справжню армію, і у нас є підготовлені кадри, нам стали давати зброю, амуніцію, спецзасоби і все, що необхідно вартістю в сотні мільйонів доларів. А ще змінилася політична система в країні і бюджет армії склав під 4% від ВВП. Але це все було пізніше.

Я думаю, що і Україні не потрібно винаходити велосипед, - самі задумайтеся, що може нарадити міністру оборони громадський діяч Олександр Данилюк, або що хорошого може зробити для армії міністр, який ніколи не був в оточенні і ніколи не був солдатом, не знає, як виглядає відкритий бій або просто навчання. Коли армія - це не спосіб життя і не головна твоя мета, а лише засіб заробити або піти на підвищення. Загалом підходи необхідно міняти. Повністю.

Бачо Корчілава,
в минулому - прес-аташе посольства Грузії в Україні

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Військова справа»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.