Аратта - На головну

8 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Режим Путіна тримається на пенсіонерах

Політика 15568 переглядів

Опубліковано - 15.12.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Режим Путіна тримається на пенсіонерах
Гарантом незмінності теперішнього політичного курсу Москви є люди з консервативними цінностями. Саме на них зробили ставку політтехнологи Кремля, стверджують демографи і соціологи.

Старіння російського суспільства і так званий "консервативний переворот" у політиці Москви стали одними з головних тем дискусій учасників другої міжнародної конференції з політичної демографії та макросоціологічної динаміки, яка відбулася 12-13 грудня в Москві. Влада в Росії експлуатує страх людей похилого віку перед невідомим майбутнім, констатували експерти.

Голос із жахливого минулого

У Російській Федерації 23 відсотки громадян - пенсіонери, із них 9,7 мільйона - чоловіки, 23,8 мільйона - жінки. Значна частка росіян, які досягли пенсійного віку, продовжують працювати - 37,4 відсотка. При цьому 90 процентів працюють ще близько трьох років, 60 відсотків - ще п’ять. Ці дані у своїй доповіді на конференції навів науковий співробітник міжнародної лабораторії політичної демографії і макросоціологічної динаміки Російської академії народного господарства та держслужби при президентові РФ Кирило Новіков.

"Звідси випливає, що, на відміну від пенсіонерів багатьох інших країн, наприклад, Німеччини, де чоловіки виходять на пенсію в 67 років, а жінки - в 65, російські пенсіонери значно молодші, енергійніші, зберігають соціальні зв’язки та політичну активність", - зазначає Новіков. За його даними, ще одна особливість російських пенсіонерів - жорсткий консерватизм. Опитування, проведені серед людей похилого віку більш ніж в 30 країнах, показали, що в Росії на перше місце ставлять такі цінності як безпека і традиції, водночас готовність до ризику та чогось нового - на останнє. Першими у списку готових до експериментів виявилися пенсіонери з Ісландії.

Пояснюючи цей феномен, експерт згадав про події 1990-х років - війни в Чечні, а також про дефолти і теракти, які пережили росіяни. "У більшості інтерв’ю, які провели соціологи, опитані люди похилого віку в Росії розповіли про жахливий досвід 90-х, що перевернув їхнє життя", - зауважив Кирило Новіков. З цієї причини більшість пенсіонерів у Росії підтримує традиційні цінності та боїться змін.

Мобілізація людей похилого віку

Цікаво, що теперішня влада в Росії не одразу зрозуміла, якою потужною електоральною зброєю володіє, та спочатку ледь не припустилася помилки. Коли у 2004 році проводили монетизацію пільг, пенсіонери вийшли на вулицю. "Стало зрозуміло, що вони протестують не проти того, що у них відібрали право безкоштовного проїзду в транспорті, а проти зміни ставлення: наявні соціальні привілеї вони сприймали як визнання їхніх заслуг, як частину самореалізації", - запевняє експерт. За його словами, побачивши масштаб цієї потуги, влада зрозуміла, що її краще використовувати, з нею краще "дружити".

Підтвердженням цієї думки стали мітинги в Росії 2011 року так званої "білострічкової" опозиції. "На них виходили люди середнього віку і єдине, що всерйоз можна було їм протиставити, - це традиційні цінності", - пояснив Новіков. Зрозумівши це, один із головних політтехнологів Кремля, перший заступник глави адміністрації президента РФ В’ячеслав Володін, розробив стратегію агітації людей похилого віку.

Доречним тут виявився і скасований поріг мінімальної явки виборців. Опитування продемонстрували, що 65 процентів людей, які старші 50 років, завжди ходять на вибори. У підсумку, люди похилого віку становлять від 40 до 70 відсотків тих, хто голосує. Російські ЗМІ довершили справу, а тому тепер можна стверджувати, що навіть за мінімальної явки на виборах більшість виборців (а це завжди будуть люди у віковій категорії "50+") проголосує за незмінність влади та політичного курсу.

Інерція проти недовіри

Погіршення вікової структури в Росії є об’єктивною реальністю, підтвердив у розмові з DW голова наглядової ради російського Інституту демографії, міграції і регіонального розвитку Юрій Крупнов. "Сама система відтворення населення в Росії зруйнована. Замість коефіцієнта народжуваності 2,4 ми маємо 1,6, тобто, грубо кажучи, на одну жінку повинно припадати у півтора рази більше народжених дітей. Звісно, старіння в таких умовах неминуче, і найближчими роками ми побачимо зменшення кількості економічно активного населення", - зауважив Крупнов.

За словами експерта, є ще одна причина, через яку в Росії на вибори ходять в основному люди похилого віку: "Справа в їхній інерції й довірі до держави. Для пенсіонера це - звичка, яка вироблена роками. Потрібно голосувати - він йде голосувати. А у молоді - навпаки останніми роками виробилося відчуження". Щоб повернути людей у віці від 18 до 35 років на виборчі дільниці, необхідна їхня довіра, якої сьогодні немає, зауважує Крупнов. "Молоді люди не вірять у те, що вибори - це серйозно. На їхніх очах відбувається відтворення еліт, і це змушує їх вважати, що від них нічого не залежить". У підсумку, за словами експерта, доводиться констатувати, що декларована електоральна демократія перебуває в Росії у глибокій кризі.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чим обмеженішим є світогляд людини, чим менше вона знайома з історією, природою і філософією, тим щиріша її прихильність до своєї релігії ”
Людвіг Фейєрбах

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.